Ροή ειδήσεων

Το γεωπολιτικό ρίσκο ρίχνει «στο κόκκινο» τις αγορές

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξήθηκαν μετά τις από αέρος επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ .

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν τον ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς, τον εγκέφαλο πίσω από τα σχέδια και τις προσπάθειες για την επέκταση της επιρροής του Ιράν στη Μέση Αναστολή, σε αεροπορική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, γνωστοποίησαν το αμερικανικό Πεντάγωνο και οι ιρανικές αρχές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,5% ήδη από τις πρώτες εμπορικές διαπραγματεύσεις σήμερα, ενώ οι μετοχές του ταξιδιωτικού και του ψυχαγωγικού κλάδου, που προφανώς πλήττονται περισσότερο από τις επιθέσεις, εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,4% και ουσιαστικά τίθενται «επικεφαλής» των απωλειών, καθώς όλοι οι τομείς διαπραγματεύονται στο κόκκινο (εκτός από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο κερδίζει 0,9% λόγω των νέων αναταραχών στη Μέση Ανατολή).

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Tullow Oil της Μεγάλης Βρετανίας πρωταγωνιστεί στην αύξηση του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά 4,1% στα πρώτα πρωινά deals.

Οι αεροπορικές εταιρείες Lufthansa και Air France KLM βλέπουν τις μετοχές τους να υποχωρούν κατά 5,5% και 4,1% αντίστοιχα, ενώ η Easyjet και η IAG υποχωρούν επίσης λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, ο χρυσός παρουσίασε άνοδο κι έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τετραμήνου, μετά από την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους ισχυρότερους στρατηγούς του Ιράν, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και προωθώντας τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Το πετρέλαιο έκανε άλμα κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι μετά από την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ που διέταξε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και που σκότωσε τον κορυφαίο Ιρανό στρατηγό στο Ιράκ.

Το αργό πετρέλαιο Brent του Λονδίνου για το διακανονισμό του Μαρτίου αυξήθηκε κατά 2,12 δολ. ή 3,2%, στα 68,37 δολ. ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe στις 1:25 μ.μ. Ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα είχε κάνει άλμα έως 4,4% στα 69,16 δολάρια το βαρέλι.

Check Also

Μπίρα: Τα κυριότερα είδη της και πώς να την απολαύσετε

Η μπίρα είναι ένα από τα αρχαιότερα ποτά, αφού έχουν βρεθεί αναφορές για αυτήν μέχρι …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *