COVID-19: Ο υποεμβολιασμός συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών περιστατικών

COVID-19: Ο υποεμβολιασμός συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών περιστατικών

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και σοβαρή νόσηση από COVID-19: μετα-ανάλυση μελετών στην Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλία, αναφέρονται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet με ανώνυμα δεδομένα ηλεκτρονικών αρχείων υγείας στη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία), ενώ το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA παραθέτει την πιο

εμβολιασμός παιδιου

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και σοβαρή νόσηση από COVID-19: μετα-ανάλυση μελετών στην Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλία, αναφέρονται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet με ανώνυμα δεδομένα ηλεκτρονικών αρχείων υγείας στη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία), ενώ το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA παραθέτει την πιο πρόσφατη προειδοποίηση και επιδημιολογική ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όσον αφορά στις ΗΠΑ.

Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας, το CDC έθεσε υπό συζήτηση το θέμα σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και για τις τρεις λοιμώξεις του αναπνευστικού και ανέπτυξε έναν οδηγό εμβολιασμού με σημαντικές επισημάνσεις για την ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών, ώστε να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός. Η Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη,συνοψίζουν τις μελέτες από τις δύο όχθες του Αταντικού

Ο υποεμβολιασμός (η λήψη λιγότερων από τον συνιστώμενο αριθμό δόσεων εμβολίου SARS-CoV-2) θα μπορούσε να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καταστάσεων COVID-19—δηλαδή νοσηλεία ή θάνατο από COVID-19—σε σύγκριση με τον πλήρη εμβολιασμό (λήψη των συνιστώμενων δόσεων εμβολίου).

Την ίδια ώρα στις Ηνωμένες Πολιτείιες, λιγότεροι από το 50% των ενηλίκων σε εθνικό επίπεδο είχαν λάβει εμβόλιο κατά της γρίπης και λιγότερο από το 20% είχε λάβει επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον COVID-19. Από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, τα ποσοστά νοσηλείας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 200% για τη γρίπη, 51% για τον COVID-19 και 60% για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με το CDC.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5 ετών για να συμπεριληφθούν στη μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο βασίλειο. Υπολογίσθηκε η αύξηση των σοβαρών εκβάσεων του COVID-19 λόγω του μειωμένου εμβολιασμού και η σύγκριση με το υποθετικό σενάριο στο οποίο όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν εμβολιαστεί πλήρως την 1η Ιουνίου 2022.

Ο αριθμός των υποεμβολιασμένων ατόμων την 1η Ιουνίου 2022 ήταν 26.985.570 (45,8%) από 58.967.360 στην Αγγλία, 938.420 (49.8%) από 1.885.670 στη Βόρεια Ιρλανδία, 1.709.786 (34,2%) από 4.992.498 στη Σκωτία και 773.850 (32,8%) από 2.358.740 στην Ουαλία. Τα άτομα που ήταν νεότερα, από πιο μειονεκτικό υπόβαθρο, μη λευκής εθνικότητας ή είχαν μικρότερο αριθμό συννοσηροτήτων είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμβολιαστούν πλήρως.

Υπήρχαν συνολικά 40.393 σοβαρές περιπτώσεις COVID-19, με 14.156 από αυτά σε υποεμβολιασμένους συμμετέχοντες.

Τα ποσοστά υποεμβολιασμού κατά του COVID-19 κυμαίνονταν από 32,8% έως 49,8% στις τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου το καλοκαίρι του 2022. Τώρα, μετά την πανδημία του COVID-19, οι ασθενείς και ο υπόλοιπος πληθυσμός μπορεί να αναρωτιούνται εάν είναι ακόμη απαραίτητο να ακολουθήσουν τους προτεινόμενους εμβολιασμούς κατά του COVID-19 ή εάν ο COVID-19 είναι πλέον μια λοίμωξη που δεν προκαλεί ανησυχία. Στο περιοδικό Lancet, η ανάλυση επομένως έδειξε ότι, από την 1η Ιουνίου 2022, ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού είχε λάβει λιγότερους από τον συνιστώμενο αριθμό εμβολιασμών για τον COVID-19: 45,8% στην Αγγλία, 49,8% στη Βόρεια Ιρλανδία, 34,2% στη Σκωτία και 32,8% στην Ουαλία. Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων σε όλες τις χώρες υποδηλώνει ότι ένας σημαντικός αριθμός σοβαρών εκβάσεων του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εισαγωγών στο νοσοκομείο ή θανάτων από COVID-19, μπορεί να αποφευχθεί εάν εφαρμοστούν πλήρως τα συνιστώμενα προγράμματα εμβολιασμού. Η μελέτη παρατήρησε 40.393 σοβαρά αποτελέσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 14.156 σε υποεμβολιασμένα άτομα, ενώ η εκτιμώμενη μείωση του συνολικού αριθμού σοβαρών εκβάσεων COVID-19 εάν όλα τα άτομα είχαν εμβολιαστεί πλήρως ήταν 7.180 (17,8%). Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν ένα σημαντικό μήνυμα ότι ο ρόλος του εμβολιασμού στον COVID-19 είναι να μετριάσει τη σοβαρότητα της νόσου, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών και θνησιμότητας, χωρίς η διεθνής επιστημονική κοινότητα να μπορεί μέχρι σήμερα να αποτρέπει μέσω του εμβολιασμού τις λοιμώξεις COVID-19.

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos