Ροή ειδήσεων

Στον «αέρα» η προστασία της α’ κατοικίας

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τους θεσμούς να είναι αρνητικοί στο αίτημα της Αθήνας για παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας εν μέσω λαίλαπας κορονοϊού με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται σήμερα. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να συμφωνηθεί πάγωμα των πλειστηριασμών και παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος που λήγει στις 30 Απριλίου έστω και για λίγους μήνες καθώς εξαιτίας της παρούσας κατάστασης δεν είναι δυνατόν να μείνουν χωρίς προστασία οι δανειολήπτες και ούτε μπορεί να υπάρξουν πλειστηριασμοί. Η μόνη υποχώρηση που φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν οι θεσμοί υπό προϋποθέσεις είναι για τους πληττόμενους από την κρίση δανειολήπτες.

Οπως αναφέρει η «Κ» ζητούν να υπάρξει μια ανάλυση για τον αριθμό των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και το κόστος που αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν και οι διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των τραπεζών που φέρονται να διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο το νέο πλαίσιο δεν θα αφήνει παράθυρα κατάχρησης και καθυστερήσεων στην πτωχευτική διαδικασία.

Η κυβέρνηση προωθεί τη λύση της επιδότησης των δόσεων των στεγαστικών δανείων κατά το πρότυπο της επιδότησης των τόκων τις επιχειρήσεις, επιχειρώντας να διευρύνει το πεδίο προστασίας που υπάρχει σήμερα. Στόχος είναι στις προστατευόμενες κατηγορίες να ενταχθούν και όσοι αντιμετωπίζουν ήδη ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους δανείου για την πρώτη τους κατοικία λόγω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Check Also

Μ. Χρυσοχοΐδης για πυρκαγιές: Πολύ δύσκολη η κατάσταση – Διατηρούμε τον έλεγχο (video)

«H σημερινή πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς στην Αχαΐα είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης προσπάθειας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *