Dawn Chorus: Πρωινά τιτιβίσματα πουλιών από διάφορες χώρες του κόσμου

Dawn Chorus: Πρωινά τιτιβίσματα πουλιών από διάφορες χώρες του κόσμου

Σε όλον τον κόσμο, τα πουλιά αρχίζουν το τραγούδι τους μόλις ξημερώσει. Αλλά πόσοι από εμάς έχουμε, στ’ αλήθεια, τη δυνατότητα να ακούσουμε τα τιτιβίσματά τους από τις πρώτες πρωινές ώρες; Αυτό το ερώτημα φαίνεται πως αποτέλεσε «κίνητρο» για μια ομάδα ειδικών, ώστε να δημιουργήσουν – κατά την περίοδο της καραντίνας- έναν παγκόσμιο, ηχητικό, διαδικτυακό «χάρτη» για την καταγραφή του κελαϊδίσματος των πουλιών στις διάφορες χώρες, καθώς αυτά υποδέχονται την αυγή.

Η «ησυχία» της πανδημίας ως αφορμή

Κατά τους προηγούμενους μήνες, η υποχρεωτική παραμονή εκατομμυρίων ανθρώπων στο σπίτι -λόγω κορονοϊού- οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση της ανθρώπινης δραστηριότητας παγκοσμίως και κατ’ επέκταση στη μείωση της ηχορύπανσης που συνοδεύει τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας, ιδίως στις μεγάλες πόλεις. Αυτή ήταν μια τέλεια ευκαιρία, επισημαίνουν οι ειδικοί, για να καταγράψει και να προσφέρει ο καθένας μας (μέσω διαδικτύου) ηχητικά αρχεία από τις «χορωδίες των πουλιών την αυγή».

Αφορμή για τη δημιουργία του ιστοτόπου Dawn Chorus ήταν το έργο του Αμερικανού ειδικού βιοακουστικής Bernie Krause, ο οποίος καταγράφει -εδώ και δεκαετίες- τους ήχους των πουλιών και της φύσης. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι ο καθηγητής Michael John Gorman, ιδρυτής και διευθυντής του μουσείου Biotopia στο Μόναχο. Όπως ανέφερε ο Gorman και σε σχετικό άρθρο της  βρετανικής εφημερίδας The Guardian, η μείωση των επιπέδων της ηχορύπανσης στον πλανήτη ήταν, αναμφίβολα, συνέπεια των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της νόσου του Covid-19. «Ξαφνικά ο κόσμος της φύσης μπορούσε να ακουστεί πιο καθαρά. .. Είναι μια στιγμή (κατάλληλη) για να σταματήσεις και να ακούσεις προσεκτικά. Για να καταγράψεις και να μοιραστείς το μοναδικό “ακουστικό αποτύπωμα” των πουλιών της περιοχής σου», επισημαίνει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία:

«Πρωινά τιτιβίσματα» από όλους και για όλους  

Το ενδιαφέρον και σημαντικό με την πλατφόρμα Dawn Chorus είναι πως, ο καθένας μπορεί να «ανεβάζει» σε αυτήν ηχητικά αρχεία με τα κελαϊδίσματα των πουλιών της πόλης και της γειτονιάς του. Από την αρχή ως το τέλος του περασμένου Μαΐου, περίπου 3000 πρωινά «τραγούδια» πτηνών, από  διάφορες χώρες του κόσμου, ηχογραφήθηκαν από τα κινητά χρηστών του διαδικτύου και καταχωρήθηκαν στον ιστότοπο.

«Ταξιδεύοντας» στον διαδικτυακό χάρτη, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν να αναζητήσουν και να ακούσουν πρωινές μελωδίες από διαφορετικά είδη πουλιών (κοτσύφια, σπουργίτια κλπ.)  που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης.

Όπως αναφέρεται σε συνέχεια του άρθρου της εφημερίδας The Guardian, στο κατώφλι της προσωρινής οικίας του Krause -συγγραφέα του βιβλίου «The Great Animal Orchestra» και ιδρυτή του Οργανισμού Wild Sanctuary για την καταγραφή και αρχειοθέτηση των ήχων της φύσης- στη Σονόμα της Καλιφόρνιας, ένας ατριχόρνις (mockingbird), και ένας «μυγοχάφτης» με σταχτί λαιμό χαιρετίζουν την ανατολή του ήλιου.

Φωτογραφία:

Η παρατεταμένη ξηρασία στην περιοχή –που ξεκίνησε από το 2011 και συνεχίζεται- σε συνδυασμό με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές φαίνεται πως έχουν επηρεάσει τον πληθυσμό των πουλιών που κελαηδούν (τόσο αριθμητικά όσο και ως προς την ποικιλομορφία του), επισημαίνει μεταξύ άλλων ο  Krause. Ο ίδιος συμπληρώνει: οι καταγραφές μάς δείχνουν ότι η άνοιξη τώρα έρχεται δύο βδομάδες νωρίτερα απ’ ό,τι ερχόταν πριν από 15 χρόνια.

Το κελάιδισμα των πουλιών «προειδοποιεί» για τις αλλαγές στη φύση   

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαπιστώσεις των ειδικών καταλαβαίνουμε ότι το  συγκεντρωμένο ηχητικό υλικό από τα κελαιδίσματα των πουλιών δεν μάς προσφέρει απλώς ευχάριστες μελωδίες από τους ήχους της φύσης. Αντίθετα, μάς βοηθά να εντοπίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε κάποιες από τις περιβαλλοντικές αλλαγές που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα παγκοσμίως.

Ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους, ώστε, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να πραγματοποιούν και να μοιράζονται ηχογραφήσεις με χορωδίες πουλιών την αυγή, ακόμα και αν τα κελαϊδίσματα έρχονται από πουλιά στα παράθυρα ή στα μπαλκόνια τους, τονίζει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του πρότζεκτ, Michael Gorman.

Από τη μεριά της, η Δρ. Lisa Gill, υπεύθυνη για την ανάλυση των αποτελεσμάτων της πρωτοβουλίας, αναφέρει: Το να ακούς τους ήχους των πουλιών είναι εντελώς διαφορετικό από το να τα παρατηρείς (βλέποντάς τα). Για παράδειγμα, επισημαίνει η ίδια, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίζεις και να ξεχωρίζεις, οπτικά, τα μικρά καφέ πουλιά. Αλλά ποιος δεν ξέρει πώς ακούγεται ένας κούκος;

Η πλατφόρμα της επιστήμης των πολιτών και των τεχνών #DawnChorus είναι ένα πρότζεκτ που υλοποιείται –σε συνεργασία με επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς- από το μουσείο Biotopia στο Μόναχο και από το ίδρυμα Nantesbuch που εδρεύει στους πρόποδες των βαυαρικών Άλπεων.

Η πρωτοβουλία για την ηχογράφηση των χορωδιών των πουλιών θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Τα αρχεία που συλλέγονται στο πλαίσιο αυτής θα διατίθενται προς χρήση για κάθε ενδιαφερόμενο, είτε με σκοπό την παραγωγή σχετικού καλλιτεχνικού περιεχομένου είτε ως «βοηθητικό υλικό» για τις επιστημονικές παρατηρήσεις των ειδικών στη φύση.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Guardian

Φωτογραφίες:   / Creative Commons (license: CC0)

Βίντεο: 

www.ert.gr

Check Also

Γιατί οι άνθρωποι άνοιγαν τους τάφους πριν από 1.400 χρόνια;

Οι άνθρωποι που ζούσαν σε όλη την Ευρώπη πριν από περίπου 1.400 χρόνια συνήθιζαν να ξανανοίγουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *