Φάρμακο με συνθετικό πεπτίδιο θεραπεύει ασθενείς με Covid-19 σε κρίσιμη κατάσταση

Φάρμακο με συνθετικό πεπτίδιο θεραπεύει ασθενείς με Covid-19 σε κρίσιμη κατάσταση

Ταχεία ανάρρωση από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια εμφάνισαν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση με Covid-19 έπειτα από τριήμερη χορήγηση του φαρμάκου RLF-100, μιας θεραπείας που έλαβε άδεια στις ΗΠΑ με διαδικασίες fast track από την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων).

Τη σχετική ανακοίνωση για το RLF-100 ή αλλιώς το aviptadil, μια συνθετική μορφή φυσικού πεπτιδίου που προστατεύει τον πνεύμονα, έκανε η ισραηλινών συμφερόντων Relief Therapeutics Holdings AG RFLB.S με έδρα τη Γενεύη, η οποία έχει πατεντάρει το φάρμακο και συνεργάστηκε με την αμερικανική NeuroRx Inc για την ανάπτυξή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το φάρμακο βρίσκεται σε κλινική δοκιμή με συμμετοχή 70 ασθενών, ωστόσο χορηγήθηκε σε επείγουσα βάση σε ορισμένους ασθενείς που ήταν πολύ άρρωστοι για να γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα.

Η πρώτη αναφορά ταχείας ανάρρωσης ασθενούς σε κρίσιμη κατάσταση δημοσιεύτηκε από γιατρούς του Houston Methodist Hospital, ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή δήλωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ένας 54χρονος άντρας που ανέπτυξε Covid-19 ενώ έλαβε θεραπεία για απόρριψη μιας μεταμόσχευσης διπλού πνεύμονα, κατάφερε να αναπνεύσει χωρίς την υποστήριξη αναπνευστήρα μετά από τέσσερις μέρες θεραπείας με το RLF-100.

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στη συνέχεια σε περισσότερους από 15 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν επίσης ότι ανεξάρτητοι ερευνητές σε εργαστήριο στη Βραζιλία ανέφεραν ότι το aviptadil εμπόδισε την αναπαραγωγή του κορονοϊού SARS σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα και ανοσοκύτταρα.

«Κανένας άλλος αντιιικός παράγοντας δεν έχει δείξει ταχεία ανάκαμψη από ιογενή λοίμωξη, ούτε αναστολή της ιογενούς αναπαραγωγής σε εργαστηριακή δοκιμή», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της NeuroRx, Jonathan Javitt.

Σε εξέλιξη βρίσκονται κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με λιγότερο σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια που σχετίζεται με τον Covid-19, ενώ ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης θα διενεργήσει ενδιάμεση ανάλυση αυτών των δεδομένων αργότερα μέσα στον μήνα.

Πηγή ΕΡΤ, Reuters

www.ert.gr

Check Also

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους», που δημοσιεύεται στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *