ΑW NEWS https://awnews.gr Το Α και το Ω των ειδήσεων Wed, 08 Jul 2020 03:12:28 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.7 Επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης νέων ζωονόσων https://awnews.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%af/ https://awnews.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%af/#respond Wed, 08 Jul 2020 03:12:28 +0000 https://awnews.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%af/ [...]]]> Επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης νέων ζωονόσων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε έκθεση που παρουσίασαν στις 6 Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ζωονόσων*. Προειδοποιούν ότι οι ασθένειες που προέρχονται από τα ζώα και ήδη σκοτώνουν 2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, εάν οι άνθρωποι δεν σεβαστούν το περιβάλλον και την άγρια ζωή.

Κάθε χρόνο αναδύονται περίπου 3-4 νέες ζωονόσοι. Πρόκειται για νέες ασθένειες που δυνητικά αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας θανατηφόρες επιδημίες όπως το HIV/AIDS, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και, πιο πρόσφατα, ο COVID-19.

Ανακάλυψη ζωονόσων 1900 – 2020 (Πηγή: WWF)

Τι προκαλεί την εμφάνιση ζωονόσων

Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ερευνών για την Κτηνοτροφία (ILRI) αναγνώρισαν από κοινού στην έκθεσή τους Preventing the Next Pandemic: Zoonotic diseases and how to break the chain of transmission, επτά τάσεις υπεύθυνες για τέτοιες ασθένειες, γνωστές ως ζωονόσους, και καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν τις μελλοντικές πανδημίες.

Συγκεκριμένα: αυξανόμενη ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες, εξόρυξη φυσικών πόρων και αστικοποίηση, εντατική και μη βιώσιμη γεωργία, εκμετάλλευση της άγριας ζωής, αυξημένα ταξίδια και μεταφορές, αλλαγές στον εφοδιασμό τροφίμων και κλιματική αλλαγή.

 

«Είναι σαφές ότι αν συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε την άγρια φύση και να καταστρέφουμε τα οικοσυστήματά μας, τότε μπορούμε να περιμένουμε μία σταθερή ροή αυτών των ασθενειών να μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους στα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν.

«Περίπου το 60% των γνωστών μολυσματικών ασθενειών σε ανθρώπους και το 75% όλων των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών είναι ζωονόσοι«, συμπλήρωσε η κ. Άντερσεν.

Ο νέος κορονοϊός, ο οποίος πιθανότατα προήλθε από νυχτερίδες, έχει μολύνει περισσότερα από 11 εκατομμύρια άτομα και έχει σκοτώσει πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Νυχτερίδες σε αγορά ζωντανών ζώων (AP Photo, File)

Αλλά αυτή είναι μία μόνο από έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενειών – συμπεριλαμβανομένων των Ebola, MERS, πυρετού του Δυτικού Νείλου, Zika, SARS και πυρετού της κοιλάδας Rift – που έχουν μεταπηδήσει από ζωικούς ξενιστές στον άνθρωπο τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει η έκθεση.

Το αβάσταχτο κόστος των ζωονόσων

Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στα αναπτυσσόμενα έθνη, πεθαίνουν κάθε χρόνο από παραμελημένες ζωονόσους κάθε χρόνο. Αυτά τα κρούσματα δεν προκαλούν μόνο σοβαρές ασθένειες και θανάτους, αλλά συνεπάγονται επίσης τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν προκληθεί από ζωονόσους οικονομικές απώλειες άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δεν περιλαμβάνει το κόστος της πανδημίας COVID-19, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Αφρική ως παράδειγμα προληπτικής διαχείρισης

Η Αφρική – που φιλοξενεί μεγάλο μέρος των παρθένων τροπικών δασών που έχουν απομείνει, καθώς και ταχέως αναπτυσσόμενο ανθρώπινο πληθυσμό, είναι σε υψηλό κίνδυνο αυξημένης εμφάνισης ζωονόσων. Θα μπορούσε όμως να παρέχει και λύσεις, αναφέρουν οι ειδικοί.

Επιστήμονες σε εργαστήριο στο International Livestock Research Institute στην Κένυα (Kate Holt/AusAID)

«Η κατάσταση στην αφρικανική ήπειρο σήμερα είναι γόνιμη για την ταχεία μετάδοση των υφιστάμενων ζωονόσων και τη διευκόλυνση της εμφάνισης και διάδοσης νέων «, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ILRI Τζίμι Σμιθ.

«Αλλά με την εμπειρία τους με τον Έμπολα και άλλες αναδυόμενες ασθένειες, οι αφρικανικές χώρες επιδεικνύουν ενεργούς τρόπους προληπτικής διαχείρισης των επιδημιών».

Όπως δήλωσε, ορισμένα αφρικανικά έθνη είχαν υιοθετήσει μια προσέγγιση «Μίας Υγείας» (One Health) – ενοποιώντας την δημόσια υγεία, την κτηνιατρική και την περιβαλλοντική εμπειρογνωμοσύνη που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη θεραπεία ασθενειών στα ζώα πριν περάσουν στον άνθρωπο.

Ανθρώπινη, Ζωϊκή και Περιβαλλοντική Υγεία: η τριάδα που συναποτελεί την «Μία Υγεία» (Πηγή: Thddbfk / Wikimedia Commons)

Οι περισσότερες προσπάθειες για τον έλεγχο των ζωονόσων επικεντρώνονται στην αντιμετώπισή τους και όχι στην πρόληψή τους, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Ζητούν από τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στη δημόσια υγεία, τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών, το τέλος της υπερεκμετάλλευσης της άγριας πανίδας και τη μείωση της κλιματικής αλλαγής.

WWF: Υγιής Φύση, Υγιής Άνθρωπος

Μέσα από τη μελέτη του με τίτλο «COVID-19: Επείγον κάλεσμα για την προστασία ανθρώπων και φύσης», η WWF τονίζει πως μεταξύ των βασικών αιτιών για την εμφάνιση ζωονόσων είναι το εμπόριο και η κατανάλωση ειδών υψηλού κινδύνου, οι ραγδαίες αλλαγές στη χρήση γης που οδηγούν στην αποψίλωση, καθώς και η επέκταση και εντατικοποίηση της γεωργίας και της ζωικής παραγωγής.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι άνθρωποι εισβάλλουν στο φυσικό περιβάλλον όλο και πιο έντονα, γεγονός που οδηγεί σε κλιμακούμενα επίπεδα επαφής μεταξύ ανθρώπων, ζώων εκτροφής και άγριας ζωής. Ως αποτέλεσμα, η συχνότητα και το πλήθος των νέων ζωονόσων, που ξεκινούν από τα ζώα και μεταδίδονται στον άνθρωπο, έχει αυξηθεί δραστικά τον τελευταίο αιώνα.

Όπως αναλύει η μελέτη του WWF, η αυξανόμενη εμφάνιση ζωονόσων συνδέεται με δύο ευρύτερους περιβαλλοντικούς κινδύνους:

  • Εξαιτίας των μη βιώσιμων διατροφικών συστημάτων, η μεγάλης κλίμακας μετατροπή γης σε καλλιέργειες αυξάνει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ άγριας ζωής, ζώων εκτροφής και ανθρώπων. Η αλλαγή χρήσης γης καταστρέφει και κατακερματίζει δάση και άλλους φυσικούς οικότοπους ανά τον κόσμο, και οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα επαφής μεταξύ άγριας ζωής, ζώων εκτροφής και ανθρώπων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα επιδεινωθεί καθώς η πρόκληση της εξασφάλισης τροφής για τον αυξανόμενο ανθρώπινο πληθυσμό διογκώνεται και οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν.
  • Τα χαμηλά επίπεδα των προτύπων διατροφικής ασφάλειας, που επιτρέπουν την εμπορία και κατανάλωση ειδών υψηλού κινδύνου, αυξάνουν την έκθεση του ανθρώπου σε παθογόνα των ζώων. Παγκοσμίως, η ζήτηση για κρέας από είδη άγριας ζωής αυξάνεται, είτε ως έδεσμα είτε ως είδος βασικό είδος διατροφής, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη προσφορά και ζήτηση και, αυξάνοντας τις πιθανότητες έκθεσης σε ασθένειες μέσα από υψηλού κινδύνου πρακτικές παραγωγής, μεταποίησης και προετοιμασίας.

Μια συλλογική απάντηση στην κρίση, όπως σημειώνει η WWF, πρέπει να προστατεύει τη φύση μέσω:

  • Της δέσμευσης των κυβερνήσεων σε μια Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Άνθρωπο, ώστε να αναλάβουν αξιόπιστες δράσεις που θα ανασχέσουν και θα αντιστρέψουν την απώλεια βιοποικιλότητας, θέτοντας τη φύση σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης έως το 2030, προς όφελος όλων των ανθρώπων και του πλανήτη.
  • Της άμεσης διακοπής της παράνομης, ανεξέλεγκτης και υψηλού κινδύνου εμπορίας και κατανάλωσης ειδών άγριας ζωής, και της εφαρμογής υγειονομικών πρακτικών και πρακτικών ασφαλείας στις αγορές και στα σημεία πώλησης και κατανάλωσης.
  • Της διακοπής της μετατροπής της γης, της αποψίλωσης των δασών και του κατακερματισμού των φυσικών οικοσυστημάτων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατροφή του αυξανόμενου πληθυσμού.
  • Της οικοδόμησης μιας νέας σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης μέσα από μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομική ανάκαμψη.

Πηγή: Thomson Reuters Foundation, UNEP, WWF


*Η Παγκόσμια Ημέρα Ζωονόσων καθιερώθηκε προς τιμήν του έργου του Γάλλου βιολόγου Louis Pasteur, ο οποίος ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της λύσσας, μιας ζωονόσου, στις 6 Ιουλίου του 1885.

www.ert.gr

]]>
https://awnews.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%af/feed/ 0
Ολυμπιακός: Μίλαν, Ρόμα και Φιορεντίνα για Καμαρά https://awnews.gr/%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%af%ce%bb%ce%b1%ce%bd-%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%86%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1/ https://awnews.gr/%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%af%ce%bb%ce%b1%ce%bd-%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%86%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1/#respond Wed, 08 Jul 2020 00:28:25 +0000 https://awnews.gr/%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%af%ce%bb%ce%b1%ce%bd-%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%86%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1/ Στο μεταγραφικό στόχαστρο τριών ιταλικών ομάδων βρίσκεται ο Μαντί Καμαρά, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα…

]]>
https://awnews.gr/%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%af%ce%bb%ce%b1%ce%bd-%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%86%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1/feed/ 0
Τα προβιοτικά συμπληρώματα μειώνουν την κατάθλιψη https://awnews.gr/%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd/ https://awnews.gr/%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd/#respond Tue, 07 Jul 2020 21:11:50 +0000 https://awnews.gr/%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd/ [...]]]> Τα προβιοτικά συμπληρώματα μειώνουν την κατάθλιψη

Τα προβιοτικά, είτε λαμβάνονται μόνα τους είτε σε συνδυασμό με πρεβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό της κατάθλιψης, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που αξιολόγησε όλα τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα. Από την άλλη, η θετική επίπτωσή τους στο άγχος δεν είναι εξίσου σαφής.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Nutrition Prevention & Health», από ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Κάθι Μάρτιν της Σχολής Επιστημών Υγείας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπράιτον.

Τα προβιοτικά είναι τροφές που βελτιώνουν το «προφίλ» των λεγόμενων «καλών» βακτηρίων στο ανθρώπινο έντερο, ενώ τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην ανάπτυξη των επωφελών βακτηρίων.

Είναι γνωστό, πλέον, στους επιστήμονες ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο πεπτικό σύστημα, ο λεγόμενος «άξονας εγκεφάλου-εντέρου».

Ολοένα περισσότεροι ερευνητές και γιατροί εστιάζουν στην πιθανότητα το μικροβίωμα (το οικοσύστημα μικροοργανισμών του εντέρου) να βοηθά στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.

Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση) αξιολόγησε επτά έρευνες πάνω στη σχέση προβιοτικών-πρεβιοτικών και ψυχικής υγείας. Οι μελέτες εξέτασαν συνολικά 12 προβιοτικά στελέχη (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidium κ.ά.).

Παρά τις διαφορές μεταξύ των μελετών, όλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα -είτε μόνα τους είτε μαζί με πρεβιοτικά- όντως μειώνουν σημαντικά την κατάθλιψη. Επίσης, εμφανίζονται να βελτιώνουν τα συμπτώματα του άγχους.

Επειδή, όμως, όλες οι μελέτες που εξετάσθηκαν διήρκησαν σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και σε αυτές συμμετείχαν λίγοι άνθρωποι, οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι δύσκολο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα κατά πόσο τα οφέλη των προβιοτικών/πρεβιοτικών διαρκούν πολύ και αν σε βάθος χρόνου υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες λόγω της παρατεταμένης χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες τόνισαν ότι -με βάση τα έως τώρα ευρήματα- η θεραπεία με προβιοτικά/πρεβιοτικά αξίζει πραγματικά να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω.

Τα προβιοτικά πιθανώς μειώνουν την παραγωγή χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή, όπως οι κυτταροκίνες (π.χ. στην περίπτωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου). Από την άλλη, με δεδομένο ότι τόσο οι διαταραχές του άγχους όσο και η κατάθλιψη επηρεάζουν τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο, είναι αναμενόμενο ότι τα προβιοτικά/πρεβιοτικά δεν θα δράσουν με τον ίδιο τρόπο σε όλους, όσον αφορά τις επιπτώσεις στον ψυχισμό τους. Εξάλλου, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι με κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές συχνά έχουν άλλα υποκείμενα προβλήματα, όπως η ανεπαρκής παραγωγή ινσουλίνης και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

]]>
https://awnews.gr/%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd/feed/ 0
Ο Γκουαρδιόλα εμφανίστηκε με φανελάκι κατά του φασισμού στη συνέντευξη Τύπου https://awnews.gr/%ce%bf-%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%ce%b5%ce%bc%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%ba/ https://awnews.gr/%ce%bf-%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%ce%b5%ce%bc%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%ba/#respond Tue, 07 Jul 2020 16:24:43 +0000 https://awnews.gr/%ce%bf-%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%ce%b5%ce%bc%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%ba/ Φορώντας ένα t-shirt με μήνυμα κατά του φασισμού, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο Πεπ Γκουαρδιόλα…

]]>
https://awnews.gr/%ce%bf-%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%ce%b5%ce%bc%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%ba/feed/ 0
ESA: Στην Ελλάδα ο πρώτος επίγειος σταθμός για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος» https://awnews.gr/esa-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%bc%cf%8c/ https://awnews.gr/esa-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%bc%cf%8c/#respond Tue, 07 Jul 2020 15:11:02 +0000 https://awnews.gr/esa-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%bc%cf%8c/ [...]]]> ESA: Στην Ελλάδα ο πρώτος επίγειος σταθμός για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος σταθμός του ευρωπαϊκού προγράμματος για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών («fibre in the sky»), όπως ενημέρωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί από τον ESA ανάμεσα σε δυο ελληνικά αστεροσκοπεία: το «Αρίσταρχος» στον Χελμό και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κυλλήνη Κορινθίας. Υπογραμμίζεται ότι το «fibre in the sky» περιλαμβάνει υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων με τη χρήση δορυφόρων.

 Με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών αναβάθμισης, ο σταθμός θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο στη νέα γενιά δικτύων της Ευρώπης. Τα δίκτυα αυτά συνδυάζουν τις επίγειες υποδομές με τα δορυφορικά δίκτυα, για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με ταχύτητα άνω του 1 Gbps σε κρατικές υπηρεσίες, πολίτες και επιχειρήσεις.

Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας μεταξύ δορυφόρων και επίγειων σταθμών αντικαθιστούν τα ραδιοκύματα με συστήματα λέιζερ και είναι ευρύτερα γνωστές ως «fibre in the sky».

Επίσης, ανοίγουν τον δρόμο για την παροχή σύγχρονων, ποιοτικών και αξιόπιστων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με επίγειες υποδομές όπως τα δίκτυα οπτικών ινών και τα σχεδιαζόμενα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5G δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον για την απρόσκοπτη μετάδοση δεδομένων ακόμα και σε ακραίες συνθήκες.

Είναι ευνόητο ότι η κατασκευή του επίγειου σταθμού στην Ελλάδα δημιουργεί νέες δυνατότητες για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

 Η επιλογή των δύο ελληνικών αστεροσκοπείων έρχεται σε συνέχεια της ρεαλιστικής στόχευσης που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα για τη συμμετοχή της σε προγράμματα της ESA που αφορούν στους τομείς των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών 5G και της γεωεπισκόπησης (Earth Observation).

Η συγκεκριμένη στρατηγική αναπτύχθηκε κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου της ESA σε Υπουργικό επίπεδο (Space19+) τον Νοέμβριο του 2019.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης προσυπέγραψε τη Διακήρυξη Euro QCI (Quantum Communication Infrastructure), με την οποία η Ελλάδα γίνεται μέλος της ομάδας των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν ενεργά στην ασφάλεια νέας γενιάς για προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Τα Αστεροσκοπεία Χελμού «Αρίσταρχος» και Κρυονερίου

Το Αστεροσκοπείο Χελμού «Αρίσταρχος» βρίσκεται σε υψόμετρο 2.340 μ., σε απόσταση 240 χλμ. από την Αθήνα. Το «Αρίσταρχος» εγκαινιάστηκε το 2007 και αποτελεί  τη μεγαλύτερη ερευνητική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο στα Βαλκάνια και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ποτέ η εταιρεία Zeiss

 Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου βρίσκεται στην κορυφή του όρους Κυλλήνη Κορινθίας σε υψόμετρο 905 μ. και σε απόσταση 130 χλμ. Από την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1972, ενώ το κατοπτρικό του τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε το 1975 αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για την καταγραφή προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών στη Σελήνη. 

Πηγή:ΕΡΤ

 

www.ert.gr

]]>
https://awnews.gr/esa-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%bc%cf%8c/feed/ 0
Παναθηναϊκός: Σε ανοικτή γραμμή με Νέντοβιτς https://awnews.gr/%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%ae-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%ae-%ce%bc%ce%b5-%ce%bd%ce%ad%ce%bd/ https://awnews.gr/%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%ae-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%ae-%ce%bc%ce%b5-%ce%bd%ce%ad%ce%bd/#respond Tue, 07 Jul 2020 08:22:58 +0000 https://awnews.gr/%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%ae-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%ae-%ce%bc%ce%b5-%ce%bd%ce%ad%ce%bd/ Η πλευρά του Παναθηναϊκού βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Νεμάνια Νέντοβιτς…

]]>
https://awnews.gr/%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%ae-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%ae-%ce%bc%ce%b5-%ce%bd%ce%ad%ce%bd/feed/ 0
Τελικά τα ζώα προαισθάνονται τους σεισμούς- Γερμανοί επιστήμονες το επιβεβαιώνουν https://awnews.gr/%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%b1-%ce%b6%cf%8e%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%ce%b5%ce%b9/ https://awnews.gr/%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%b1-%ce%b6%cf%8e%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%ce%b5%ce%b9/#respond Tue, 07 Jul 2020 03:08:47 +0000 https://awnews.gr/%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%b1-%ce%b6%cf%8e%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%ce%b5%ce%b9/ [...]]]> Τελικά τα ζώα προαισθάνονται τους σεισμούς- Γερμανοί επιστήμονες το επιβεβαιώνουν

Ορισμένα ζώα διαθέτουν μία έκτη αίσθηση, ικανή να νιώσει εκ των προτέρων τον επερχόμενο σεισμό και έτσι μπορούν να λειτουργήσουν ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Τη διαπίστωση αυτή έκαναν Γερμανοί επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν τον τρόπο που έξι αγελάδες, πέντε πρόβατα και δύο σκυλιά μπορούσαν να ανιχνεύσουν τα σεισμικά κύματα, πριν ο σεισμός γίνει αισθητός στους ανθρώπους. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Συμπεριφοράς των Ζώων Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας, προσάρτησαν αισθητήρες στα ζώα αγροκτήματος  μιας  σεισμογενούς περιοχής της Βόρειας Ιταλίας- και κατέγραψαν τις κινήσεις τους στη διάρκεια αρκετών μηνών, οπότε σημειώθηκαν περίπου 18.000 σεισμοί διαφόρων μεγεθών, εκ των οποίων οι 12 είχαν ισχύ άνω των 4 Ρίχτερ.

Το πείραμα έδειξε ότι τα ζώα, όντως, ήταν ασυνήθιστα ανήσυχα ακόμη και 20 ώρες πριν από έναν σεισμό. Όσο πιο κοντά βρίσκονταν τα ζώα στο επίκεντρο του σεισμού, τόσο νωρίτερα άρχιζε η ασυνήθιστη συμπεριφορά τους. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι αν συνδυαστεί το «προφίλ» της κίνησης διαφορετικών ειδών ζώων σε διαφορετικές περιοχές, είναι δυνατό να εξαχθούν χρήσιμες ενδείξεις για τον χρόνο και τον τόπο ενός επικείμενου σεισμού.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό να προβλεφθεί ένας σεισμός μέσω επιστημονικών-τεχνολογικών μεθόδων. Πάντως, τα ζώα φαίνεται να έχουν βρει τον δικό τους τρόπο. Υπάρχουν αναφορές ότι άγρια ζώα εγκαταλείπουν τις φωλιές και το χώρο που κατοικούν πριν από ισχυρούς σεισμούς, ενώ ακόμη και τα κατοικίδια ζώα γίνονται ανήσυχα σαν να προαισθάνονται τι θα συμβεί.

«Η  προαίσθηση των ζώων γίνεται αισθητή κυρίως όταν κανείς έχει μία συνολική εικόνα από πολλά μαζί ζώα. Συλλογικά τα ζώα φαίνονται να έχουν ικανότητες που δεν είναι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμες σε ατομικό επίπεδο», είπαν οι επιστήμονες.

Προς το παρόν, είναι ασαφές με ποιον βιολογικό μηχανισμό τα ζώα μπορούν να προαισθανθούν τους σεισμούς. Πιθανώς αντιλαμβάνονται με το τρίχωμά τους τον ιοντισμό του αέρα, ο οποίος προκαλείται από τις μεγάλες πιέσεις στα πετρώματα που δημιουργούνται πριν από έναν σεισμό. Εναλλακτικά, ίσως τα ζώα μυρίζουν τα αέρια που απελευθερώνονται από κρυστάλλους χαλαζία πριν τον σεισμό.

Οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα δημιουργίας ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο θα βασίζεται σε «τσιπάκια» αισθητήρων προσαρμοσμένων σε κολάρα στον λαιμό των ζώων. Οι αισθητήρες θα στέλνουν δεδομένα για τις κινήσεις των ζώων σε έναν κεντρικό υπολογιστή κάθε τρία λεπτά. Εάν το σύστημα καταγράψει σημαντικά αυξημένη και ασυνήθιστη κινητικότητα πολλών ζώων επί τουλάχιστον 45 λεπτά, τότε θα αποστέλλεται αυτόματα ένα προειδοποιητικό σήμα για επερχόμενο σεισμό. Οι επιστήμονες δοκίμασαν ήδη ένα τέτοιο σύστημα και διαπίστωσαν ότι όντως, τρεις ώρες μετά το σήμα προειδοποίησης, ένας μικρός σεισμός έλαβε χώρα στην περιοχή, με επίκεντρο σχεδόν κάτω από τον στάβλο των ζώων.

Όμως, πριν αξιοποιηθεί η συμπεριφορά των ζώων ως προειδοποιητικό εργαλείο στη σεισμολογία, πρέπει να γίνουν παρατηρήσεις μεγάλου αριθμού ζώων σε μεγάλα χρονικά διαστήματα σε διαφορετικές σεισμογενείς ζώνες σε όλο τον κόσμο. Για αυτόν τον σκοπό, θα χρησιμοποιηθεί το νέο παγκόσμιο παρατήρησης των ζώων Icarus, που έχει εγκατασταθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγες εβδομάδες. Το πρόγραμμα Icarus,  πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) και τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

 

www.ert.gr

]]>
https://awnews.gr/%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%b1-%ce%b6%cf%8e%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%ce%b5%ce%b9/feed/ 0
Ερυθρόλευκος για δυο ακόμα χρόνια ο Βεζένκοφ https://awnews.gr/%ce%b5%cf%81%cf%85%ce%b8%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%cf%85%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bf-%ce%b2%ce%b5/ https://awnews.gr/%ce%b5%cf%81%cf%85%ce%b8%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%cf%85%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bf-%ce%b2%ce%b5/#respond Tue, 07 Jul 2020 00:19:06 +0000 https://awnews.gr/%ce%b5%cf%81%cf%85%ce%b8%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%cf%85%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bf-%ce%b2%ce%b5/ Μαζί θα συνεχίσουν να πορεύονται ο Ολυμπιακός με τον Αλέξανδρο Βεζένκοβ για τα επόμενα 2 χρόνια. Ο παίκτης…

]]>
https://awnews.gr/%ce%b5%cf%81%cf%85%ce%b8%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%cf%85%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bf-%ce%b2%ce%b5/feed/ 0
Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Πιθανότατα περισσότεροι οι θάνατοι απο την Covid-19 σε όλο τον κόσμο https://awnews.gr/%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83/ https://awnews.gr/%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83/#respond Mon, 06 Jul 2020 21:05:55 +0000 https://awnews.gr/%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83/ [...]]]> Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Πιθανότατα περισσότεροι οι θάνατοι απο την Covid-19 σε όλο τον κόσμο

Υποτιμημένος είναι πιθανότατα ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται σε λοίμωξη COVID-19 στις επίσημες αναφορές, σύμφωνα με μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αναλύει τους δείκτες θνησιμότητας και νοσηρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι θάνατοι που σχετίζονται έμμεσα με τον ιό και επιπλοκές της λοίμωξης, καθώς και όσοι σχετίζονται εμμέσως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί  για τον  περιορισμό του ιού SARS-CoV-2.

Συύμφωνα πάντα με τη μελέτη, στην αρχή της πανδημίας, τα άτομα που πέθαναν λόγω COVID-19 μπορεί να μην είχαν αναγνωριστεί λόγω ανεπαρκούς γνώσης και εμπειρίας σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19  και λόγω έλλειψης υλικοτεχνικών δομών. Έτσι, οι θάνατοι αυτών των ασθενών μπορεί να έχουν αποδοθεί σε άλλη αναπνευστική νόσο, όπως η γρίπη.  Άνθρωποι που κατέληξαν στο σπίτι ή σε γηροκομεία μπορεί να μην είχαν εξεταστεί ή διαγνωστεί με COVID-19 και αυτοί οι θάνατοι δεν υπολογίζονται στη θνησιμότητα που σχετίζεται με την πανδημία.

Επιπλέον, άλλοι θάνατοι που δεν προέρχονται άμεσα λόγω λοίμωξης COVID-19 ενδέχεται να προήλθαν από την πανδημία, ιδίως όταν σχετίζονται με ανησυχίες σχετικά με την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μία σχετική μελέτη έδειξε ότι οι νοσηλείες σε εγκαταστάσεις βετεράνων στις ΗΠΑ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο, μειώθηκαν κατά 41,9% κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας. Συμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να μην αναζήτησαν ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές εάν αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει σε επιπλέον θανάτους ή ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις σε αυτούς τους ασθενείς.

Αντίθετα, τα μέτρα καραντίνας μπορεί, να έχουν οδηγήσει σε μείωση των θανάτων από άλλες αιτίες, όπως τροχαία ατυχήματα, επειδή λιγότερα άτομα οδηγούσαν στους δρόμους. Ακόμη, τα κοινωνικά μέτρα αποστασιοποίησης έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την επίπτωση της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιών, και πιθανώς οδηγούν σε μείωση των θανάτων από αυτές τις αιτίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αξιολόγηση των επιπλέον θανάτων πέραν των αναμενόμενων, με βάση τα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Κατά την έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν επιπλέον 87.001 θάνατοι, εκ των οποίων το 65% μπορούσε να αποδοθεί σε λοίμωξη από COVID-19, ενώ το υπόλοιπο 35% αποδόθηκε είτε σε σφάλματα καταγραφής των δεδομένων είτε στην αποφυγή ιατρικής φροντίδας λόγω φόβου COVID-19.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπονται και οι δείκτες νοσηρότητας (που δείχνουν τη συχνότητα εμφάνισης μιας νόσου όπως εδώ του κορονοϊού). Φαίνεται ότι υπήρξαν περισσότεροι άνθρωποι που νόσησαν από τον κορονοϊό από ότι λένε τα στοιχεία. Δεν μπορούμε ωστόσο να γνωρίζουμε την ακριβή κατάσταση. Επίσης είναι δυσχερές να εκτιμήσει κάποιος την επιβάρυνση που θα έχει μακροπρόθεσμα η υγεία ενός ασθενούς ο οποίος προσβλήθηκε από κορονοϊό και ο οποίος έχει μία υποκείμενη νόσο, παραδείγματος χάρη υπολειμματική καρδιαγγειακή και πνευμονική βλάβη.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι, η κοινωνικο-οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία και οι επιπτώσεις στον ψυχολογικό τομέα, τόσο των ασθενών όσο και όλων των πολιτών που τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σαφώς και έχουν έμμεση επίπτωση στους δείκτες νοσηρότητας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

]]>
https://awnews.gr/%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83/feed/ 0
Στον Ολυμπιακό ο Τσαρλς Τζένκινς https://awnews.gr/%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%ce%bf-%cf%84%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%bb%cf%82-%cf%84%ce%b6%ce%ad%ce%bd%ce%ba%ce%b9%ce%bd%cf%82/ https://awnews.gr/%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%ce%bf-%cf%84%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%bb%cf%82-%cf%84%ce%b6%ce%ad%ce%bd%ce%ba%ce%b9%ce%bd%cf%82/#respond Mon, 06 Jul 2020 16:17:19 +0000 https://awnews.gr/%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%ce%bf-%cf%84%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%bb%cf%82-%cf%84%ce%b6%ce%ad%ce%bd%ce%ba%ce%b9%ce%bd%cf%82/ Ο Τσαρλς Τζένκινς αποτελεί το τέταρτο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού αυτό το καλοκαίρι…

]]>
https://awnews.gr/%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%ce%bf-%cf%84%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%bb%cf%82-%cf%84%ce%b6%ce%ad%ce%bd%ce%ba%ce%b9%ce%bd%cf%82/feed/ 0