Ροή ειδήσεων

Το Tesla Roadster μόλις πέρασε πολύ κοντά από τον Άρη

Το Tesla Roadster μόλις πέρασε πολύ κοντά από τον Άρη

Ο Starman, το ανδρείκελο που οδηγεί το κόκκινο Tesla Roadster στο διάστημα μόλις πέρασε πολύ κοντά από τον πλανήτη Άρη. Τον Φεβρουάριο του 2018 το Tesla Roadster 1ης γενιάς του Ίλον Μασκ, με επιβάτη ένα ανδρείκελο ονόματι Starman, εκτοξεύτηκε στο διάστημα πάνω στον πύραυλο Falcon Heavy.

Δύο χρόνια αργότερα, ο πύραυλος και το όχημα πραγματοποιούν το δεύτερο ταξίδι τους γύρω από τον ήλιο. Ο Jonathan McDowell, αστροφυσικός του Χάρβαρντ που παρακολουθεί διαστημικά αντικείμενα, διαπίστωσε ότι ο Starman πλησίασε σε απόσταση 7,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Άρη, που ισοδυναμεί με 19 φορές την απόσταση από τη Γη στο φεγγάρι.

Κανείς δεν μπορεί να δει τώρα το Falcon Heavy, ενώ έχει σταματήσει να στέλνει πίσω στη Γη, τις παράξενες και όμορφες εικόνες. Ωστόσο, οι τροχιές μπορούν εύκολα να προβλεφθούν τα επόμενα λίγα χρόνια και ο McDowell χρησιμοποίησε δεδομένα σχετικά με το πώς κινείτο ο πύραυλος όταν άφησε πίσω του τη βαρύτητα της Γης, για να εντοπίσει τις πρόσφατες κινήσεις του.

Την τελευταία φορά που ο Starman έκανε τον γύρο του ήλιου, είπε ο McDowell, διέσχισε την τροχιά του Άρη, ενώ ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν αρκετά μακριά. Αλλά αυτή τη φορά κατάφερε να τον προσεγγίσει περισσότερο χωρίς όμως να αισθανθεί την έλξη βαρύτητας του Άρη.

Δύο χρόνια μετά, το Roadster θα πρέπει να έχει αλλάξει πολύ, καθώς το σκληρό περιβάλλον της ηλιακής ακτινοβολίας μεταξύ των πλανητών θα έχει καταστρέψει όλα τα εκτεθειμένα οργανικά υλικά (βαφή, ελαστικά από καουτσούκ, δερμάτινα καθίσματα), διαλύοντας τους δεσμούς άνθρακα που τα συγκρατούν.

Χωρίς την προστατευτική ατμόσφαιρα της Γης και τη μαγνητική θωράκιση, ακόμη και τα ανθεκτικά πλαστικά του παρμπρίζ και τα υλικά από ανθρακονήματα θα αρχίσουν να αποσυντίθενται. Μετά από δεκαετίες ή και αιώνες το μόνο που θα έχει απομείνει από το αυτοκίνητο θα είναι το πλαίσιό του από αλουμίνιο και τα πιο ανθεκτικά μέρη από γυαλί, με την προϋπόθεση ότι κανένα από αυτά δεν θα συγκρουστεί με διαστημικούς βράχους.

 

ΠΗΓΗ: Livescience

 

 

www.ert.gr

Check Also

Έρευνα: Πώς μολύνει τα κύτταρα ο SARS-CoV-2 και γιατί η παραλλαγή Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική

Μετά από 19 μήνες εργασίας και δεκαετίες προηγούμενων ερευνών πάνω στους κορoνοϊούς, έχουμε πλέον στην …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *