Χιλή: Εκπαιδευμένοι σκύλοι ανιχνεύουν ασθενείς με Covid-19

Χιλή: Εκπαιδευμένοι σκύλοι ανιχνεύουν ασθενείς με Covid-19

Η αστυνομία της Χιλής εκπαιδεύει σκύλους που θα μπορούν να εντοπίσουν ασθενείς με Covid-19, ανιχνεύοντας την παρουσία του ιού στον ιδρώτα τους.

Οι σκύλοι που επιλέχθηκαν, τρία golden retriever και ένα λαμπραντόρ ηλικίας 4 και 5 ετών, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση ναρκωτικών ουσιών, εκρηκτικών υλικών ή αγνοουμένων, σύμφωνα με την Χιλιανή αστυνομία. Αυτό το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της εθνικής αστυνομίας της Χιλής με επιστήμονες από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι σκύλοι διαθέτουν 330 εκατομμύρια οσφρητικούς αισθητήρες και την ικανότητα να ανιχνεύουν οσμές 50 φορές καλύτερα από τους ανθρώπους. «Ο ιός δεν έχει οσμή, η μόλυνση είναι αυτή που προκαλεί αλλαγές στον μεταβολισμό, η οποία με τη σειρά της μεταφράζεται σε μια συγκεκριμένη ποικιλία εφίδρωσης που μπορεί να εντοπίσει ο σκύλος», εξηγεί ο Fernando Mardones , καθηγητής κτηνιατρικής επιδημιολογίας, στο AFP.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αποδειχθεί ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν ασθένειες όπως η φυματίωση, οι παρασιτικές λοιμώξεις και ακόμη και κάποια πρώιμα στάδια καρκίνου. Μπορούν επίσης να αντιληφθούν μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος ενός ανθρώπου, ικανότητα που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση πυρετού. Ωστόσο, τα σκυλιά είναι απίθανο να μολυνθούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων.

Οι σκύλοι ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους πριν από ένα μήνα, με δείγματα ιδρώτα που ελήφθησαν από ασθενείς [που νοσηλεύονται στην κλινική του Καθολικού Πανεπιστημίου. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα σκυλιά θα είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση τον Αύγουστο και θα βρίσκονται σε σημεία διέλευσης, όπως σταθμοί, αεροδρόμια ή ιατρεία.

Συνολικά, η Χιλή κατέγραψε 319.493 κρούσματα λοίμωξης από τις 3 Μαρτίου. Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι πέθαναν από αυτό, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Υγείας, η οποία υπολογίζει και τις μη-εξακριβωμένες περιπτώσεις κορονοϊού.

ΠΗΓΗ: Sciencesetavenir

 

www.ert.gr

Check Also

Έρευνα: Μειώνει την πιθανότητα ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Οι διαχρονικές μεταβολές στη στάθμη των υδάτων του Αιγαίου έχουν επηρεάσει το χρόνο των εκρήξεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *