Χάθηκαν δύο από τα διάσημα σημειωματάρια του Δαρβίνου

Χάθηκαν δύο από τα διάσημα σημειωματάρια του Δαρβίνου

Δύο από τα διάσημα σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου, συμπεριλαμβανομένου και ενός που περιείχε το διάσημο σκίτσο «Δέντρο της ζωής» («Tree of Life», 1837), αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών, εξαφανίστηκαν από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στην Αγγλία.

Την τελευταία φορά που θεάθηκαν τα βιβλία ήταν το φθινόπωρο του 2000, όταν μεταφέρθηκαν από το δωμάτιο συντήρησης χειρογράφων όπου φυλάγονταν, σε ένα στούντιο για να φωτογραφηθούν. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου τον Ιανουάριο του 2001, οι επιμελητές ανακάλυψαν ότι έλειπε το μικρό μπλε κουτί με τα σημειωματάρια. Παρόλο που είναι πιθανό να έχει τοποθετηθεί σε κάποιο άλλο μέρος, όλες οι έρευνες έχουν οδηγήσει στο κενό και ως εκ τούτου, η βιβλιοθήκη εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουν κλαπεί.

«Γνωρίζουμε ότι φωτογραφήθηκαν τον Νοέμβριο, αλλά δεν ξέρουμε τι συνέβη από τότε έως τον Ιανουάριο του 2001, όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν βρισκόταν στη σωστή τους θέση στα ράφια», αναφέρει η δρ. Τζέσικα Γκάρντνερ, βιβλιοθηκονόμος του πανεπιστημίου. «Είμαστε όμως αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να ανακαλύψουμε τι συνέβη και θα εξετάσουμε τα πάντα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

Στο πρώτο σημειωματάριο που περιείχε και το διάσημο σκίτσο «Δέντρο της ζωής», ο Δαρβίνος εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών. Το ζωγράφισε λίγο μετά την επιστροφή του από την παγκόσμια αποστολή με το πλοίο HMS Beagle, σε ηλικία 28 ετών.

Το δεύτερο σημειωματάριο περιέχει τις σημειώσεις του διάσημου βιολόγου σχετικά με τη θεωρία της εξέλιξης όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, την προέλευση των ανθρώπων και την ταξινόμηση κατά κάθοδο, σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου. Και τα δύο σημειωματάρια που λείπουν έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Η αστυνομία του Cambridgeshire έχει ενημερωθεί για την εξαφάνιση των σημειωματάριων και έχει γίνει καταγραφή στο εθνικό μητρώο τέχνης για απώλεια πολιτιστικών αντικειμένων. Σχετικές πληροφορίες έχουν προστεθεί και στη βάση δεδομένων της Interpol. Ταυτόχρονα, η βιβλιοθήκη απευθύνει έκκληση σε οποιονδήποτε γνωρίζει κάποια πληροφορία να την μεταφέρει κρατώντας την ανωνυμία του.

Όποιος έχει πληροφορίες σχετικά με τα δύο σημειωματάρια μπορεί να στείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη βιβλιοθήκη στη διεύθυνση, ή την αστυνομία του Cambridgeshire.

 

ΠΗΓΗ: Livescience

 

www.ert.gr

Check Also

«Seaglider»: Έρχεται το «ιπτάμενο φέριμποτ»

Αμερικανική εταιρεία κατασκευάζει ένα ηλεκτροκίνητο επιβατηγό αεροσκάφος που πετάει πάνω ακριβώς από την επιφάνεια της …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *