Ροή ειδήσεων

Eπιστήμονες χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να προβλέψουν τους επόμενους σταθμούς του κοροναϊού

Eπιστήμονες χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να προβλέψουν τους επόμενους σταθμούς του κοροναϊού

Καθώς ο κοροναϊός 2019-nCov εξαπλώνεται, προκαλώντας ανησυχία για παγκόσμια πανδημία, οι ερευνητές και νεοσύστατες εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες νέες τεχνολογίες για να προβλέψουν πού θα εμφανιστεί ο ιός στη συνέχεια αλλά και να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέους δυνητικά απειλητικούς ιούς.

«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει πραγματικά με τον κοροναϊό χρησιμοποιώντας όλες τις πηγές που έχουμε», εξηγεί ο Τζον Μπραουνστάιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Καινοτομίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Μετά τον ιό SARS που σκότωσε 774 άτομα σε όλο τον κόσμο στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η επιστημονική ​​ομάδα του δημιούργησε ένα εργαλείο που ονομάζεται Healthmap και το οποίο συλλέγει δεδομένα σχετικά με νέα κρούσματα από online ειδήσεις, chatrooms και άλλα. Το εργαλείο οργανώνει αυτά τα δεδομένα, οπτικοποιώντας τη μετάδοση της ασθένειας. Το Healthmap συμπληρώνει πιο παραδοσιακές τεχνικές συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιούν οργανισμοί όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. (CDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Τα δεδομένα του χρησιμοποιούνται από κλινικούς ιατρούς, ερευνητές και κυβερνήσεις. «Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να δούμε τι συμβαίνει», εξηγεί ο Μπραουνστάιν. «Και τελικά οι κυβερνητικές υπηρεσίες άρχισαν να αναγνωρίζουν την αξία αυτού του είδους συλλογής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο».

Άλλες τεχνολογικές πρωτοβουλίες καταπολέμησης του ιού έχουν προχωρήσει πέρα ​​από την απλή παρακολούθηση των υφιστάμενων κρουσμάτων. Η BlueDot, μια εταιρεία παρακολούθησης της υγείας των πολιτών που εδρεύει στο Τορόντο, συγκεντρώνει δεδομένα ασθενειών από πολλές online πηγές και στη συνέχεια χρησιμοποιεί πληροφορίες από τις αεροπορικές πτήσεις για να προβλέψει πού μπορεί να εμφανιστούν μολυσματικές ασθένειες.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BlueDot Δρ. Κάμραν Καν που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες, λέει ότι η τεχνολογία πρόβλεψης είναι απαραίτητη τόσο για τις άλλες εταιρείες, όπως είναι οι αεροπορικές, όσο και για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στα νοσοκομεία, οι οποίοι μπορεί να είναι οι πρώτοι που αλληλεπιδρούν με ασθενείς που μπορεί να έχουν μολυνθεί.

«Αν ένας ταξιδιώτης έρχεται από μια περιοχή όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα, θα πάει στα επείγοντα περιστατικά. Πώς θα μπορέσουν οι γιατροί εκεί να αναγνωρίσουν κάτι που ίσως δεν έχουν ξαναδεί;»

Μερικοί ερευνητές στο μεταξύ, επιδιώκουν να εντοπίσουν δυνητικά νέους ιούς πριν μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Το Global Virome Project (GVP), αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιών σε ζωικούς πληθυσμούς που έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους ανθρώπους.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η χαρτογράφηση αποτελεί βασική προτεραιότητα στην έρευνα για την υγεία, καθώς η συλλογή δεδομένων θα συντελέσει στην ανάπτυξη νέων εμβολίων, φαρμάκων και άλλων προληπτικών μέτρων πριν την εμφάνιση νέοι ιού.

ΠΗΓΗ: Time

 

www.ert.gr

Check Also

Κορονοϊός: Πώς αντέδρασαν υγιείς και ανοσοκατασταλμένοι μετά τον εμβολιασμό τους

Σημαντικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του κορονοϊού και τη δημιουργία αντισωμάτων σε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *