Το ChatGPT αποκτά μνήμη

Το ChatGPT αποκτά μνήμη

Η OpenAI, η νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργός του ChatGPT θα κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του chatbot της που θα του επιτρέπει να θυμάται σημαντικές προσωπικές πληροφορίες από προηγούμενες συζητήσεις και να τις χρησιμοποιεί σε μελλοντικές. Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης αναφέρει ότι η 5χρονη κόρη του αγαπά το ροζ χρώμα και τις μέδουσες,

996a3a5256cf60e9631823ea9161-1671548

Η OpenAI, η νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργός του ChatGPT θα κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του chatbot της που θα του επιτρέπει να θυμάται σημαντικές προσωπικές πληροφορίες από προηγούμενες συζητήσεις και να τις χρησιμοποιεί σε μελλοντικές.

Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης αναφέρει ότι η 5χρονη κόρη του αγαπά το ροζ χρώμα και τις μέδουσες, το ChatGPT θα αποθηκεύσει αυτές τις πληροφορίες και θα τις ανακτήσει όταν χρειαστεί. Όταν ο ίδιος χρήστης ζητήσει από το chatbot να δημιουργήσει μια κάρτα γενεθλίων για την κόρη του, εκείνο μπορεί να παράγει μια κάρτα με ροζ μέδουσες που θα γράφει: «Χρόνια πολλά Λίνα!».

(OpenAI)

Με αυτή τη νέα τεχνολογία, η OpenAI συνεχίζει να αναπτύσσει το ChatGPT ως έναν αυτοματοποιημένο ψηφιακό βοηθό που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις υπάρχουσες υπηρεσίες όπως η Siri της Apple ή η Alexa της Amazon. Πέρυσι, η εταιρεία επέτρεψε στους χρήστες να προσθέσουν οδηγίες και προσωπικές προτιμήσεις, όπως λεπτομέρειες σχετικά με τη δουλειά τους ή το μέγεθος της οικογένειάς τους, τις οποίες το chatbot θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του κατά τη διάρκεια κάθε συνομιλίας. Τώρα, το ChatGPT μπορεί να αντλήσει από ένα πολύ ευρύτερο και πιο λεπτομερές φάσμα πληροφοριών.

«Πιστεύουμε ότι οι πιο χρήσιμοι βοηθοί είναι εκείνοι που εξελίσσονται και συμβαδίζουν μαζί σας», δήλωσε η Τζοάν Τζανγκ, επικεφαλής προϊόντος της OpenAI που βοηθά στην επίβλεψη του προγράμματος μνήμης.

Το ChatGPT ωστόσο μπορεί να κάνει και λάθη – όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Μπορεί για παράδειγμα να δημιουργήσει μια κάρτα η οποία όμως θα έχει ένα μικρό τυπογραφικό λάθος, όπως «Haippy Birthday! Lina!»

(OpenAI)

Η εταιρεία παρέχει αρχικά τη νέα τεχνολογία σε περιορισμένο αριθμό χρηστών. Θα είναι διαθέσιμη σε άτομα που χρησιμοποιούν τη δωρεάν έκδοση του ChatGPT καθώς και σε όσους εγγράφονται στο ChatGPT Plus, μια πιο προηγμένη υπηρεσία που κοστίζει 20 δολάρια το μήνα.

Το OpenAI παρουσίασε επίσης τη λειτουργία «προσωρινές συνομιλίες» οι οποίες δεν αποθηκεύονται. Οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν από το chatbot να θυμηθεί κάτι συγκεκριμένο από τη συνομιλία τους, να το ρωτήσουν τι έχει ήδη αποθηκεύσει στη μνήμη του, να του πουν να διαγράψει ορισμένες πληροφορίες ή να απενεργοποιήσει εντελώς τη μνήμη.

Από προεπιλογή, η OpenAI καταγράφει ολόκληρες συνομιλίες του ChatGPT και τις χρησιμοποιεί για την εκπαίδευση μελλοντικών εκδόσεων του chatbot. Η OpenAI δήλωσε ότι αφαίρεσε τις προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες από τις συνομιλίες που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση της τεχνολογίας της. Και οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να αφαιρέσουν εντελώς τις συνομιλίες τους από τα δεδομένα εκπαίδευσης της OpenAI.

Ωστόσο, η δημιουργία και αποθήκευση προσωπικών πληροφοριών που θα μπορεί να ανασύρει το chatbot εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η εταιρεία υποστήριξε ότι αυτό που κάνει δεν διαφέρει τόσο πολύ από τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανές αναζήτησης και τα προγράμματα περιήγησης αποθηκεύουν το ιστορικό των χρηστών τους στο διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: New York Times

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos