Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για το QE

Στα ιστορικά χαμηλά του 0% διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ. Αμετάβλητα παρέμειναν, επίσης, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%. Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE).

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε πως οι μηνιαίες αγορές των 80 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τον Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί. Διευκρίνισε ωστόσο πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε μια επέκταση του QE και αρνήθηκε ότι έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για περιστολή των μηνιαίων ρυθμών αγορών (tapering).

«Κάποιες φορές είναι σημαντικό να λέμε τι δεν συζητήσαμε. Και δεν συζητήσαμε το tapering, ούτε τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος αγορών των στοιχείων ενεργητικού» ανέφερε. Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν είναι πιθανό να υπάρξει απότομη διακοπή του προγράμματος.  Σημείωσε επίσης πως τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τι θα κάνει τους επόμενους μήνες.

Ανθεκτική η Ευρωζώνη

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα έναντι της πολιτικής αβεβαιότητας και της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει την ίδια ποσότητα νομισματικής στήριξης και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που επιτρέπει η εντολή της, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Όπως επισήμανε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα επωφεληθεί τον Δεκέμβριο από τις νέες οικονομικές προβλέψεις του τεχνικού προσωπικού της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες θα φτάνουν ως το 2019.

Επίσης, κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα στο μέτωπο της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως ακόμα δεν υπάρχουν σημάδια για μια πειστική ανοδική τροχιά του πληθωρισμού. Τόνισε, ωστόσο, πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω αλλαγών στις τιμές της ενέργειας.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*