Φινλανδία: Υποπτεύεται ότι κινεζικό πλοίο συνδέεται με ζημιά σε αγωγό φυσικού αερίου

Φινλανδία: Υποπτεύεται ότι κινεζικό πλοίο συνδέεται με ζημιά σε αγωγό φυσικού αερίου

Η φινλανδική αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ένα κινεζικό πλοίο ήταν στο επίκεντρο της έρευνάς της σχετικά με την υποψία δολιοφθοράς ενός αγωγού μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, ο οποίος υπέστη ζημιές αυτόν τον μήνα. Μετά τη διαρροή που οδήγησε στη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Balticconnector στις 8 Οκτωβρίου, οι φινλανδικές αρχές ερευνούν τη ζημιά,

Η φινλανδική αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ένα κινεζικό πλοίο ήταν στο επίκεντρο της έρευνάς της σχετικά με την υποψία δολιοφθοράς ενός αγωγού μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, ο οποίος υπέστη ζημιές αυτόν τον μήνα.

Μετά τη διαρροή που οδήγησε στη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Balticconnector στις 8 Οκτωβρίου, οι φινλανδικές αρχές ερευνούν τη ζημιά, η οποία, όπως λένε, προκλήθηκε από «εξωτερική» δραστηριότητα.

«Οι κινήσεις του πλοίου New Polar Bear με σημαία Χονγκ Κονγκ συμπίπτουν με την ώρα και τον τόπο της ζημιάς στον αγωγό φυσικού αερίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Γραφείο Ερευνών.

«Θα συνεργαστούμε με τις κινεζικές αρχές προκειμένου να καθορίσουμε τον ρόλο του εν λόγω σκάφους», ανέφερε ο επιθεωρητής Ρίστο Λόχι.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι η ζημιά προκλήθηκε από «εξωτερική μηχανική δύναμη» και ότι είχαν βρει «ένα βαρύ αντικείμενο» κοντά στον κατεστραμμένο αγωγό.

«Μια πρόσφατα σχηματισμένη τεράστια μάζα χώματος που περιείχε πιθανότατα ένα εξαιρετικά βαρύ αντικείμενο βρέθηκε στον πυθμένα της θάλασσας», δήλωσε ο Λόχι.

Η αστυνομία θα επιχειρήσει να ανυψώσει το αντικείμενο από τον βυθό για να διερευνήσει αν συνδέεται με τον κατεστραμμένο αγωγό.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε μήνες για την επισκευή του αγωγού, δήλωσε ο διαχειριστής του την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας τη Φινλανδία πλήρως εξαρτημένη από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για τον χειμώνα.

Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της κατανάλωσης ενέργειας της Φινλανδίας, που χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία και στη συνδυασμένη παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέρυσι, υποθαλάσσιες εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα τη ρήξη τριών αγωγών στη Βαλτική Θάλασσα που ήταν απαραίτητοι για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Δυτική Ευρώπη.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos