Ροή ειδήσεων

DeepMind: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας για τον κορονοϊό

DeepMind: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας για τον κορονοϊό

Η DeepMind, θυγατρική εταιρεία της Google που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, δημοσίευσε «ανοιχτού κώδικα» (open source) προβλέψεις σχετικά με τον κορονοϊό που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές στην παραγωγή αποτελεσματικού εμβολίου γρηγορότερα. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα δημοσίευσε προβλέψεις για τις πρωτεϊνικές δομές που σχετίζονται με τον ιό.

Η DeepMind, που αποκτήθηκε από την Google το 2014, έχει θέσει σε εφαρμογή το σύστημα AlphaFold για να δημιουργήσει προβλέψεις σχετικά με τις πρωτεϊνικές δομές του κορονοϊού, μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Αν και αυτές οι προβλέψεις δεν έχουν επαληθευτεί εργαστηριακά, μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες στο να κατανοήσουν πώς λειτουργεί ο κορονοϊός αλλά και στην ανάπτυξη εμβολίου και θεραπείας. Πάντως, μέχρι στιγμής, το σύστημα έχει προβλέψει με ακρίβεια μια πρωτεϊνική δομή του SARSCoV-2.

Η DeepMind λέει ότι η κατανόηση της δομής μιας πρωτεΐνης συνήθως διαρκεί μήνες ή και περισσότερο, ενώ προηγούμενη γνώση παρόμοιων πρωτεϊνικών δομών είναι επίσης σημαντική. Το σύστημα AlphaFold χρησιμοποιεί πρόσφατα αναπτυγμένες μεθόδους για να παρέχει ακριβείς προβλέψεις της πρωτεϊνικής δομής χωρίς να έχει  προηγούμενη γνώση άλλων δομών.

Η ομάδα του DeepMind δήλωσε ότι συνήθως θα περίμενε την επιθεώρηση των ευρημάτων από ένα ακαδημαϊκό περιοδικό, αλλά παρακάμπτει αυτή τη διαδικασία, δεδομένης της «πιθανής σοβαρότητας και της ευαισθησίας του ζητήματος».

Η εταιρεία έγινε γνωστή το 2017, όταν, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, κατάφερε να κερδίσει τους κορυφαίους παίκτες στα παιχνίδια Go και StarCraft II, ενώ πιο πρόσφατα είδαμε την τεχνολογία της να χρησιμοποιείται και στον τομέα της διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού.

ΠΗΓΗ: Mashable

www.ert.gr

Check Also

Οι «αληθινοί» Μπομπ Σφουγγαράκης και Πάτρικ ο Αστερίας, εντοπίστηκαν από ωκεανογράφους στον Ατλαντικό

Οι αγαπημένοι των παιδιών ήρωες της διάσημης σειράς κινουμένων σχεδίων “SpongeBob SquarePants“, φαίνεται να «εντοπίστηκαν» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *