Στερνό αντίο στον Μίκη – Η κρητική γη υποδέχεται στην “αγκαλιά” της τον οικουμενικό Έλληνα

Στερνό αντίο στον Μίκη – Η κρητική γη υποδέχεται στην “αγκαλιά” της τον οικουμενικό Έλληνα

Στα Χανιά γράφεται σήμερα η τελευταία πράξη αποχαιρετισμού στον οικουμενικό Έλληνα δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, με την κρητική γη να τον δέχεται στην παντοτινή «αγκαλιά» της, όπως εκείνος επιθυμούσε. Το πλοίο της γραμμής με τη σορό του, την οικογένειά του και πλήθος κόσμου έχει φτάσει στο λιμάνι της Σούδας και στις 7:30 θα βγει. Με μια

Στα Χανιά γράφεται σήμερα η τελευταία πράξη αποχαιρετισμού στον οικουμενικό Έλληνα δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, με την κρητική γη να τον δέχεται στην παντοτινή «αγκαλιά» της, όπως εκείνος επιθυμούσε.

Το πλοίο της γραμμής με τη σορό του, την οικογένειά του και πλήθος κόσμου έχει φτάσει στο λιμάνι της Σούδας και στις 7:30 θα βγει.

Με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, θα φορτωθεί στα χέρια και θα μεταφερθεί πεζή στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα και στις 13:00 στο χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία.

Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ακριβώς ήθελε και είχε ζητήσει.

Για την κηδεία μεταβαίνουν στο νησί η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων.

Χθες πλήθη κόσμου όλων των γενεών συνέρρευσαν για ένα τελευταίο αντίο κλίνοντας το γόνυ στον μέγιστο παγκόσμιο Έλληνα, πλημμυρίζοντας με τις μελωδίες του το κέντρο της Αθήνας. Ακόμα και στον Πειραιά, στο λιμάνι, πλήθη είχαν συγκεντρωθεί να τον κατευοδώσουν υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου της φιλαρμονικής του Πειραιά.

Τα τραγούδια του αντηχούσαν τρεις μέρες στους δρόμους και τα δάκρυα περίσσευαν. “Αθάνατος” φώναζε ο κόσμος ξανά και ξανά. “Ορφανέψαμε” έλεγαν κάποιοι, άλλοι άφηναν κλαδάκια ελιάς στη σορό του, φόρο τιμής στους ακάματους αγώνες του. Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης, ο άνθρωπος “που έφερε την ποίηση στο τραπέζι του λαού δίπλα στο ποτήρι και στο ψωμί” όπως έλεγε ο άλλος μέγιστος Έλληνας Γιάννης Ρίτσος, εξύφανε την τέχνη του με την ταραχώδη ιστορία της πατρίδας και σήκωσε τον ελληνισμό πιο κοντά στο φως.

Η μουσική του, κιβωτός συλλογικής μνήμης, θα συντροφεύει για πάντα τις γενιές των Ελλήνων και θα εμπνέει τους αγώνες τους. Γιατί χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς…

ΠηγήΠηγή

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν