ΥΠΕΝ: Αναζητεί αντίδοτο στις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό

ΥΠΕΝ: Αναζητεί αντίδοτο στις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό

Σειρά συσκέψεων, που κορυφώθηκαν την Πέμπτη, έχει τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να προχωρήσει σε μέτρα ώστε να απαλύνει κατά το δυνατόν τις μεγάλες επιβαρύνσεις που έρχονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τη συνεχή άνοδο στη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Από τις συσκέψεις των τελευταίων ημερών

Σειρά συσκέψεων, που κορυφώθηκαν την Πέμπτη, έχει τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να προχωρήσει σε μέτρα ώστε να απαλύνει κατά το δυνατόν τις μεγάλες επιβαρύνσεις που έρχονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τη συνεχή άνοδο στη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τις συσκέψεις των τελευταίων ημερών προκύπτει πως είναι δύσκολη έως αδύνατη η συγκράτηση του κόστους από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι αναμένεται να μεταφέρουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το υψηλό κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς.

Ήδη στην αγορά κυκλοφορούν εκτιμήσεις για αυξήσεις που θα ξεκινούν από 30% και μπορεί να φτάνουν το 50% στα τιμολόγια που θα λάβουν τις επόμενες εβδομάδες οι καταναλωτές.

Μία από τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επιστροφή, με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, ενός τμήματος από τα έσοδα που συγκεντρώνει ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Τα έσοδα είναι αυξημένα λόγω της ανόδου της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων (CO2) αλλά και επειδή περιορίστηκαν στο τελευταίο τρίμηνο οι πληρωμές προς παραγωγούς ΑΠΕ λόγω της υψηλής χονδρεμπορικής τιμής.

Συνεπώς, λένε οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου σχεδίου, ένα ποσό – που μπορεί να φτάνει και τα 100 εκατ. ευρώ – μπορεί να επιστραφεί σε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις που θα δουν τα τιμολόγια να εκτοξεύονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Energylive η χονδρεμπορική τιμή στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται κοντά στα 129,35 ευρώ ανά μεγαβατόρα και είναι σχεδόν διπλάσια από τα 75,42 ευρώ ανά μεγαβατόρα που ήταν στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, ακριβώς πριν από έναν χρόνο.

Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές που πλήρωναν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού από 70 έως 90 ευρώ ανά μεγαβατόρα, ανάλογα με τον προμηθευτή που είχαν επιλέξει και το τιμολόγιο στο οποίο είχαν εγγραφεί, τώρα μπορεί να δουν στους λογαριασμούς τιμές που θα ξεπερνούν τα 130, ακόμα και τα 150 ευρώ ανά μεγαβατόρα.

Η ανησυχία στην κυβέρνηση είναι έκδηλη καθώς τόσο οι κινήσεις στην αγορά και οι προβλέψεις των αναλυτών δείχνουν πως η σημερινή κατάσταση θα παραταθεί και πιθανώς θα επιδεινωθεί το φετινό χειμώνα όπου η έκρηξη στην ηλεκτρική ενέργεια θα συνοδευθεί από τεράστια αύξηση στα τιμολόγια του φυσικού αερίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν συνεχώς τους τελευταίους μήνες και προβλέπεται πως θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Στο εκρηκτικό μίγμα έρχεται να προστεθεί η συνεχής αύξηση στην τιμή των δικαιωμάτων ρύπων το κόστος των οποίων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τον τέλος του 2020.

Τότε κυμαίνονταν σε περίπου 32 ευρώ ανά τόνο και σήμερα βρίσκονται κοντά στα 60 – 62 ευρώ ανά τόνο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις καθώς έρχεται ο χειμώνας.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν περίμενε, πάντως, να γυρίσουν από τις διακοπές τους οι παράγοντες της Ε.Ε.

Προχώρησε εσπευσμένα σε μέτρα ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στα τιμολόγια από τα συνεχή ρεκόρ στην τιμή χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια.

Μείωσε τον ΦΠΑ από το 21% στο 10%, σε συγκεκριμένα συμβόλαια πελατών και μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μέχρι το τέλος του 2022 αναστέλλεται και ο φόρος του 7% που πληρώνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Teresa Ribera έχει ήδη ζητήσει παρέμβαση σε κοινοτικό επίπεδο.

 

powergame.grΠηγή

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν