O Mητσοτάκης σκέφτεται πολύ σοβαρά πλέον εκλογές Blitzkrieg

Η ανακοίνωση του οικονομικού πακέτου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την στήριξη της οικονομίας έδωσε τροφή σε πολλούς να ισχυριστούν -και όχι άδικα- ότι σκέφτεται πολύ έντονα πλέον την προσφυγή στις κάλπες μετά το καλοκαίρι. Τα 24 δισ. που ανακοινώθηκαν ήταν ένα πολύ γενναίο πακέτο που άθελά του συντηρεί ένα κλίμα εκλογικής προετοιμασίας.

Του Σωτήρη Πίκουλα

Όπως λένε ειδικοί του χώρου ότι με το περιεχόμενο του πακέτου συμφώνησαν οι περισσότεροι από τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς όντως εμπεριέχει χρηματοδοτικά και υποστηρικτικά εργαλεία της απασχόλησης τα οποία διασφαλίζουν συνθήκες μιας ομαλούς τουριστικής περιόδου, όσο αυτό μπορεί να ειπωθεί από την στιγμή που η τουριστική δραστηριότητα ξεκινάει τον Ιούλιο…

Επίσης, όσοι παρατήρησαν τον λόγο του πρωθυπουργού βρήκαν σημεία κλειδιά που δήλωναν τις προθέσεις του. Η λέξη «πόλεμος», «θα τα καταφέρουμε» κ.ά. έδιναν τον τόνο συσπείρωσης όλων των πολιτών. Η επίκληση της κρισιμότητας της κατάστασης δίνουν στοιχεία πανστρατιάς. Είναι προφανές ότι η ομιλία του πρωθυπουργού, τόσο στο βασικό της οικονομικό σκέλος όσο και στην βασική πολιτική σημειολογία της ήταν μία ενωτική ομιλία που ικανοποίησε.

Πέραν όλων των παραπάνω, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν σοβαρά πλέον την πιθανότητα να προσφύγουν σε εκλογές το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Τα θετικά μιας τέτοιας πολιτικής κίνησης είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά. «Δεν μπορούμε να πορευόμαστε με το αρχικό μας σχεδιασμό» ομολογεί υψηλά ιστάμενη πηγή θεωρώντας ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η κρίση της πανδημίας έχει αλλάξει αισθητά δημοσιονομικούς στόχους, αναπτυξιακές προβλέψεις, έχει πάει πίσω χρονικά επενδυτικές συμφωνίες και η διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης θα αρχίσει να επιφέρει τριγμούς και προστριβές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Είναι προφανές, ότι ο πρωθυπουργός ο οποίος δεν μπορεί επουδενί να χαρακτηριστεί ένας «καιροσκόπος» πολιτικός, θα πρέπει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους που ευνοούν την πολιτική του εξουσία και κατ’ επέκταση δημιουργούν το έδαφος για την οικονομική ανάπτυξη που υποσχέθηκε αρχικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι αδιαπραγμάτευτη η θετική πολιτική συγκυρία που δημιουργείται στο χρονικό διάστημα Σεπτέμβριου-Οκτώβριου για να προβεί σε εκλογικό αιφνιδιασμό με πολλά οφέλη και για την κυβέρνηση, για το κόμμα αλλά και τον ίδιο προσωπικά.

Αναμφίβολα, η επαναδιατύπωση της λαϊκής ετυμηγορίας τον Σεπτέμβριο δημιουργεί ένα ιδανικό restart για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα μπορεί να προχωρήσει σε νομοσχέδια και πολιτικές που είχαν κωλύσει, να προχωρήσει σε νέες θεσμικές αλλαγές, να ξεκινήσει την μάχη από την αρχή αποβάλλοντας την φθορά που είχε ο 1 χρόνος διακυβέρνησής του. Παράλληλα, εκτιμούν πολλοί ότι μία εκλογική διαδικασία να ωφελούσε και το ίδιο το κόμμα. Πώς; Αρχικά με την διατήρηση της μεγάλης συσπείρωσης που έχει η Νέα Δημοκρατία ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2019. Η φθορά και οι αντιδημοφιλείς πολιτικές θα μπορούσαν να επιφέρουν διάσπαση δυνάμεων στην Κεντροδεξιά με την δημιουργία πόλων εξουσίας, ειδικά στην δεξιά πτέρυγα. Μία εκλογική αναμέτρηση θα λειτουργούσε διαλυτικά σε κάθε ενέργεια ή σκέψη αντάρτικου μέσα στην μεγάλη παράταξη. Τέλος, οι περισσότεροι από τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος συμφωνούν ότι μία νέα νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα θα έφερνε αλυσιδωτα προβλήματα για τον δεύτερο και την αξιωματική αντιπολίτευση. Εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα έφερναν τον Αλέξη Τσίπρα στην παραίτηση, το πολιτικό του προφίλ στην καταβαράθρωση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμέτωπο με την διάσπαση. Πού κολλάει ο Μητσοτάκης για τις εκλογές το φθινόπωρο; Μα φυσικά στο ότι ο ίδιος, σαν προσωπικότητα, προσπαθεί να λειτουργεί με συνέπεια λόγων και πράξεων ένα στοιχείο που έλειπε από όλους τους προηγούμενους που βρέθηκαν στην θέση του πρωθυπουργού. Ειδικά του προηγούμενου πρωθυπουργού και σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον οποίο θέλει να τονίζονται οι βασικές διαφορές ύφους και ήθους που έχουν οι δύο άνδρες. Γιαυτό και πολιτικοί παράγοντες θεωρούν ότι επειδή

έχει αναφερθεί στο θέμα της εξάντλησης της τετραετίας, η επίκληση εκλογών θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη με πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα και ουχί με προσωπικές επιδιώξεις.

Θα χάσει την ευκαιρία;

Πέραν αυτών, εάν στο μυαλό του πρωθυπουργού φύγει κάθε σκέψη εκλογών και προδιαγραφτεί ο μόνοδρομος της εξάντλησης της 4ετίας τότε θα πρέπει να ξέρει ότι ποτέ άλλοτε δεν θα έχει την ευκαιρία της σίγουρης επικράτησης. Η φθορά που θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο νομοτελειακά δεν θα μπορέσει να αναχαιτιστεί. Αντιθέτως, η κρίση της πανδημίας –ειδικά αν έχουμε νέα έξαρση κρουσμάτων- θα τροφοδοτήσει και θα επιταχύνει την φθορά για το κυβερνητικό στρατόπεδο- ακόμα και αν πραγματοποιήσει δομικό ανασχηματισμό… Οι οικονομικές προβλέψεις την προδιαγράφουν ύφεση που μπορεί ξεπεράσει το 10%. Οι επιπτώσεις του τουριστικού κραχ ενδεχομένως να φανούν το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, που έρχεται το μεγάλο κύμα απολύσεων των εποχικών εργαζομένων. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο για πολιτικές αποφάσεις Blitzkrieg…

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: 60 βουλευτές ζητούν να ανάψει το “πράσινο φως” για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Την ανάγκη ενσωμάτωσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μετά τη σχετική γνωμοδότηση …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *