Ροή ειδήσεων

Covid-19: Τεστ σε χάμστερ αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των μασκών

Covid-19: Τεστ σε χάμστερ αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των μασκών

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν πως τα τεστ που πραγματοποίησαν σε χάμστερ αποκάλυψαν ότι η χρήση της μάσκας μειώνει αρκετά τη διασπορά του κορονοϊού.

Αυτή η έρευνα είναι από τις πρώτες που μελετούν εάν η χρήση μάσκας μπορεί να αποτρέψει τους συμπτωματικούς ή ασυμπτωματικούς φορείς του ιού Covid-19 να μολύνουν άλλα άτομα.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουέν Κουόκ-γιουνγκ, αναγνωρισμένο επιστήμονα στο θέμα του κορονοϊού, οι ερευνητές τοποθέτησαν κλουβιά με χάμστερ που είχαν προηγουμένως μολύνει με τον ιό δίπλα σε κλουβιά με υγιή τρωκτικά.

Χειρουργικές μάσκες είχαν τοποθετηθεί μεταξύ των δύο κλουβιών, με τον αέρα να πνέει από το κλουβί των άρρωστων ζώων προς το κλουβί των υγιών ζώων. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η μετάδοση του ιού ήταν μειωμένη κατά 60% και πλέον, όταν οι μάσκες βρίσκονταν στη θέση τους. Τα δύο τρίτα των υγιών χάμστερ μολύνθηκαν σε διάστημα μίας εβδομάδας, όταν οι μάσκες είχαν αφαιρεθεί.

Το ποσοστό μόλυνσης μειώθηκε σε λίγο παραπάνω από 15% όταν οι μάσκες τοποθετήθηκαν στο κλουβί των ζώων με κορονοϊό και στο 35% όταν τοποθετήθηκαν στο κλουβί των υγιών χάμστερ.

«Είναι πολύ σαφές ότι η χρήση μάσκας στους νοσούντες είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Γιουέν σε δημοσιογράφους. «Γνωρίζουμε τώρα ότι μεγάλο μέρος αυτών που έχουν μολυνθεί δεν εμφανίζουν συμπτώματα, επομένως η καθολική χρήση της μάσκας είναι πραγματικά σημαντική», πρόσθεσε.

Ο Γιουέν είναι ένας από τους μικροβιολόγους που ανακάλυψαν τον ιό SARS όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2003 και προκάλεσε τον θάνατο σε περίπου 300 άτομα στο Χονγκ Κονγκ, και είχε ταχθεί νωρίς υπέρ της χρήσης της μάσκας από όλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως τέσσερις μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του Covid-19 στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ κατάφερε να περιορίσει τον αριθμό των περιπτώσεων σε 1.000, ενώ κατέγραψε μόνο τέσσερις θανάτους.

ΠΗΓΗ: AFP

 

www.ert.gr

Check Also

Βαρκελώνη: Εφαρμογή εντοπίζει σκιερά σημεία για δροσερές διαδρομές

Μια νέα εφαρμογή βοηθά τους κατοίκους της Βαρκελώνης να βρουν την πιο σκιερή διαδρομή ανάμεσα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *