Rally Dakar-3η ειδική, νίκη Loeb & Bort, πολύ καλοί οι Έλληνες

Rally Dakar-3η ειδική, νίκη Loeb & Bort, πολύ καλοί οι Έλληνες

Το 44ο Rally Dakar ξεκίνησε και φέτος, όπως συνηθίζεται, την 1η του έτους. Για το 2022 φιλοξενείται στη Σαουδική Αραβία και η αρχή έγινε με τον πρόλογο του αγώνα, μία μικρή ειδική διαδρομή μόλις 19 χιλιομέτρων που έδωσε όμως τη δυνατότητα στους νικητές να επιλέξουν τη σειρά εκκίνησης για την 1η ειδική του αγώνα. Πρωταγωνιστές

Το 44ο Rally Dakar ξεκίνησε και φέτος, όπως συνηθίζεται, την 1η του έτους. Για το 2022 φιλοξενείται στη Σαουδική Αραβία και η αρχή έγινε με τον πρόλογο του αγώνα, μία μικρή ειδική διαδρομή μόλις 19 χιλιομέτρων που έδωσε όμως τη δυνατότητα στους νικητές να επιλέξουν τη σειρά εκκίνησης για την 1η ειδική του αγώνα. Πρωταγωνιστές τις δύο πρώτες μέρες, σε πρόλογο και 1η ειδική , ήταν ο Nasser Al Attiyah στα αυτοκίνητα και ο Daniel Sanders στις μοτοσυκλέτες. Κέρδισαν τις δύο πρώτες δοκιμασίες και ξεκίνησαν τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, τη 2η ειδική του αγώνα με διαφορά 3 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα ο Sanders και 12 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα ο Al Attiyah. Ο Al Attiyah ξεκίνησε δυνατά και χωρίς προβλήματα όταν οι αντίπαλοι του δεν έκαναν το ίδιο ξεκίνημα. Οι εκπλήξεις ξεκίνησαν νωρίς κι έτσι στην 1η ειδική έχασαν πάρα πολύ χρόνο τα δύο κορυφαία πληρώματα της Audi, ο Stephane Peterhansel και ο Carlos Sainz.

Τη 15η νίκη του πήρε ο Sebastien Loeb στο Dakar χαρίζοντας και την 1η νίκη στην Prodrive

Η 2η ειδική του αγώνα είχε μήκος 338 χιλιόμετρα ενώ η μέρα αρχικά περιλάμβανε και 453 χιλιόμετρα απλών διαδρομών τα οποία μειώθηκαν σε 270 αφού οι δυνατές βροχές πλημμύρισαν το bivouac (service park) και οι διοργανωτές οδήγησαν τους συμμετέχοντες στο bivouac της επόμενης μέρας μετά την ολοκλήρωση της ειδικής. Ο Sebastien Loeb που συμμετέχει με νέο συνοδηγό μετά την αποχώρηση του Daniel Elena από την ενεργό δράση, ήταν ταχύτατος από το 1ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Στη διάρκεια της ειδικής προσπέρασε τον Al Attiyah και πήρε τελικά τη νίκη που ήταν η 15η προσωπική του νίκη στο Dakar αλλά η 1η για την Prodrive που είναι η ομάδα που φροντίζει το Hunter BRX, το αυτοκίνητο με ο οποίο συμμετέχει ο Loeb. Ο Al Attiyah τερμάτισε σχεδόν 3,5 λεπτά πίσω από τον Loeb και ο Carlos Sainz σχεδόν 6 λεπτά πίσω από τον νικητή. Με τα αποτελέσματα αυτά ο Al Attiyah διατηρείται στην κορυφή της κατάταξης με τον Loeb να έχει μειώσει τη διαφορά του στα 9 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα και τον Alvarez να είναι 3ος με διαφορά 40 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Οι οδηγοί της Audi βρίσκονται στην 33η θέση ο Sainz με διαφορά 2 ωρών, 24 λεπτών και 31 δευτερολέπτων και στην 66η ο Peterhansel με διαφορά 23 ωρών, 35 λεπτών και 43 δευτερολέπτων.

Επικεφαλής της κατάταξης μετά τη 2η ειδική, ο Sam Sunderland με GasGas

Στις μοτοσυκλέτες αντίστοιχο ξεκίνημα με του Al Attiyah έκανε ο Αυστραλός Daniel Sanders φέροντας την GasGas στην κορυφή μετά τον πρόλογο και την 1η ειδική. Ξεκίνησε τη 2η ειδική έχοντας διαφορά 3 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα από τον Pablo Quintanilla με Honda. Όμως ο Joan Barreda Bort (Honda) ήταν ο ταχύτερος στη 2η ειδική. Στην κορυφή της κατάταξης ανέβηκε ο Βρετανός Sam Sunderland (GasGas) που ήταν 2ος στην ειδική. Στη 2η θέση της γενικής ανέβηκε ο Γάλλος Adrien Van Beveren με Yamaha με τον Αυστριακό Matthias Walkner (KTM) να ακολουθεί στην 3η θέση. Ο Αμερικανός Skyler Howes (Husqvarna) είναι 4ος, ο Ισπανός Lorenzo Santolino (Sherco) 5ος και ο Χιλιανός Pablo Quintanilla (Honda) 6ος για να έχουμε 6 διαφορετικούς κατασκευαστές στις 6 πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης.

Πολύ γρήγορος και πολύ άτυχος ο Danilo Petrucci στην 1η του συμμετοχή στο Rally Dakar

Ο Danilo Petrucci έχοντας ολοκληρώσει την καριέρα του στο MotoGP συμμετέχει με την KTM Tech3 στο Rally Dakar. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα μέχρι να πάρει εκκίνηση αλλά και στη συνέχεια. Στις 6 Δεκεμβρίου, λιγότερο από ένα μήνα πριν την εκκίνηση του αγώνα, έσπασε τον αστράγαλο και τη φτέρνα του. Κατάφερε να βρεθεί στη Σαουδική Αραβία και 2 μέρες πριν την εκκίνηση διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό. Ακολούθησε νέα εξέταση και τελικά του επιτράπηκε να ξεκινήσει τον αγώνα. Μετά την 1η ειδική ήταν στη 13η θέση της γενικής και 2ος στην κατηγορία του, τη Rally2 κάνοντας εντυπωσιακό ξεκίνημα. Ακόμα πιο εντυπωσιακός ήταν στο ξεκίνημα της 2ης ειδικής αφού στο ενδιάμεσο σημείο χρονομέτρησης μετά τα 80 πρώτα χιλιόμετρα ήταν 4ος στη γενική κατάταξη για να εγκαταλείψει αμέσως μετά από μηχανική βλάβη. Είναι πιθανό να συνεχίσει την προσπάθεια του με πολύ μεγάλη ποινή χρόνου και να να μην αναφέρεται στα τελικά αποτελέσματα εφόσον τερματίσει τον αγώνα.

Μόνο θετική  μπορεί να χαρακτηριστεί η μέχρι τώρα πορεία του Έλληνα αναβάτη, Βασίλη Μπούδρου που συμμετέχει με Husqvarna 450 Rally. Ο Έλληνας αναβάτης κινείται πολύ γρήγορα, χωρίς λάθη και στο τέλος της 2ης ειδικής βρίσκεται στην 93η θέση της γενικής και στην 52η της κατηγορίας του στην πρώτη του συμμετοχή στο Rally Dakar.

Εξαιρετικό ξεκίνημα από τον Βασίλη Μπούδρο

Ελληνική συμμετοχή έχουμε και στην κατηγορία αυτοκινήτων Classic, μία διαφορετική κατηγορία από τις υπόλοιπες στην οποία οι συμμετέχοντες χρεώνονται με βαθμούς ποινής. Οι Ευάγγελος Μπερσής-Φώτης Κουτσουμπός, επίσης στην πρώτη τους συμμετοχή στο Rally Dakar κινούνται πάρα πολύ καλά και βρίσκονται στην 60η θέση της κατάταξης ανάμεσα σε 141 πληρώματα.

Η Τρίτη 4 Ιανουαρίου περιλαμβάνει την 3η ειδική διαδρομή με μήκος 255 χιλιόμετρα και 381 χιλιόμετρα απλής διαδρομής. Το πρώτο κομμάτι είναι γρήγορο χωρίς «παγίδες» στην πλοήγηση. Το δεύτερο κομμάτι έχει πολλές αλλαγές κατεύθυνσης και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για να μη χάσουν χρόνο ενώ θα πρέπει να κάνουν και καλή διαχείριση ελαστικών.

Κλασσικά αυτοκίνητα και στο Rally Dakar

Πηγή

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν