Υπόθεση υποκλοπών, καταιγιστικές εξελίξεις – Παρακολουθούσαν με Predator την εισαγγελέα της ΕΥΠ που υπέγραφε τις εντολές για παρακολουθήσεις;

Υπόθεση υποκλοπών, καταιγιστικές εξελίξεις – Παρακολουθούσαν με Predator την εισαγγελέα της ΕΥΠ που υπέγραφε τις εντολές για παρακολουθήσεις;

Ακόμη μία σοβαρή αποκάλυψη που σχετίζεται με το σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε στο φως από τον ενημερωτικό ιστότοπο insidestory. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Βασιλική Βλάχου, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, που είχε δηλώσει ότι «θα παρακολουθούσε ακόμη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν πήγαινε να πουλήσει την πατρίδα», ήταν μεταξύ των προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση

Ακόμη μία σοβαρή αποκάλυψη που σχετίζεται με το σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε στο φως από τον ενημερωτικό ιστότοπο insidestory. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Βασιλική Βλάχου, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, που είχε δηλώσει ότι «θα παρακολουθούσε ακόμη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν πήγαινε να πουλήσει την πατρίδα», ήταν μεταξύ των προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από το παράνομο λογισμικό Predator.

Η Βασιλική Βλάχου είναι το πρόσωπο που έχει υπογράψει δεκάδες χιλιάδες παρακολουθήσεις για την ΕΥΠ, με τη γενική και αόριστη αιτιολογία ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας, και τα νέα στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από τη λεγόμενη «Λίστα Μενουδάκου», δηλαδή τη λίστα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δείχνουν ότι και η ίδια τελούσε υπό παρακολούθηση.

Τα 91 ονόματα της λίστας Μενουδάκου έχουν προέκυψαν από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Εκτός από το όνομα της τέως Εισαγγελέως της ΕΥΠ, η οποία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου επέστρεψε στην υπηρεσία από την οποία είχε αποσπαστεί, στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά, αφότου ξεκίνησε πειθαρχικός έλεγχος εις βάρος της, βρίσκονται και άλλα πρόσωπα, προβεβλημένα στελέχη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, εκτός από στρατιωτικούς, υπαλλήλους της ΕΥΠ, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες κ.λπ.

Μεταξύ αυτών, οι Νίκος Δένδιας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Άδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας, Κωστής Χατζηδάκης.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη τη Δευτέρα 23/10, για διαβίβαση της υπόθεσης των υποκλοπών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση.

Ερωτήματα όπως, πώς θα καλύψει ο κ. Ζήσης, τον  χρόνο ερευνών των προκατόχων του, αλλά και το τι άλλαξε και οι Εισαγγελείς (Ελευθεριάνος, Τριανταφύλλου, Σπυρόπουλος) που με βάση τα ευρήματα τους κινήθηκαν προς τη διαλεύκανσή της, βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς υπόθεση και με την έμμεση μομφή ότι εξαιτίας τους καθυστέρησε η περάτωσή της. Και αυτό όταν στον απόηχο της παρέμβασης Αδειλίνη είδαν το φως της δημοσιότητας, νέα στοιχεία για κοινή επιχειρησιακή δράση ΕΥΠ και Predator.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητούσε να διασταυρωθεί η διαφαινόμενη ύπαρξη ενιαίου κέντρου ΕΥΠ – Predator, ωστόσο υπό τη νέα της σύνθεση (που προέκυψε από τη σύμπλευση ΝΔ-Ελληνικής Λύσης) η ΑΔΑΕ παρέπεμψε τους δύο αρμόδιους Εισαγγελείς στη γνωμοδότηση Ντογιάκου περί απορρήτου.

Οι Εισαγγελικοί Λειτουργοί επανήλθαν την Παρασκευή (20/10) με νέο αίτημά τους προς την ΑΔΑΕ όμως με παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου η έρευνα ανατέθηκε στον Αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος καλείται να ηγηθεί της δικαστικής έρευνας μίας δικογραφίας χιλιάδων σελίδων και ανακριτικών ενεργειών διάρκειας 15 μηνών.

Στον απόηχο της παρέμβασης Αδειλίνη είδαν το φως της δημοσιότητας, νέα στοιχεία για κοινή επιχειρησιακή δράση ΕΥΠ και Predator

Όπως έχει γράψει το in.gr από την έρευνα των υπευθύνων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, υπό τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο, προέκυψε ότι με την αποστολή παραπλανητικών links είχαν παγιδευτεί συνολικά 92 κινητά 88 ατόμων, ενώ κατεγράφησαν ακόμα 150 απόπειρες και 200 δοκιμαστικές αποστολές SMS που περιείχαν αλλοιωμένους ιστότοπους.

Μεθοδεύσεις για μη διαλεύκανση της υπόθεσης;

Στις 28 Σεπτεμβρίου η Εισαγγελία Πρωτοδικών έστειλε στην ΑΔΑΕ ρητή παραγγελία να ελέγξει το κατά πόσον τα 92 πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί από το Predator είχαν παράλληλα παρακολουθηθεί με επισύνδεση από την ΕΥΠ.  Αυτό θα τεκμηρίωνε την ύπαρξη κοινού κέντρου μεταξύ ΕΥΠ και Predator, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Reporters United που εφιστούν την προσοχή στο ότι η  κ. Αδειλίνη παρενέβη ενώ είχε προηγηθεί έγγραφη παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών βάσει της οποίας η ΑΔΑΕ θα προχωρούσε άμεσα σε ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί (ή να διαψευστεί) ο δεσμός μεταξύ της ΕΥΠ (και της κυβέρνησης) και του Predator.

Όμως εκείνες τις ημέρες η Kυβέρνηση φρόντισε να αλλάξει τη σύνθεση της ΑΔΑΕ και έτσι την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, η σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής αποφάσισε κατά της εκτέλεσης της εισαγγελικής παραγγελίας, με τον πρόεδρο Ράμμο και άλλα δύο μέλη να μειοψηφούν.

Η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ ζήτησε το θέμα να παραπεμφθεί στο τριμελές όργανο που προβλέπεται από τον νέο νόμο για τις υποκλοπές. Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, η Eισαγγελία Πρωτοδικών με νέο έγγραφο απαγόρευσε στα μέλη της ΑΔΑΕ να κοινοποιήσουν τη λίστα Μενουδάκου (δηλαδή τη λίστα με τα 92 πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από το Predator) στο τριμελές όργανο, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε διαρροή πολύ σημαντικών ευρημάτων της δικογραφίας προς τρίτους που δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά.

Μάλιστα ο  Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος ετοιμαζόταν να προχωρήσει άμεσα σε ελέγχους στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με σκοπό τη διακρίβωση ή όχι της παρακολούθησης των 92 στόχων του Predator και από την ΕΥΠ, η Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου  αφαίρεσε την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Τι άλλαξε;

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις μέρες που μεσολάβησαν, το μέλος της ΑΔΑΕ Γιώργος  Μπακάλης (ο οποίος ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εναντιώθηκαν στην εισαγγελική παραγγελία) ενημέρωσε εγγράφως την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την εισαγγελική παραγγελία και την πρόθεση Ράμμου να προχωρήσει σε ελέγχους.

Και φτάσαμε στη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, οπότε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου  αφαίρεσε την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με έκδηλη σπουδή, καθώς «αφενός ζητάει η απόφασή της να εκτελεστεί «άμεσα, ήτοι εντός της σήμερον», αφετέρου η ανακοίνωσή της έχει τυπογραφικά λάθη».

Διώκουν τους Ελεγκτές της ΑΔΑΕ

Σημειώνεται ότι δύο ημέρες έπειτα από την αφαίρεση της δικογραφίας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών που ερευνούσαν την υπόθεση και τη διαβίβαση της έρευνας στον Άρειο Πάγο, καλούνται ως οιονεί κατηγορούμενοι τα μέλη της ΑΔΑΕ που διενεργούσαν τους ελέγχους.

Με παραγγελία Ντογιάκου η κλήση των μελών της ΑΔΑΕ

Η παραγγελία διατάχθηκε από τον τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, δύο μέρες πριν αυτός εγκαταλείψει τη θέση του.

Τα μέλη της ΑΔΑΕ που καλούνται στις 9 Νοεμβρίου ως ύποπτοι για τη διαρροή των στοιχείων της έρευνας είναι η νομικός Κατερίνα Παπανικολάου, η θητεία της οποίας είχε λήξει και αντικαταστάθηκε προσφάτως και ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Στέφανος Γκρίτζαλης. Και οι δύο στήριξαν τις αποφάσεις του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Χρήστου Ράμμου για τους ελέγχους που τον έφεραν σε δημόσια αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση. Μαζί τους καλούνται και δύο ακόμα μέλη του κλιμακίου ελέγχων.

Σημειώνεται ότι η  Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δεν δεσμευόταν από την παραγγελία Ντογιάκου, και θα μπορούσε αν ήθελε να την ανακαλέσει.

Πηγή fantomas.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos