ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ ΚΑΙ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ ΚΑΙ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

    Του Βασίλη Ταλαμαγκα Ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Γάζας, με αποθέματα άνω του ενός τρισεκατομμυρίου κυβικών ποδιών, θα μπορούσε να γίνει μελλοντική πηγή εσόδων για την πολύπαθη Γάζα. Κάποιοι υποστηρίζουν ήδη ότι αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων , με την ισραηλινή κυβέρνηση να επιδιώκει τον έλεγχό του υπεράκτιου κοιτάσματος

 

 

Του Βασίλη Ταλαμαγκα

Ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Γάζας, με αποθέματα άνω του ενός τρισεκατομμυρίου κυβικών ποδιών, θα μπορούσε να γίνει μελλοντική πηγή εσόδων για την πολύπαθη Γάζα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ήδη ότι αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων , με την ισραηλινή κυβέρνηση να επιδιώκει τον έλεγχό του υπεράκτιου κοιτάσματος της Γάζας.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφανθεί ότι το φυσικό αέριο ανήκει στον παλαιστινιακό λαό και είναι δικό τους προς εκμετάλλευση.
Το θαλάσσιο κοίτασμα της Γάζας ανακαλύφθηκε το 2000 από την British Gas, η οποία είχε υπογράψει 25ετή συμφωνία εξερεύνησης με την Παλαιστινιακή Αρχή το 1999 στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Όσλο ΙΙ που έδινε στους Παλαιστίνιους θαλάσσια δικαιοδοσία σε ύδατα που εκτείνονται 20 μίλια από την ακτή.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε προκαταρκτικά την ανανέωση των εργασιών εξερεύνησης στο θαλάσσιο πεδίο της Γάζας.

«Στο πλαίσιο των υφιστάμενων προσπαθειών μεταξύ του Κράτους του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής (PA), με έμφαση στην παλαιστινιακή οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση της σταθερότητας της ασφάλειας στην περιοχή, αποφασίστηκε η ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Γάζας στην ακτή της Γάζας» λένε με κάθε ευκαιρία οι Ισραηλινοί , χωρίς να το πολυπιστευουν .

Τα δύο γιγάντια κοιτάσματα στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ—Ταμάρ και Λεβιάθαν— μετέτρεψαν τη χώρα σε εξαγωγέα φυσικού αερίου και η Ευρώπη που θέλει όσο τίποτα άλλο φυσικό αέριο , κοιτάζει το Ισραήλ ως πιθανό προμηθευτή.
Το Ισραήλ πρόσφατα χορήγησε έξι άδειες εξερεύνησης σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των BP και Eni. Οι άδειες είναι όλες για υπεράκτιες έρευνες για φυσικό αέριο.
Αν αφήσει κάποιος τον χρόνο να τρέξει , άνετα θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι μετά τον πόλεμο , η ανοικοδόμηση της Γάζας θα γίνει με τα χρήματα του κοιτάσματος, από εταιρικά Ισραηλινά σχήματα για να είναι όλοι ικανοποιημένοι .

 

Πηγή fantomas.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos