Το σχέδιο της NASA για να μη μεταφερθεί ο Covid-2019 στο διάστημα

Το σχέδιο της NASA για να μη μεταφερθεί ο Covid-2019 στο διάστημα

Καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, η NASA συνεχίζει τις προετοιμασίες των επανδρωμένων και μη αποστολών, καθώς έχει ήδη διαδικασίες που εγγυώνται ότι οι αστροναύτες δεν θα μεταφέρουν ασθένειες στο διάστημα.

Η NASA έχει το δικό της σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις παραμέτρους-τον αριθμό ανθρώπων που θα δουλεύουν από το σπίτι, το επίπεδο πρόσβασης στις εγκαταστάσεις της NASA και τον αριθμό των ταξιδιών που θα επιτρέπονται. Αυτή τη στιγμή, δύο κέντρα της NASA – το Ames Research Center και το Marshall Space Flight Centre – βρίσκονται στο Στάδιο 3, γεγονός που καθιστά την τηλεργασία υποχρεωτική και επιτρέπει μόνο στο έκτακτο προσωπικό να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις. Η NASA έβαλε σε λειτουργία το έκτακτο σχέδιο (Στάδιο 3) όταν κάποιοι εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19.

Σε αντίθεση, το Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA, το οποίο επιβλέπει την εκτόξευση και τη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) βρίσκεται στο Στάδιο 2. Σε αυτό το επίπεδο, ενθαρρύνεται η τηλεργασία, ενώ διάφορες εγκαταστάσεις είναι κλειστές.

Η NASA εξακολουθεί να σχεδιάζει την επόμενη επανδρωμένη αποστολή στον ISS, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Απριλίου και θα εκτοξευθεί από το Καζακστάν. Ένας ρωσικός πύραυλος Soyuz θα μεταφέρει τρία μέλη πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του αστροναύτη της NASA Κρις Κάσσιντι  στον ISS, όπου θα βρουν ένα άλλο τριμελές πλήρωμα που βρίσκεται ήδη εκεί.

Η NASA αναφέρει ότι δεν έχει κάνει καμία αλλαγή στην προετοιμασία ή το χρονοδιάγραμμα της αποστολής. Από χθες όμως, το Καζακστάν έκλεισε τα σύνορά του μετά τα πρώτα εξακριβωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στη χώρα εκτός από τους διπλωμάτες, τους πολίτες που επιστρέφουν και τους προσκεκλημένους της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά η NASA εξακολουθεί να εξετάζει την πιθανότητα αλλαγής σχετικά με το πώς θα φτάσουν στο Καζακστάν οι αστροναύτες.

Φυσικά, η ανησυχία είναι ότι οι αστροναύτες που θα μεταφερθούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα μπορούσαν να είναι μολυσμένοι με τον κορονοϊό και να μην το γνωρίζουν. Όμως, η NASA έχει ήδη μια μακροχρόνια στρατηγική για την αποτροπή κάτι τέτοιου καθώς όλοι οι αστροναύτες, πριν την έναρξη της αποστολής, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, η NASA μπορεί να βεβαιωθεί ότι το πλήρωμα δε μεταφέρει καμία ασθένεια πριν την εκτόξευση.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσική κρατική διαστημική εταιρεία, Roscosmos, αποφάσισε να σταματήσει να επικοινωνεί τις εξελίξεις γύρω από την εκτόξευση του Σόγιουζ εμποδίζοντας έτσι τους δημοσιογράφους να καλύψουν την αποστολή. Πάντως, η Ρωσία θα εκπέμψει ζωντανά την εκτόξευση όπως και η NASA από το δικό της διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι.

Μετά την εκτόξευση, το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η επιστροφή του πληρώματος από τον ISS. Οι αστροναύτες της NASA Άντριου Μόργκαν, Τζέσικα Μέιρ και ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Σκριπότσκα θα επιστρέψουν στη Γη μέσα σε μια κάψουλα Soyuz στα μέσα Απριλίου, και θα προσγειωθούν στην έρημο του Καζακστάν. Τέτοιες προσγειώσεις απαιτούν συνήθως πολυάριθμο  προσωπικό για να βοηθήσει τους αστροναύτες να βγουν από την κάψουλα. Η NASA δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τυχόν αλλαγές  λόγω της πανδημίας.

Εκτός από τις δικές της αποστολές, η NASA, μαζί με την SpaceX θα στείλουν το πρώτο πλήρωμα αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εκτόξευση είναι κρίσιμη για το εμπορικό πρόγραμμα πληρωμάτων της NASA. Η SpaceX αναπτύσσει την κάψουλα Crew Dragon για το πρόγραμμα και το πρώτο όχημα που θα μεταφέρει ένα διμελές πλήρωμα στον σταθμό, βρίσκεται ήδη στη Φλόριντα. Η SpaceX στοχεύει να πραγματοποιήσει την αποστολή αυτήν τον Μάιο, ενώ οι αστροναύτες της NASA Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ συνεχίζουν να εκπαιδεύονται όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Φυσικά, είναι πιθανό να αναβληθούν οι επερχόμενες αποστολές από τις ΗΠΑ αλλά αυτό εξαρτάται από το πώς οι επιχειρήσεις σκοπεύουν να αντιδράσουν και αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν ακόμη πιο αποφασιστική δράση.

ΠΗΓΗ: TheVerge

www.ert.gr

Check Also

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος Ευρωπαϊκός Ρομποτικός Βραχίονας

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έφτασε ο Ευρωπαϊκός Ρομποτικός Βραχίονας ο οποίος μεταφέρθηκε στο διάστημα με …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *