Στο «τραπέζι» συμφωνία Υπουργείου Τουρισμού – μεγάλων ξένων tour operators

Το μοντέλο της επόμενης μέρας στον τουρισμό αναζητούν οι κορυφαίοι tour operators στην Ευρώπη, εντάσσοντας την Ελλάδα στα άμεσα σχέδιά τους.

Παρά το γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχει πλήρης αβεβαιότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην Ευρώπη για τον τουριστικό κλάδο λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών- δεν είναι τυχαίες οι συστάσεις τις τελευταίες ημέρες τόσο από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όσο και από την Αγγελα Μέρκελ προς τους Ευρωπαίους και τους Γερμανούς να μην προγραμματίσουν ακόμη τα ταξίδια τους φέτος το καλοκαίρι- οι ξένοι μεγάλοι παίκτες του τουρισμού πραγματοποιούν συνεχείς επαφές για την επόμενη μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, αμέσως μετά το Πάσχα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Τουρισμού τηλεδιάσκεψη με μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο να είναι η χώρα μας πρώτος προορισμός στα ταξίδια στη Μεσόγειο μόλις ανοίξει η αγορά- έστω κι αν είναι άγνωστο πότε θα γίνει αυτό.

«Υπάρχουν μεγάλοι tour operators που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να φέρουν τους τουρίστες στην Ελλάδα αντί για άλλη χώρα λόγω της καλής διαχείρισης που έχει γίνει στο υγιειονομικό σκέλος», ανέφερε πρίν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στη συζήτηση που διοργάνωσε το Delphi Forum για τη θέση των επιχειρήσεων απέναντι στην αβεβαιότητα του κορωνοϊού. «Όπως κάναμε τη θετική έκπληξη στην υγεία έτσι θα την κάνουμε και στην οικονομία. Αν κάνουμε το άνοιγμα με προσεκτικό τρόπο και διατηρήσουμε την αίσθηση της ασφάλειας, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, από μία πολύ μικρότερη πίτα, ακόμη και μέσα στο 2020, μπορούμε να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι. Επομένως, η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι ο τουρισμός φέτος θα είναι στο μηδέν, με πολύ αρνητικό αντίκτυπο και στο ΑΕΠ, είναι πολύ πιθανό να διαψευστεί.

Στον τομέα του τουρισμού θα υπάρξουν πολύ σοβαρές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με επιδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων με διάφορα εργαλεία. Το φετινό καλοκαίρια είναι γκρίζο, γιατί μπορεί να έχουμε ένα δεύτερο κύμα όσον αφορά την πανδημία από το φθινόπωρο και μετά. Μέσα στο Μάιο θα έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη του τουρισμού κι επιμένω ότι από μία πολύ μικρότερη πίτα μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι ακόμη και το 2020 και πολύ περισσότερο το 2021. Σίγουρα στο πακέτο στήριξης του τουρισμού θα υπάρξουν και φορολογικές ελαφρύνσεις για το τουριστικό πακέτο (σ.σ. οι τουριστικοί φορείς ζητούν συντονισμένα μείωση στον ΦΠΑ διαμονής, εστίασης, μεταφορών και έστω προσωρινή κατάργηση του τέλους διαμονής). Αυτό θα γίνει υπό το πρίσμα μιας συνολικής πρότασης στήριξης του τουρισμού».

Check Also

Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – Έρχεται καύσωνας διαρκείας (video)

Τους 36 βαθμούς Κελσίου ξεπέρασε χθες ο υδράργυρος στα Τρίκαλα και τους 34 σε αρκετές …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *