Ροή ειδήσεων

ΥΠΕΝ: Ταξίδι «αστραπή» στο Τόκιο για προσέλκυση επενδυτών

Την μακρινή Ιαπωνία βάζει στην ατζέντα της η ελληνική κυβέρνηση, καλλιεργώντας επαφές και συναντήσεις με εταιρείες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η «αποστολή» του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά στο Τόκιο τις προσεχείς μέρες με σειρά διαβουλεύσεων και επαφών με κορυφαίες εταιρείες του κλάδου. Το ταξίδι του κ. Θωμά θα ξεκινήσει στην Ιαπωνία αύριο και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου ενώ μαζί του θα βρίσκονται οι ομόλογοί του υφυπουργοί Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσακίρης.

Ο κ. Θωμάς θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της TEPCO Power Grid, της εταιρείας που διαχειρίζεται δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία. Η ιαπωνική εταιρεία, εμφανίζεται υποψήφια για να συμμετάσχει στις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Από το περασμένο φθινόπωρο εκπρόσωποί της είχαν επισκεφτεί την Αθήνα για συναντήσεις με παράγοντες της κυβέρνησης και της ΔΕΗ.

Στις συναντήσεις του κ. Θωμά είναι επίσης προγραμματισμένες επαφές με αντιπροσωπεία της Mitsubishi και της θυγατρικής της Jemco, καθώς και της Hitachi, εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν την νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πτολεμαΐδα 5 είναι η μόνη μονάδα που έχει ανακοινώσει η Επιχείρηση ότι θα μείνει ανοιχτή μετά τα 2023 και έως το 2028, ωστόσο περιμένει τα πορίσματα της μελέτης που έχει παραγγείλει στις Mitsubishi – Hitachi για να πάρει την τελική απόφαση για το μείγμα του καυσίμου που θα χρησιμοποιήσει. Πρόσφατα στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, είχε δηλώσει ότι οι αποφάσεις για την Πτολεμαΐδα 5 θα έχουν ληφθεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στην Ιαπωνία, οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα παραστούν σε δείπνο με κορυφαίους Ιάπωνες επιχειρηματίες, ενώ θα έχουν συνάντηση και με τον υφυπουργό Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.

Άλλωστε το ενδιαφέρον επεκτείνεται και σε επενδύσεις στις ΑΠΕ, με ιαπωνικές εταιρείες να διερευνούν τις προοπτικές συμπράξεων με τη ΔΕΗ. Η ελληνική αποστολή αναμένεται επίσης να έχει συναντήσεις και με τη JBIC (Japan Bank for International Cooperation), στο πλαίσιο σημαντικών και μεγάλων επενδύσεων σε πράσινες υποδομές στην Ευρώπη.

Check Also

Παρατείνεται έως 9/8 η ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού — Τι ισχύει για τα νησιά

Παρατείνεται έως την Δευτέρα 9 Αυγούστου και ώρα 06:00 το πρωί η αεροπορική οδηγία για …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *