Ροή ειδήσεων

NASA και SpaceX στην τελευταία ευθεία για την επανδρωμένη αποστολή στον ISS

NASA και SpaceX στην τελευταία ευθεία για την επανδρωμένη αποστολή στον ISS

Η NASA προετοιμάζει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της από αμερικανικό έδαφος, μετά από σχεδόν μία δεκαετία. Οι αστροναύτες Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ θα είναι το πρώτο πλήρωμα που θα ταξιδέψει με το διαστημικό σκάφος Crew Dragon της SpaceX, το οποίο θα εκτοξευθεί από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα στις 27 Μαΐου, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Οι δυο αστροναύτες ξεκίνησαν τις καριέρες τους ως δοκιμαστές πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών και έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες ώρες πτήσης με υπερηχητικά τζετ. Το 2018, η NASA τους επέλεξε για τη συγκεκριμένη αποστολή.

Μιλώντας στο CNN, ο Χάρλεϊ δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση σαν οποιαδήποτε άλλη. Το πιθανότερο είναι ότι θα συζητήσουμε και θα σκεφτούμε περισσότερα πράγματα αφού επιστρέψουμε».

Πρόκειται για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της SpaceX στην 18χρονη ιστορία της και η πρώτη φορά από το 1981 που οι αστροναύτες της NASA θα οδηγήσουν ένα πρόσφατα σχεδιασμένο διαστημικό σκάφος.

Το Crew Dragon της SpaceX είναι ένα πολύ διαφορετικό αεροσκάφος από τον προκάτοχό του, το Διαστημικό Λεωφορείο, το οποίο στηριζόταν σε γιγάντιους πυραύλους ώθησης τοποθετημένους περιμετρικά του, ώστε να μεταφέρει τους αστροναύτες από τη Γη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το Crew Dragon, ωστόσο, είναι μικρότερο σε μέγεθος και εκτοξεύεται όντας στην κορυφή ενός πυραύλου, που μοιάζει περισσότερο με το Ρωσικό Soyuz ή με το Dragon που χρησιμοποιεί η SpaceX για να μεταφέρει φορτία στον διαστημικό σταθμό εδώ και κάποια χρόνια. Επίσης, το Crew Dragon είναι εντελώς αυτόνομο. Μάλιστα, μια έκδοση του αεροσκάφους ολοκλήρωσε μια δοκιμαστική μη-επανδρωμένη πτήση προς το ISS πέρυσι.

Αναφερόμενος στην αποστολή και τις δυσκολίες της, ο Χάρλεϊ δήλωσε: «Καθήκον μας είναι περισσότερο η παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας όλων των συστημάτων και λιγότερο το πραγματικό πιλοτάρισμα του οχήματος».

Η προετοιμασία για την επερχόμενη αποστολή Crew Dragon ήταν ήδη πολύ διαφορετική από τις αποστολές που έχουν πραγματοποιήσει οι δυο αστροναύτες. Δεν υπήρχε εγχειρίδιο, οπότε οι αστροναύτες συνεργάστηκαν με τη NASA και την SpaceX για να δημιουργήσουν μια νέα διαδικασία εκπαίδευσης.

Ο Μπένκεν ταξίδεψε για τελευταία φορά στο διάστημα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. «Ο γιος μου έχει δει μόνο φωτογραφίες και βίντεο καθώς δεν είχε γεννηθεί ακόμη. Πιστεύω ότι η αποστολή είναι πολύ σημαντική για την Αμερική αλλά και για όλους εμάς, τους ανθρώπους. Θέλω ο γιος μου να αισθάνεται περήφανος για την πατέρα του», καταλήγει ο Μπένκεν.

ΠΗΓΗ: CNN

 

 

 

www.ert.gr

Check Also

Χρήστος Κυρατσούς: Η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron φθάνει και στην Ε.Ε.

Ενδιαφέροντα και αισιόδοξα στοιχεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη θεραπεία της Covid-19 έδωσε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *