Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με το νησί της Νότιας Γεωργίας στον Ατλαντικό

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με το νησί της Νότιας Γεωργίας στον Ατλαντικό

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, γνωστό ως A-68a, απέχει τώρα μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη νήσο της Νότιας Γεωργίας, απειλώντας το οικοσύστημα του νησιού.

Το παγόβουνο A-68a έχει έκταση 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ζυγίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια τόνους, και αποκόπηκε από την παγοκρηπίδα της Ανταρκτικής το 2017. Σήμερα, οι επιστημονες φοβούνται ότι μπορεί να συγκρουστεί και να αγκυροβολήσει στα ανοικτά του καταφυγίου της άγριας ζωής στην περιοχή.

Οι εναέριες εικόνες που τράβηξε βρετανικό αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας δείχνουν το μέγεθος του παγόβουνου. Οι άκρες του βρίσκονται στα 30 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, σύμφωνα με την RAF News, και είναι γεμάτες τούνελ, ρωγμές και σπηλιές. Τεράστια κομμάτια πάγου καταρρέουν με γρήγορο ρυθμό, αφήνοντας πίσω τους θραύσματα που ενδέχεται να εμποδίσουν τη ναυτιλία στο μέλλον.

Το βάθος του παγόβουνου έχει επίσης σημασία καθώς το νησί φιλοξενεί εκατομμύρια πιγκουίνους, φώκιες και φάλαινες. Εάν το A-68a βυθιστεί κοντά στις ακτές της Νότιας Γεωργίας, θα μπορούσε να είχε τεράστιες επιπτώσεις για τα ζώα που ζουν εκεί.

«Η πραγματική απόσταση που πρέπει να ταξιδέψουν τα ζώα για να βρουν φαγητό έχει μεγάλη σημασία», ανέφερε ο καθηγητής Τζάρεντ Τάρλινγκ της βρετανικής επιστημονικής αποστολής στην Ανταρκτική. «Αν αναγκαστούν σε μεγάλη παράκαμψη, σημαίνει ότι τα μικρά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασιτία περιμένοντας το γεύμα τους».

Είναι ακόμα πιθανό ότι το A-68a θα συνεχίσει να επιπλέει γύρω από τις ακτές της Νότιας Γεωργίας πριν μετακινηθεί προς τα βόρεια. Ωστόσο, σύμφωνα με την RAF, το παγόβουνο απέχει περίπου 150 χλμ. από το νησί και θα μπορούσε να προσκρούσει στα τέλη Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Livescience

 

 

www.ert.gr

Check Also

Ανάλυση: Όλα τα δεδομένα στον πόλεμο της πατέντας στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ο Διδάκτωρ νομικής, δικηγόρος και πρώην μέλος της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων Πέτρος Τσαντίλας αναλύει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *