Ροή ειδήσεων

Όλα τα σενάρια για τα μέτρα υποστήριξης των εργαζομένων έναντι του κορωνοϊού

Νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού συζήτησε σήμερα η κυβέρνηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, εργοδοτικών φορέων και ΓΣΕΕ.

Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την υποστήριξη των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έναντι των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού στην οικονομία και την κοινωνία (π.χ. κλείσιμο σχολείων για 15 ημέρες).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις βασικοί άξονες αυτής της υποστήριξης θα είναι οι εξής:

  1. Άδειες
  2. Τηλεργασία
  3. Ευέλικτο ωράριο

Σε σχέση με το πεδίο των αδειών, στη σύσκεψη έγινε σαφές ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να λάβουν άδεια λόγω της χθεσινής κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν τα σχολεία έως τις 22 Μαρτίου:

  1. Ζευγάρι εργαζομένων στο Δημόσιο
  2. Ζευγάρι εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα
  3. Ζευγάρι εργαζομένων με έναν εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα και έναν στο Δημόσιο

Το βασικό σενάριο προβλέπει τη δυνατότητα ειδικής αδειοδότησης ενός εκ των δύο εργαζομένων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει χρήση, εν μέρει, και της κανονικής άδειας των εργαζομένων, σε μία αναλογία π.χ. ένα προς τρία.

Π.χ. εάν ένας εργαζόμενος χρειάζεται άδεια 10 ημερών για τη φύλαξη των παιδιών του, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τρεις ημέρες από την κανονική του άδεια και για τις άλλες επτά να λάβει ειδική άδεια.

Κατά τα άλλα, η βασική θέση που εκφράστηκε στη σύσκεψη από τους εργοδοτικούς φορείς είναι ότι οι συνέπειες του κοροναϊού στην οικονομία θα διαφέρουν από κλάδο σε κλάδο. Για παράδειγμα, άμεσες θα είναι οι αρνητικές συνέπειες από το κλείσιμο των σχολείων στα κυλικεία τους και στα φροντιστήρια.

Γι’ αυτό τέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης πρόταση που προβλέπει την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους καθηγητές των φροντιστηρίων, π.χ. κατά τον τρέχοντα μήνα ή και τον επόμενο (εάν τα σχολεία παραμείνουν κλειστά και τον Απρίλιο), αντί για τον Ιούλιο – Αύγουστο.

Ωστόσο, τα μέτρα τα οποία θα αφορούν δημοσιονομικό κόστος αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται η έκδοση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα νέα μέτρα υποστήριξης των εργαζομένων.

Ανακοινώσεις των μέτρων αναμένονται σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και αργότερα προβλέπονται δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Πέτσα, θα εκδοθούν εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με το ειδικό καθεστώς των αδειών των δημοσίων υπαλλήλων λόγω του κλεισίματος των σχολείων από σήμερα.

Επίσης, σύμφωνα με τον βασικό προγραμματισμό, σήμερα αναμένεται διευρυμένη διυπουργική συνάντηση με τους ε τους Χρήστο Σταϊκούρα (ΥΠΟΙΚ), Γιάννη Βρούτση (υπ. Εργασίας), Άδωνι Γεωργιάδη (υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων), αλλά και τους υφυπουργούς Οικονομικών κ.κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο.

Check Also

Σκαλτσούνης στο ΣτΕ – Γεωργίου στον Άρειο Πάγο

Ο Δημήτριος Σκαλτσούνης θα είναι για ένα έτος ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *