Τράπεζες: Νέα δάνεια 11,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

Τράπεζες: Νέα δάνεια 11,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα φειδωλής χρηματοδότησης και με τον «αέρα» τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και των θετικών ειδήσεων από το μέτωπο των οικονομικών μεγεθών, επανήλθε στο προσκήνιο ο τραπεζικός δανεισμός. Σαφέστατα, με πολύ αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, αλλά επανήλθε. Οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να χορηγήσουν νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ικανοποιώντας μία

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα φειδωλής χρηματοδότησης και με τον «αέρα» τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και των θετικών ειδήσεων από το μέτωπο των οικονομικών μεγεθών, επανήλθε στο προσκήνιο ο τραπεζικός δανεισμός.

Σαφέστατα, με πολύ αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, αλλά επανήλθε. Οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να χορηγήσουν νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ικανοποιώντας μία ζήτηση που σταδιακά αρχίζει να εκδηλώνεται.

Ευχάριστα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα , αναφορικά με τις νέες εκταμιεύσεις. Μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο, με μεγάλη τη συμμετοχή του β’ τριμήνου, δόθηκαν στην αγορά περί τα 11,5 δις. ευρώ νέα δάνεια από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους της χώρας.

Χαρακτηριστικά, η Τράπεζα Πειραιώς χορήγησε νέα δάνεια ύψους 3,8 δις. ευρώ το πρώτο εξάμηνο (για την ακρίβεια μέχρι τέλους Ιουλίου), με το 1,8 δισ. ευρώ εξ αυτών να χορηγείται μέσα στο β τρίμηνο. Το αποτέλεσμα αυτό έκανε τη διοίκηση να κάνει λόγο για «τροχιά υπέρβασης του στόχου εκταμίευσης νέων δανείων ύψους 5,7 δισ. ευρώ για φέτος».

Στη Eurobank οι νέες εκταμιεύσεις ξεπέρασαν τα 3,4 δισ. ευρώ με το 1,8 δισ. ευρώ να αφορά στο β’ τρίμηνο της χρήσης. Συνολικά τα χρηματοδοτικά προ προβλέψεων υπόλοιπα της Τράπεζας ανήλθαν σε 41,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (3,5 δισ. ευρώ). Στα 22,6 δισ. ευρώ τα επιχειρηματικά, στα 11,5 δισ. ευρώ τα στεγαστικά και 3,4 δισ. ευρώ στα καταναλωτικά.

Νέα δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ εκταμίευσε η Alpha Bank το ίδιο διάστημα, διαπιστώνοντας αύξηση κατά 3% σε ετήσια βάση των ενήμερων δανείων της (δηλαδή κατά 0,7 δισ. ευρώ). Συνολικά, το ενήμερο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας είναι 24,4 δισ. ευρώ. Η διοίκηση εκτιμά ότι η πιστωτική ζήτηση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με τον αριθμό των προγραμματισμένων επενδύσεων στο β’ εξάμηνο.

Στην Εθνική Τράπεζα, οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων κατά 9% ή 1,2 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα ειδικότερα, της αύξησης στα εξυπηρετούμενα δάνεια εταιρικής τραπεζικής, κατά 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στον αντίποδα των νέων ενήμερων δανείων, τα Μη Εξυπηρετούμενα, βαίνουν και αυτά μειούμενα, με τις διαδοχικές ρυθμίσεις δανείων και τις τιτλοποιήσεις.

Ενδιαφέρον αποτελεί ότι σε γενικές γραμμές, ακόμη και τα δάνεια που βγαίνουν από τα μορατόρια είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξυπηρετούμενα, με μόλις ένα 5% να είναι στο «κόκκινο».

Τα επιχειρηματικά δάνεια στον τομέα του τουρισμού είναι ακόμη σε αναστολή καθώς θα βγουν από τα μορατόρια στο τέλος του έτους, φαίνεται ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ίσως ακόμη καλύτερα από τις προσδοκίες και τις προβλέψεις που είχαν αρχικά οι διοικήσεις των τραπεζών.

 

powergame.grΠηγή

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν