Το Πακιστάν χρησιμοποιεί τεχνητή βροχή για να καταπολεμήσει την τοξική αιθαλομίχλη

Το Πακιστάν χρησιμοποιεί τεχνητή βροχή για να καταπολεμήσει την τοξική αιθαλομίχλη

Το Πακιστάν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τεχνητή βροχή σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την τοξική αιθαλομίχλη που πλήττει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Λαχώρη. Το προηγούμενο Σάββατο (16/12), αεροσκάφη πέταξαν πάνω από περιοχές της Λαχώρης απελευθερώνοντας ιωδιούχο άργυρο, ο οποίος βοηθά στο σχηματισμό σύννεφων και μπορεί να αυξήσει τις βροχοπτώσεις. «Ψιλόβρεξε

PAKISTAN-WEATHER-POLLUTION

Το Πακιστάν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τεχνητή βροχή σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την τοξική αιθαλομίχλη που πλήττει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Λαχώρη. Το προηγούμενο Σάββατο (16/12), αεροσκάφη πέταξαν πάνω από περιοχές της Λαχώρης απελευθερώνοντας ιωδιούχο άργυρο, ο οποίος βοηθά στο σχηματισμό σύννεφων και μπορεί να αυξήσει τις βροχοπτώσεις.

«Ψιλόβρεξε σε τουλάχιστον 10 περιοχές της Λαχώρης», δήλωσε ο υπηρεσιακός επικεφαλής υπουργός του Παντζάμπ, Μόσιν Νάκβι, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Ο υπουργός είπε ότι οι αρχές παρακολουθούσαν τις επιπτώσεις της τεχνητής βροχής σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων. Ομάδες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE) έφτασαν στην περιοχή μαζί με δύο αεροπλάνα πριν από περίπου 10 με 12 ημέρες και χρησιμοποίησαν 48 φωτοβολίδες για να προκαλέσουν βροχή.

Τα ΗΑΕ στρέφονται όλο και περισσότερο στη σπορά νεφών για να προκαλέσουν βροχή στις άνυδρες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς η τεχνητή βροχή είναι αποτελεσματική στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το προηγούμενο Σάββατο, τα επίπεδα των ρύπων PM2.5 μικροσωματίδια που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο – ήταν 66 φορές πάνω από τα ασφαλή όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πακιστάν έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των καυσαερίων ντίζελ χαμηλής ποιότητας, του καπνού από τις εποχιακές καύσεις καλλιεργειών και των ψυχρότερων θερμοκρασιών του χειμώνα.

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα γίνει μεγαλύτερη χρήση της τεχνητής βροχής στην πόλη, καθώς και η εγκατάσταση πύργων αιθαλομίχλης, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να συλλαμβάνουν τη ρύπανση.

ΠΗΓΗ: Sky News

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos