Ροή ειδήσεων

Τι είπε η Μ. Τσολιά στην ΕΡΤ για τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά και για τη λειτουργία των σχολείων

Τι είπε η Μ. Τσολιά στην ΕΡΤ για τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά και για τη λειτουργία των σχολείων

Για τον αντίκτυπο της Covid-19 στα παιδιά και για το πώς ενδέχεται να λειτουργήσουν τα σχολεία μίλησε στην ΕΡΤ η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ανακοπεί η πορεία της νόσου.

Η κα. Τσολιά ανέφερε ότι η νόσος είναι πολύ λιγότερο συχνή στα παιδιά σε σύγκριση με τους ενηλίκους, όπως έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε πολλές χώρες, και στην Ελλάδα. Τα παιδιά προσβάλλονται λιγότερο συχνά και η νόσος συνήθως είναι ήπια.

Σημείωσε ότι η σοβαρή νόσος στα παιδιά είναι πολύ σπάνια. Στις πρώτες σειρές από πολλές χώρες στην πρώτη δεκαετία της ζωής – όπως είπε – δεν υπήρξε κανένας θάνατος ασθενούς με Covid-19, ενώ στη δεύτερη δεκαετία, σπάνια κάποιος θάνατος.

Πάντως, τόνισε ότι όπως λένε και πολλοί επιστήμονες, κανένας δεν είναι άτρωτος. «Μπορεί σε οποιαδήποτε ηλικία κάποιος να προσβληθεί και μάλιστα αρκετά σοβαρά» είπε χαρακτηριστικά, όμως πρόσθεσε ότι είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο όσο μικρότερη είναι η ηλικία ενός ατόμου.

Όσον αφορά την εκτίμησή της για το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανησυχητικός γιατί υπάρχει και μια δυναμική αύξησης. Δεν είναι υπερβολικά μεγάλος για να πούμε αυτή τη στιγμή ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία. Όμως θα πρέπει να σταματήσει να αυξάνεται και αν είναι δυνατόν να αρχίσει να μειώνεται, ώστε τα παιδιά να πάνε στο σχολείο».

Τα σχολεία, είπε, πρέπει να ανοίξουν, αν είναι δυνατόν με πλήρη συμμετοχή των μαθητών αλλά βέβαια πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα πώς θα διαμορφωθούν τις επόμενες μέρες πλησιάζοντας προς το τέλος του μηνός.

Αν έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, σίγουρα οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να φορούν μάσκα και θα απαιτηθεί εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι για κάθε ενδεχόμενο, θα πρέπει να υπάρχει προετοιμασία στα σχολεία ώστε να μπορεί να γίνει ηλεκτρονική διδασκαλία.

Επισήμανε ότι στόχος είναι να ελεγχθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά. Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η μάσκα θα είναι απαραίτητη οπωσδήποτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ίσως στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.

Εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ανακοπεί η πορεία της νόσου. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απαισιόδοξα, είπε, καθώς για τα περισσότερα κρούσματα είναι γνωστό πώς έχει μεταδοθεί η λοίμωξη.

«Μόνο ένα μικρό ποσοστό των κρουσμάτων δεν μπορούμε να το ερμηνεύσουμε, δεν συνδέεται με γνωστά κρούσματα» ανέφερε.

Η κα. Τσολιά τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο να ελέγξουμε την κατάσταση με τη συμβολή όλων, ιδίως των νέων, αποφεύγοντας τον συνωστισμό και λαμβάνοντας τα εξής μέτρα: Καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, αποστάσεις και υγιεινή των χεριών.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Check Also

Κορονοϊός: Πώς αντέδρασαν υγιείς και ανοσοκατασταλμένοι μετά τον εμβολιασμό τους

Σημαντικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του κορονοϊού και τη δημιουργία αντισωμάτων σε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *