Ροή ειδήσεων

Τουλάχιστον 380 φάλαινες πιλότοι που εξόκειλαν στις ακτές της Τασμανίας είναι νεκρές

Τουλάχιστον 380 φάλαινες πιλότοι που εξόκειλαν στις ακτές της Τασμανίας είναι νεκρές

Περίπου 380 φάλαινες πιλότοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ακτές της Τασμανίας, επιβεβαίωσαν εχθές, απόγευμα Τετάρτης (22/9), οι ειδικοί (θαλάσσιοι βιολόγοι) που προσπαθούν τώρα να διασώσουν 30 κήτη τα οποία είναι ακόμα ζωντανά. Συνολικά, περισσότερες από 480 φάλαινες πιλότοι εντοπίστηκαν να έχουν εξοκείλει στις απομακρυσμένες ακτές του νησιού της Τασμανίας της Αυστραλίας.

Περίπου 50 κητώδη του είδους έχουν διασωθεί ως τώρα και έχουν οδηγηθεί ξανά πίσω στη θάλασσα, χάρη στη βοήθεια επιστημόνων και εθελοντών. Οι διασώστες εστίαζαν, μέχρι τώρα, την προσοχή τους στις περίπου 270 φάλαινες πιλότους που είχαν εντοπιστεί αρχικά – τη Δευτέρα 21/9-  παγιδευμένες στις ακτές της Τασμανίας. Ωστόσο, χθες Τετάρτη, επιπλέον 200 κήτη εντοπίστηκαν από ελικόπτερο, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το σημείο εντοπισμού των πρώτων φαλαινών. Όλα τα κητώδη που βρέθηκαν εχθές είναι νεκρά, επιβεβαίωσαν οι ειδικοί.

Μιλώντας για το περιστατικό, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τον μεγαλύτερο αριθμό φαλαινών που έχουν εξοκείλει στην Τασμανία μέχρι σήμερα.

Ο συντονιστής της επιχείρησης διάσωσης Nic Deka, υπεύθυνος εθνικών πάρκων στην Τασμανία, ανέφερε ότι ο ίδιος και η ομάδα του αγωνίζονταν για να σώσουν τα εναπομείναντα 30 κήτη, αλλά η προσοχή τους τώρα είναι στη συγκέντρωση και απομάκρυνση των νεκρών φαλαινών.

«Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα μπορούμε από αυτά που έχουν μείνει στη ζωή», πρόσθεσε.

Οι φάλαινες πιλότοι αποτελούν είδος κητώδους που φτάνει τα 7 μέτρα σε μήκος και ζυγίζει μέχρι και 3 τόνους. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο γιατί τα κήτη που ταξιδεύουν ομαδικά εξοκέλλουν. Ωστόσο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα θαλάσσια θηλαστικά, συχνά, ακολουθούν έναν «αρχηγό» ή συγκεντρώνονται γύρω από ένα κήτος που έχει τραυματιστεί ή αντιμετωπίζει πρόβλημα. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, πολλά από αυτά χάνουν τον προσανατολισμό τους και παγιδεύονται στις ακτές.

Σχετική είδηση: Τασμανία: Επιχείρηση διάσωσης φαλαινών που παγιδεύτηκαν σε ρηχά νερά


Πηγές: theguardian.com/ Reuters

Φωτογραφία: Associated Press

www.ert.gr

Check Also

Mobile World Congress 2021: Συμμετέχουν 31 ελληνικές εταιρίες και Οργανισμοί από τον χώρο της καινοτομίας

«Επιστρέφει» φέτος δυναμικά, η Mobile World Congress (MWC) της Βαρκελώνης, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *