ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ» ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ» ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Του Βασίλη Ταλαμάγκα Ενώ το βλέμμα όλων είναι και δικαίως στις εκλογές Ελλάδας και Τουρκίας- μετά την πρωτοκαθεδρία Ερντογαν – υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εξελίξεις στα εθνικά θέματα, μετά τις εκλογές. Μόλις πριν από λίγους μήνες επικρατούσαν φόβοι στις δυτικές πρωτεύουσες για στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο δρόμο προς τις εκλογές. Οι ανησυχίες

Του Βασίλη Ταλαμάγκα

Ενώ το βλέμμα όλων είναι και δικαίως στις εκλογές Ελλάδας και Τουρκίας- μετά την πρωτοκαθεδρία Ερντογαν – υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εξελίξεις στα εθνικά θέματα, μετά τις εκλογές.

Μόλις πριν από λίγους μήνες επικρατούσαν φόβοι στις δυτικές πρωτεύουσες για στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο δρόμο προς τις εκλογές.

Οι ανησυχίες αυτές πυροδοτήθηκαν από τις ατελείωτες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου προς την Ελλάδα και τις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο.
Η «πολιτική των προκλήσεων» του Ερντογάν, αποτελεί πλέον παρελθόν. Είμαστε μάρτυρες μιας «στροφής» στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πολλοί διπλωματικοί κύκλοι πιστεύουν ότι μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα, θα υπάρξει μια διεθνώς συντονισμένη προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Ενώ πέρυσι γινόταν λόγος για τον κίνδυνο κλιμάκωσης, τώρα οι ίδιοι κύκλοι μιλούν για το απόλυτο «ξεκαθάρισμα ». ΗΠΑ και Γερμανία επιθυμούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο σε μια νέα πρωτοβουλία.

Ο επιμερισμός των καθηκόντων μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον έγινε ήδη ορατός όταν τον περασμένο Δεκέμβριο οι Γερμανοί έφεραν στο τραπέζι των συνομιλιών κορυφαίους διπλωμάτες από τις δύο χώρες στις Βρυξέλλες, μετά από μήνες, χωρίς άμεση ελληνοτουρκική επικοινωνία.

Η μυστική διπλωματία του Βερολίνου έχει θέσει τις βάσεις για τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» που δρομολογήθηκε αμέσως μετά την φυσική καταστροφή στην Τουρκία αρχές Φεβρουαρίου.

Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι της Γερμανίας και των ΗΠΑ προσθέτουν, ότι η προσφορά διαμεσολάβησης ισχύει φυσικά μόνο αν γίνει αποδεκτή από τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα.

Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Τουρκίας, έχει αυξηθεί κατά πολύ από τον Φεβρουάριο του 2022. Η ένταση, ή ακόμα και μια ανοιχτή σύγκρουση, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αποτελούσε διαχρονικά κίνδυνο για τη συμμαχία, στον αγώνα της κατά της Ρωσίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όμως τα θέματα που θα μπουν -αν μπουν- στο μεγάλο «ξεκαθάρισμα» ενέχουν κινδύνους υποχώρησης εθνικών συμφερόντων.

Ποιος όμως θα εναντιωθεί σε πρόσφατα εκλεγμένες κυβερνήσεις;

Το ερώτημα ανησυχεί και προβληματίζει πολλούς …..

Πηγή fantomas.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos