Τι πρέπει να προσέχετε στα αντισηπτικά – Έλεγχοι για ακατάλληλα προϊόντα

Τι πρέπει να προσέχετε στα αντισηπτικά – Έλεγχοι για ακατάλληλα προϊόντα

Η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητά μας και εκτός από τις μάσκες, απαραίτητο… αξεσουάρ είναι πλέον και το αντισηπτικό. Όμως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, συνιστά προσοχή καθώς στην αγορά κυκλοφορούν ακατάλληλα, μη εγκεκριμένα προϊόντα, που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και σοβαρά εγκαύματα.

Αλλεπάλληλοι είναι οι έλεγχοι στην αγορά για τον εντοπισμό ακατάλληλων αντισηπτικών.

«Έχουν ταυτοποιηθεί πάρα πολλές παραβάσεις, έχουν αποσυρθεί τα προϊόντα βέβαια, οι παραβάσεις αυτές αφορούν είτε προϊόντα τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια ή ακόμα και προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν χωρίς καν να έχουν γνωστοποιηθεί και να έχουν υποβληθεί για αδειοδότηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Δημήτρης Φιλίππου.

Η τρικλοζάνη είναι ένας αντιμικροβιακός παράγοντας ο οποίος σκοτώνει βακτήρια και μικρόβια στο δέρμα. Τον συναντάμε στα γνωστά σε όλους μας αντισηπτικά τζελ και μαντηλάκια. Όμως αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως μαζί με τα μικρόβια καταστρέφονται και τα «καλά» βακτήρια της επιδερμίδας.

Η υπερβολική χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, λένε οι ειδικοί.

«Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε εκείνα που περιέχουν διάφορες αντιβακτηριδιακές ενώσεις όπως είναι το τρικλοζάν που αυτό προκαλεί σε ορισμένα άτομα σοβαρότερες δερματοπάθειες, καθώς επίσης και ορμονικές διαταραχές» ανέφερε ο Νίκος Κατσαρός, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας.

Ξηροδερμία, φαγούρα, κοκκινίλες, εκζέματα είναι μόνο μερικές από τις δερματικές παθήσεις που μπορεί να προκληθούν μετά από υπερβολική χρήση αντισηπτικού…

«Kι αν κάποιος το παρακάνει με το φόβο που πολλοί άνθρωποι έχουν, το παρακάνει συνεχώς και είναι με ένα σαπούνι ή με ένα αντισηπτικό που μάλιστα δεν έχει ειδικούς μαλακτικούς παράγοντες μπορεί να του ξηράνει το δέρμα γιατί έχουν παράγοντες οι οποίοι είναι αφυδατωτικοί από τα αντισηπτικά αυτά», είπε ο Νίκος Σταυριανέας – καθηγητής δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

]Την περίοδο της υγειονομικής κρίσης οι πωλήσεις αντισηπτικών διαλυμάτων εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Υπήρξε μάλιστα διάστημα όπου λόγω έλλειψης είχε επιτραπεί η αγορά συγκεκριμένου αριθμού τεμαχίων.

Μέσα σε διάστημα πέντε μηνών η πώληση αντισηπτικών διαλυμάτων στην Ελλάδα πενταπλασιάστηκε. Ένα εκατομμύριο τεμάχια πωλούνται καθημερινά και οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των καλλυντικών και της φαρμακοβιομηχανίας έχουν καταθέσει αίτηση στον ΕΟΦ για να τους δοθεί το πράσινο φως να παράξουν αντισηπτικά. Τέτοιες είναι οι ανάγκες της αγοράς όπου οι αιτήσεις θα εξεταστούν με διαδικασίες fast track.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου

www.ert.gr

Check Also

Ο πρώτος δακτύλιος που δημιουργεί φεγγάρια γύρω από έναν εξωγήινο κόσμο

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πρώτο δακτύλιο με τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολλαπλά φεγγάρια γύρω από έναν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *