Το Ελ Νίνιο επιστρέφει δυναμικά, λέει η NOAA

Το Ελ Νίνιο επιστρέφει δυναμικά, λέει η NOAA

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο (El Niño) έρχεται και είναι πιθανό να παραμείνει μέχρι τον φετινό χειμώνα, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ. Μετά από μια ασυνήθιστη τριετία του καιρικού φαινομένου Λα Νίνια (La Niña), όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα καιρικά μοτίβα το 2023. Τον περασμένο

drought-gbaf57047b_1280

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο (El Niño) έρχεται και είναι πιθανό να παραμείνει μέχρι τον φετινό χειμώνα, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ. Μετά από μια ασυνήθιστη τριετία του καιρικού φαινομένου Λα Νίνια (La Niña), όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα καιρικά μοτίβα το 2023.

Τον περασμένο μήνα, η NOAA δήλωσε ότι υπάρχει 62% πιθανότητα το Ελ Νίνιο να αναπτυχθεί από τον Μάιο έως το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, στις 11 Μαΐου, οι επιστήμονες του οργανισμού δήλωσαν πως υπάρχει πλέον 90% πιθανότητα το Ελ Νίνιο να αναπτυχθεί και να παραμείνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη NOAA.

Το Ελ Νίνιο είναι το ωκεάνιο φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό (ακτές του Περού) είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση καταστροφικών καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα, η Λα Νίνια συνδέεται με χαμηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες των ωκεανών.

Τι θα φέρει το Ελ Νίνιο; Οι θερμοκρασίες των ωκεανών θα αυξηθούν πάνω από το μέσο όρο. Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό αναμένεται να είναι ηπιότερη επειδή οι καταιγίδες είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν εκεί κατά τη διάρκεια του φαινομένου Λα Νίνια. Οι νότιες πολιτείες και η ανατολική ακτή των ΗΠΑ θα βιώσουν περισσότερες βροχοπτώσεις ενώ οι βόρειες πολιτείες θα καταγράψουν υψηλές θερμοκρασίες.

Τα έτη Ελ Νίνιο είναι ιδιαίτερα θερμά. Αυτό ίσχυε σίγουρα το 2016, ένα από τα πιο ζεστά έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Φέτος, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη πλήξει τη Νοτιοανατολική Ασία, με το Βιετνάμ να καταγράφει 44,6 βαθμούς Κελσίου την περασμένη εβδομάδα, την υψηλότερη θερμοκρασία για την εποχή που έχει καταγραφεί ποτέ.

ΠΗΓΗ: Gizmodo

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν