Ροή ειδήσεων

Σ. Τσιόδρας: Ελπίζω τις επόμενες βδομάδες να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε (video)

Σ. Τσιόδρας: Ελπίζω τις επόμενες βδομάδες να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε (video)

Την ανάγκη να υπάρξει μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων καθώς η κατάσταση μπορεί να μας ξεφύγει, επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας την ελπίδα τις «επόμενες εβδομάδες να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη μονάδα, κάτι που σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται, δηλαδή κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα. «Αν συνεχίσουμε έτσι, κάθε εισερχόμενο κρούσμα θα αποτελεί και μια συνεχιζόμενη εστία μετάδοσης κι έτσι θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο ρυθμό μολύνσεων και κρουσμάτων», τόνισε.

Ανέφερε ωστόσο ότι «θετικό ότι είναι ότι το Ro δεν είναι μεγαλύτερο του 1, κάτι που θα ήταν καταστροφικό, θα είχαμε κατά κάποιο τρόπο ένα δεύτερο μεγάλο κύμα».

«Παρ όλα αυτά ο κίνδυνος υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται. Για να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων, πρέπει να ρίξουμε το Ro κάτω από το 1, με περισσότερη ευαισθησία από όλους μας, με τήρηση των μέτρων», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οφείλεται στη διενέργεια περισσότερων ελέγχων, ότι είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας – όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου – και του συγχρωτισμού.

Έκανε λόγο για ξεκάθαρη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες, κάτι που όπως είπε μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις, όπως την αύξηση των ελέγχων, τον έλεγχο περισσότερων ταξιδιωτών – οι οποίοι είναι συνήθως νεότεροι σε ηλικία – και τον έλεγχο των επαφών που την εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι θετικό μέχρι στιγμής ότι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους.

«Οιαδήποτε επιστημονική συμβουλή, οιαδήποτε σύσταση ή υποχρέωση τήρησης μέτρων θα πέσει στο κενό αν δεν γίνει αντιληπτό πως παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση που φυσικά και δεν είναι μια απλή γρίπη», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας ότι δεν έχουμε ακόμη ανοσία καθώς λιγότερο από το 1% του πληθυσμού έχει μολυνθεί, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μελέτες αντισωμάτων.

«Η συνεχής κυκλοφορία του ιού μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που ζούμε, αποδεικνύει ότι αυτές από μόνες τους, δεν επαρκούν για να σταματήσουν ή να περιορίσουν αρκετά την κυκλοφορία του. Θα βρει εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις και θα διασπαρεί εύκολα εκεί, όταν υπάρχουν συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού, με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση επιδημιών σαν αυτές που ζούμε στην πατρίδα μας τις τελευταίες ημέρες», είπε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε ότι οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους, οι οποίοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες, αλλά και σε άλλα όργανα, κάνοντας μια πολυσυστηματική προσβολή. Ακόμη δεν είναι γνωστό το μακροπρόθεσμο τίμημα αυτής της ίωσης στην υγεία μας, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλοι θα καταφέρουμε να ξεκουραστούμε αυτό το καλοκαίρι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε. Πρέπει να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας, γνωστούς και άγνωστους, τους ανθρώπους που είναι στον περίγυρό μας.

www.ert.gr

Check Also

Είναι κάθε ιστός αράχνης μοναδικός;

Οι ιστοί αράχνης είναι εκπληκτικά πολύπλοκες κατασκευές και αποτελούν ένα θαύμα της μηχανικής. Ωστόσο, η …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *