Τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει όγκους του εγκεφάλου διατηρώντας την εμπιστευτικότητα των δεδομένων

Τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει όγκους του εγκεφάλου διατηρώντας την εμπιστευτικότητα των δεδομένων

Η Intel ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μια συνεργασία με την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια για τη δημιουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) ικανά να εντοπίζουν όγκους του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την εταιρία, αυτό θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατευθεί η ιδιωτικότητα των ασθενών.

Αυτή η νέα μέθοδος ονομάζεται «Ομοσπονδιακή Μάθηση» και είναι ένας κλάδος της μηχανικής μάθησης όπου η κατάρτιση και ο έλεγχος των μοντέλων αποκεντρώνονται, προστατεύοντας καλύτερα το απόρρητο των χρηστών. Χάρη σε αυτή τη μέθοδο, τα μοντέλα τεχνητή νοημοσύνης θα εκπαιδευτούν σε 29 ιδρύματα υγείας, υπό την επίβλεψη του αμερικανικού πανεπιστημίου. Τα ιδρύματα αυτά βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία και στην Ινδία.

Η Intel και η πανεπιστημιακή ομάδα θα συνεργαστούν χωρίς την ανάγκη ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων. Τα ιδρύματα που απαρτίζουν την ομοσπονδία υπό την ηγεσία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια θα τροφοδοτήσουν τα μοντέλα AI με πληροφορίες από τους ασθενείς τους. Η εργασία χρηματοδοτείται με ποσό ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια μέσω επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Τεχνολογίες υπολογιστών για την έρευνα για τον καρκίνο» που ίδρυσε το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνήθως, τα μοντέλα AI τροφοδοτούνται από δεδομένα που φτάνουν στον κεντρικό διακομιστή όπου αποθηκεύονται. Για να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα των δεδομένων των ασθενών, η Intel ανέπτυξε μια καινοτόμο λειτουργία που επιτρέπει στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να έχουν πρόσβαση μόνο στις υποδομές των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Με αυτόν τον τρόπο, καθένα από αυτά αναπτύσσει το δικό του μοντέλο, από τα δεδομένα του. Η Intel εντοπίζει άμεσα αυτά τα «τοπικά» μοντέλα και όχι τα πρωτογενή δεδομένα. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, αυτή η προσέγγιση παράγει αξιόπιστα μοντέλα κατά 99%.

«Είναι ευρέως αποδεκτό από την επιστημονική μας κοινότητα ότι η μηχανική μάθηση απαιτεί πολλά διαφορετικά δεδομένα που κανένα ίδρυμα δεν μπορεί να διαθέτει», δήλωσε ο Σπυρίδων Μπάκας, ειδικός ιατρικής απεικόνισης στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και κύριος ερευνητής αυτής της μελέτης. «Μαζί, θα αρχίσουμε να αναπτύσσουμε αλγόριθμους φέτος για τον εντοπισμό όγκων του εγκεφάλου με βάση μια πολύ διευρυμένη έκδοση του συνόλου δεδομένων του International Brain Tumor Segmentation. Αυτή η ομοσπονδία θα επιτρέψει στους ιατρικούς ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης, προστατεύοντας παράλληλα την ασφάλεια».

ΠΗΓΗ: UsineDigitale

www.ert.gr

Check Also

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους», που δημοσιεύεται στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *