Ροή ειδήσεων

Τοπίο καταστροφής στην Εύβοια – Ποιες οι αιτίες – Ο Εθ. Λέκκας εξηγεί στην κάμερα της ΕΡΤ (video)

Τοπίο καταστροφής στην Εύβοια – Ποιες οι αιτίες – Ο Εθ. Λέκκας εξηγεί στην κάμερα της ΕΡΤ (video)

Για ένα ξεχωριστό φαινόμενο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την περίπτωση της Μάνδρας έκανε λόγο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ για τη φονική πλημμύρα που έπληξε περιοχές της Ευβοιας.  

 

«Ο κοινός παρονομαστής στην μεγάλη καταστροφή ήταν ο μεγάλος όγκος βροχή που υπερέβαινε τα 360 χιλιοστά» είπε ο κ. Λέκκας σημειώνοντας πως μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η μεγάλη έκταση της  περιοχής που προβλήθηκε από την καταιγίδα, η οποία έφτανε τα 400 τετρ. χλμ.

Έκανε λόγο για τρεις υδρολογικές λέκανες που επηρεάστηκαν του Λήλαντα, νότια της Χαλκίδας, των Ψαχνών στο ενδιάμεσο και των Πολιτικών, στο βόρειο κομμάτι.

Στη λεκάνη του Λίλαντα, όπου στην παλαιά διευρυμένη κοίτη του ποταμού έχουν κτιστεί δεκάδες αυθαίρετα, έχουν σημειωθεί κατ’ επανάληψη καταστροφές, είπε ο κ. Λέκκας. Είπε πως οι ζημιές σε τεχνικά έργα και γέφυρες λόγω της ορμής του νερού είναι σημαντικές.

Στα Ψαχνά, όπως εξήγησε, υπήρξε ενίσχυση των φαινομένων λόγω και του ότι η γύρω περιοχή είχε καεί πέρσι και παρά τα αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη, οι ζημιές ήταν πολλές.

Στα Πολιτικά, ωστόσο, που καταλαμβάνει έκταση μόλις 16 τ.χλμ και χωρίς να έχει καμένο δάσος αναπτύχθηκαν και εκεί πλημμυρικά φαινόμενα με τεράστιες συνέπειες.

«Η διερεύνηση των αιτιών είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση. Βρισκόμαστε προς μιας νέας κατάστασης, νέων φαινομένων και νέων διαδικασιών» τόνισε.

www.ert.gr

Check Also

Οι «αληθινοί» Μπομπ Σφουγγαράκης και Πάτρικ ο Αστερίας, εντοπίστηκαν από ωκεανογράφους στον Ατλαντικό

Οι αγαπημένοι των παιδιών ήρωες της διάσημης σειράς κινουμένων σχεδίων “SpongeBob SquarePants“, φαίνεται να «εντοπίστηκαν» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *