Ροή ειδήσεων

Aυτό θα είναι το νέο υπουργικό σχήμα

Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει τελικά να μην βιάζεται να κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού και θέλει να σιγουρευτεί ότι όλοι οι υπουργοί θα μπορέσουν να σηκώσουν τα νομοθετήματα που έρχονται από τις 24 Αυγούστου και μετά στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάκαμψης. Με πολλούς από αυτούς, αλλά και με βουλευτές είχαν επαφές και συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για να διαβλέψουν τις διαθέσεις τους και τις σκέψεις του για τον θώκο που θα αναλάβουν.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου

Οι πρώτες πληροφορίες από το νέο σχήμα βγάζουν τα εξής δεδομένα:
1.  Ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα είναι πλέον ο νέος ισχυρός άνδρας του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς από εκείνον θα περνάνε όλα τα μεγάλα νομοσχέδια και εκείνος θα καθορίζει τις δράσεις και τα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης.
2.  Η δομή που θα υποδεχτεί το επιτελείο Σκυλακάκη θα είναι είτε μέσα στο υπουργείο Οικονομικών είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Οπότε σε ένα από αυτά τα υπουργεία ο κ. Σκυλακάκης θα λάβει τον τίτλο του αναπληρωτή υπουργού. Όπως παρατηρούν ήδη μέσα στο Μαξίμου, θα έχει έναν ρόλο άτυπου «τσάρου» που θα έχει άμεση σχέση με το γραφείο του πρωθυπουργού.
3.  Η σχέση του με τον υπουργό Οικονομικών θα πρέπει να είναι αγαστή.
Δύσκολο, διότι υπάρχει διχογνωμία απόψεων σε πολλά.
Για παράδειγμα, ο κ. Σταικούρας ήταν της άποψης να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους, είτε αφορά κύριες, επικουρικές ή δώρα συντάξεων.
Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Αμφότεροι είχαν παρασυρθεί και τόνιζαν στον δημόσιο λόγο ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των συνταξιούχων.
Διαφορετική άποψη είχε ο κ. Σκυλακάκης, αλλά και ο Θάνος Πετραλιάς, γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο κ. Σκυλακάκης, όπως φαίνεται, επέβαλε στο Μαξίμου την άποψή του να πληρωθούν μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων σε όλους.
Παρατηρούμε ότι το οικονομικό επιτελείο δεν είναι ομογενοποιημένο και αυτό θα χρειαστεί προσοχή, ειδικά όταν θα καταφτάσουν τα χρήματα του Ταμείου.
4.  Στο Γενικό Λογιστήριο θα πάει, εκτός απροόπτου, ο Στέλιος Πέτσας στο μέρος που είναι και η οργανική του θέση.
Αυτό δημιουργεί έναν τέταρτο πόλο μέσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μετά τον Αλέξη Πατέλη, προσωπικό οικονομικό σύμβουλο και στενό συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Θεόδωρο Σκυλακάκη που θα διαχειριστεί τη νέα μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που σκέφτεται πρώτα πολιτικά και μετά οικονομικά, ο κ. Πέτσας θα αποτελεί τον 4ο σύμβουλο του πρωθυπουργού για οικονομικά θέματα.
Τέσσερεις διαφορετικές γραμμές που συχνά δεν τέμνονται.
Σταϊκούρας, Πέτσας σκέφτονται αρκετά το πολιτικό κόστος κάθε απόφασης του οικονομικού επιτελείου, ο Σκυλακάκης πολύ λιγότερο, ενώ ο κ. Πατέλης ανήκει στην ακραία φιλελεύθερη πτέρυγα.

5. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης παραμένει στην θέση του και θα πρέπει να τρέξει το επόμενο διάστημα δύο σημαντικά νομοθετήματα: Την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την δημιουργία του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην κοινωνική ασφάλιση.

6. Αβέβαιο είναι τι θα γίνει στο υπουργείο Τουρισμού και στο Αθλητισμού. Την θέση του Θεοχάρη ερίζουν αρκετοί βουλευτές αλλά και υπουργοί όπως ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ πρώτος υποψήφιος για το Αθλητισμού είναι ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Βασίλης Οικονόμου, καθώς πληροί πολλά από τα απαιτούμενα κριτήρια και μπορεί να φέρει εις πέρας το απαιτητικό αυτό πόστο.

7. Υπάρχει μία περίπτωση να δούμε μία μεγάλη καραμπόλα στα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης. Στην περίπτωση που ο Κικίλιας πάει στο Τουρισμού, στο Υγείας ενδεχομένως να πάει ο κ. Τσιάρας και ο Μάκης Βορίδης από το Αγροτικής Ανάπτυξης να βρεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

8. Στο μέτωπο των υφυπουργών θα δούμε πολλές αλλαγές. Οι σίγουροι για αποχώρηση είναι οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Σκρέκας και Αραμπατζή, Μετανάστευσης Κουμουτσάκος, Δικαιοσύνης Κράνης, Εργασίας Μηχαηλίδου και ίσως ο Παιδείας Διγαλάκης.

Τέλος, τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις – «κλειδιά» είναι ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Σπήλιος Λιβανός, η Ζωή Ράπτη, ο Γιάννης Μπούγας και ο Σταύρος Καλαφάτης. Ταραντίλης – Λιβανός ακούγονται για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Ρουσόπουλος για το Πολιτισμού, ο κ. Οικονόμου για το Αθλητισμού, ο κ. Μπούγας ως υφυπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Καλαφάτης για το Μακεδονίας – Θράκης και η κ. Ράπτη για υφυπουργός Εργασίας με αρμοδιότητες πρόνοιας.

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: 60 βουλευτές ζητούν να ανάψει το “πράσινο φως” για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Την ανάγκη ενσωμάτωσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μετά τη σχετική γνωμοδότηση …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *