Όχι από τον Σολτς στο αίτημα Ερντογάν για αγορά Eurofighter από την Τουρκία

Όχι από τον Σολτς στο αίτημα Ερντογάν για αγορά Eurofighter από την Τουρκία

Φωτιά  στις σχέσεις της Τουρκίας με την Γερμανία και την Δύση βάζει η αποκάλυψη του Bloomberg, ότι ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα επιμείνει στο βέτο του στην πώληση Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, απορρίπτοντας το νέο αίτημα που προτίθεται να υποβάλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στο Βερολίνο. Σύμφωνα

Φωτιά  στις σχέσεις της Τουρκίας με την Γερμανία και την Δύση βάζει η αποκάλυψη του Bloomberg, ότι ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα επιμείνει στο βέτο του στην πώληση Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, απορρίπτοντας το νέο αίτημα που προτίθεται να υποβάλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ερντογάν θα ζητήσει από τον Σόλτς να αποσύρει το βέτο του στην πώληση του υπερσύγχρονου μαχητικού Eurofighter Typhoon, υποβάλλοντας αίτημα για αγορά 20+20 μαχητικών, τα οποία είναι συμπαραγωγή με την Ιταλία, την Βρετανία και την Ισπανία.

Όμως γερμανικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι ο καγκελάριος θα απορρίψει το αίτημα του Ερντογαν τόσο λόγω του κλίματος που έχει δημιουργήσει η στάση του υπέρ της Χαμάς, αλλά και οι βομβαρδισμοί κουρδικών στόχων, οι αμυντικές σχέσεις με την Ρωσία και το συνεχιζόμενο βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΆΤΟ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτήσει το κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς στο Βερολίνο υπάρχει ήδη σφοδρή ενόχληση για τον αυτόνομο ρόλο που διεκδικεί έναντι της Δύσης και του ίδιου του ΝΆΤΟ η Τουρκία του Ερντογάν, αλλά και για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας Γ. Γκιουλέρ δήλωσε χθες ότι η Άγκυρα είναι σε συνομιλίες με την Βρετανία και την Ισπανία (η οποία υποστηρίζει μια σειρά εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας) για την πώληση των Eurofighter Typhoon και υποστήριξε ότι οι δύο χώρες καταβάλουν προσπάθειες για να πείσουν την Γερμανία να άρει το βέτο της.

Οι στόχοι του Ερντογάν με τα Eurofighter

Ο Ερντογάν με το αίτημα για τα Eurofighter έχει δυο στόχους: να συνεχίσει τον στυγνό εκβιασμό στους Αμερικανούς δηλώνοντας ότι εάν καθυστερήσει κι άλλο η έγκριση πώλησης των F-16 η Τουρκία θα αναζητήσει άλλες λύσεις. Κάτι που έκανε με την υπόθεση των Patriot, όταν μετά την άρνηση των Αμερικανών να υποκύψουν στην πίεση για παροχή και του λογισμικού του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος, στράφηκε στην Ρωσία και αγόρασε τους S400, με συνέπεια να ενεργοποιηθούν σε βάρος της Τουρκίας κυρώσεις και να αποκλειστεί η χώρα από το πρόγραμμα των F-35 που ήταν συμπαραγωγός.

Όμως το μεγάλο πρόβλημα του Ερντογάν είναι ότι αυτή την στιγμή η Τουρκία διαθέτει τον πιο γερασμένο στόλο μαχητικών από όλες σχεδόν τις χώρες του ΝΆΤΟ, την ώρα που η Ελλάδα με τις προμήθειες των Rafale και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 αποκτά την υπεροπλία στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ότι «η Τουρκία επιδιώκει να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τα Eurofighter για να απαντήσει στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα».

Πηγή fantomas.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos