Στον αέρα ο ανασχηματισμός μετά το πισωγύρισμα Αποστολάκη…

Στον αέρα ο ανασχηματισμός μετά το πισωγύρισμα Αποστολάκη…

Σκηνικό σκληρής αντιπαράθεσης με επίκεντρο την παρ ολίγον υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας στον πρωθυπουργό πολιτικούς εκβιασμούς. Η εν τέλει υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη πληγώνει επίσης το γόητρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας προσπάθειες ευκαιριακής συναίνεσης και εκβιαστικής επιβολής της, χωρίς ουσιαστικές διεργασίες πολιτικής συνεννόησης. Εν τέλει, μετά από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που

Σκηνικό σκληρής αντιπαράθεσης με επίκεντρο την παρ ολίγον υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας στον πρωθυπουργό πολιτικούς εκβιασμούς. Η εν τέλει υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη πληγώνει επίσης το γόητρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας προσπάθειες ευκαιριακής συναίνεσης και εκβιαστικής επιβολής της, χωρίς ουσιαστικές διεργασίες πολιτικής συνεννόησης.

Εν τέλει, μετά από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για εξαγορά πολιτικού, ο Ευάγγελος Αποστολάκης υπαναχώρησε και δεν αποδέχεται την υπουργοποίησή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρ ΄όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε σκληρή γραμμή τόσο κατά του πρώην υπουργού του, όσο και κατά της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΜΕ βάση τη  δημοσιοποιημένη ακολουθία των γεγονότων η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί έχει ως εξής:

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφωνεί στον Ευάγγελο Αποστολάκη και του προτείνει να γίνει Υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Στη συζήτηση τίθεται θέμα διακομματικής συναίνεσης.
    • Εδώ υπάρχει όμως μια βασική διαφορά: Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πολιτική συναίνεση στην Πολιτική Προστασία είναι ζητούμενο, ενώ για τον Ευάγγελο Αποστολάκη προαπαιτούμενο.
  • Καθώς οι διεργασίες κορυφώνονται ο Ευάγγελος Αποστολάκης φαίνεται ότι κατέληξε στην αναγκαιότητα ενημέρωσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
  • Εν τέλει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, καλεί τον Μιχάλη Καλογήρου, Διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.
  • Στο τέλος φαίνεται ότι υπήρξε και επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Αποστολάκη, μέρος της επικοινωνίας αυτής έχει διαρρεύσει και στα media από πηγές της… Κουμουνδούρου.

Οι ερμηνείες

Ωστόσο, δεν επρόκειτο για συναίνεση αλλά για ενημέρωση, όπως αποδεικνύεται. Το Μαξίμου φαίνεται ότι υπολόγιζε ότι η Κουμουνδούρου θα μείνει παγωμένη, δεν θα αντιδράσει και ότι μετά την ορκωμοσία και τις ανακοινώσεις θα έχει εμπεδωθεί ο διακομματικός χαρακτήρας του διορισμού.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά σχεδόν ακαριαία, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εξαγορά πολιτικού και τον Ευάγγελο ΑΠοστολάκη να υπαναχωρεί, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει ελλείψει πολιτικής συναίνεσης. Στο στόχαστρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όμως βρέθηκε και ο κ. Αποστολάκης στον οποίο αποδίδει ιδιοτελή κίνητρα, εμμέσως πλην σαφώς…

Έτσι, αυτό που μένει είναι η θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, κενή και η διάρρηξη των σχέσεων Τσίπρα – Αποστολάκη, καθώς ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εμφορείται από την αντίληψη ότι ο στενός του συνεργάτης τον κράτησε στο σκοτάδι και αποφάσισε εν αγνοία του, φέρνοντάς τον προ τετελεσμένων.

Τώρα αναμένεται ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, που θα τοποθετεί νέο Υπουργό και να απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, ακόμα και σε πρόσωπο που έχαιρε της εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα.

Ρόλο στις εξελίξεις φαίνεται ότι έχει πάντως και η οικογένεια Βαρδινογιάννη, δεδομένου ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης βρίσκεται στον στενό κύκλο, όντας άλλωστε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Coral Gas.

Οι εξελίξεις προσεχώς, πάντως, αναμένονται καταιγιστικές.

Δηλώσεις – ανακοινώσεις

Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα ieidiseis ο κ.Αποστολάκης είπε:

«Αυτό έγινε (σ.σ. η αρχική αποδοχή της πρότασης) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ότι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται εντός ολίγου επίσημη ανακοίνωση.

Το τηλεφώνημα με Τσίπρα

Νωρίτερα, το περιεχόμενο τηλεφωνήματος ανάμεσα στον κ.Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα διαρρέουν πηγές της Κουμουνδούρου, φτάνοντας να σημειώσουν ότι στον μεταξύ τους διάλογο ο πρώην Πρωθυπουργός έφτασε να κάνει λόγο για «αποστασία».
Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο κ. Αποστολάκης τη περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά.

Κατά τις ίδιες διαρροές, ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία.

Ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει Υπουργός της δεξιάς.

Και η Κουμουνδούρου σημειώνει:

«Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη.

Του ευχόμαστε καλή τύχη.
Ωστόσο καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

Παρέμβαση…. Πάιατ

Με ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο twitter έδωσε τα συγχαρητήρια του ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στον Βαγγέλη Αποστολάκη για την ανάληψη της θέσης του νέου Υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Οι δυο άντρες γνωρίζονται από την εποχή που ο Βαγγέλης Αποστολάκης, ήταν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά και στη συνέχεια, όταν ο Βαγγέλης Αποστολάκης επελέγη από τον Αλέξη Τσίπρα για Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη θέση του Πάνου Καμμένου.

Όπως αναφέρει στο μήνυμα του ο Τζέφρι Πάιατ:

«Τα θερμότερα συγχαρητήρια στον φίλο μου ναύαρχο Αποστολάκη για τον διορισμό του ως νέου Υπουργού Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας – ένας ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος καθώς και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν την πρόκληση των άγριων πυρκαγιών που προκαλούνται από το κλίμα και επίσης ένα πλούσιο πεδίο για μελλοντική συνεργασία».

Δείτε το Tweet του κ. Πάιατ:

 
Πηγή

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν