Ροή ειδήσεων

Το Αφγανιστάν που θα εκσυγχρόνιζε η Δύση και η επάνοδος των Ταλιμπάν (audio)

Οι συνταρακτικές εξελίξεις που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Αφγανιστάν, με την ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν, καθώς αναχωρούν άρον-άρον τα τελευταία στρατεύματα της διεθνούς συμμαχίας που επιχειρούσε στη χώρα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, από το 2001 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της Αλ Κάιντα και τη δημιουργία ενός σταθερού καθεστώτος, ήταν το θέμα που αναλύθηκε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Με καλεσμένο τον Σωτήρη Μουσούρη, πρώην Αν. Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που υπήρξε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν στη δεκαετία του ’90 και είναι συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Αφγανιστάν…και μετά οι Ταλιμπάν» (εκδ. Σιδέρη), αναλύθηκαν τα αίτια που οδήγησαν στις τελευταίες εξελίξεις και ανατροπές, καθώς και το τι θα σημάνει για το εσωτερικό της χώρας αλλά και για τις γεωπολιτικές πραγματικότητες της Κ.Ασίας η επάνοδος των Ταλιμπάν.

Αναφέρθηκε, επίσης, το ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας στο πεδίο αυτό, καθώς και το κατά πόσον η Ελλάδα οφείλει να ενδιαφέρεται για το τι εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν.

Aκούστε την ενδιαφέρουσα εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» πατώντας ΕΔΩ

Ο Σωτήρης Μουσούρης,  συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Αφγανιστάν…και μετά οι Ταλιμπάν», υπήρξε πρώην Αν. Γεν. Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν στη δεκαετία του ’90.

 

www.ertnews.gr


Πηγή

Check Also

Εκλογές στη Γερμανία: Ανοίγουν το πρωί οι κάλπες της πιο αμφίρροπης αναμέτρησης

Στις κάλπες προσέρχονται οι Γερμανοί την Κυριακή για τις κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές, που σηματοδοτούν το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *