Σταθερός ο μεταβολισμός μέχρι την ηλικία των 60 ετών – Δεν ευθύνεται για το κοιλιακό λίπος κατά τη μέση ηλικία

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά κατά τη μέση ηλικία δεν μπορεί να αποδοθεί σε μειωμένο μεταβολισμό, σύμφωνα με μία άνευ προηγουμένου ανάλυση της χρήσης ενέργειας του σώματος.

Η μελέτη, που έγινε σε 6.400 άτομα, από μόλις οκτώ ημερών έως 95 ετών, σε 29 χώρες, υποδεικνύει ότι ο μεταβολισμός παραμένει απολύτως σταθερός κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας.

Κορυφώνεται στην ηλικία του ενός έτους, είναι σταθερός από 20 έως 60 ετών και στη συνέχεια μειώνεται αμείλικτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αποκαλύπτουν εκπληκτικές νέες γνώσεις για το σώμα.

Φουσκωμένοι μύες

Ο μεταβολισμός είναι κάθε σταγόνα χημείας που απαιτείται για να λειτουργεί το σώμα μας.

Και όσο μεγαλύτερο είναι το σώμα – είτε πρόκειται για φουσκωμένους μύες είτε για υπερβολικό λίπος στην κοιλιά – τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να λειτουργεί.

Έτσι, οι ερευνητές τροποποίησαν τις μετρήσεις τους, προσαρμόζοντας ανάλογα με το μέγεθος του σώματος, για να συγκρίνουν τον μεταβολισμό των ανθρώπων «ανά κιλό».

Τα ευρήματα

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, βρήκε τέσσερις φάσεις της μεταβολικής ζωής:

  • Από τη γέννηση έως την ηλικία του ενός έτους, όταν ο μεταβολισμός μεταβάλλεται από το να είναι ίδιος με της μητέρας σε 50% υψηλότερο από αυτόν των ενηλίκων
  • Μία ήπια επιβράδυνση έως την ηλικία των 20 ετών, χωρίς καμία κορύφωση κατά τη διάρκεια όλων των αλλαγών της εφηβείας
  • Καμία απολύτως αλλαγή μεταξύ των ηλικιών 20 και 60 ετών
  • Μία μόνιμη μείωση, με ετήσιες πτώσεις που, μέχρι τα 90, φτάνουν τον μεταβολισμό σε επίπεδα 26% χαμηλότερα από ό, τι στη μέση ηλικία.

«Είναι μια εικόνα που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ και υπάρχουν πολλές εκπλήξεις», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής John Speakman, από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.

«Το πιο εκπληκτικό για μένα είναι ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε όλη την ενήλικη ζωή – εάν αντιμετωπίζετε συσσώρευση λίπους στην κοιλιά κατά τη μέση ηλικία, δεν μπορείτε πλέον να το αποδίδετε σε μείωση του μεταβολικού ρυθμού».

Υποσιτισμός στην παιδική ηλικία

Άλλες εκπλήξεις προήλθαν από αυτό που δεν βρήκε η μελέτη.

Δεν υπήρξε καμία μεταβολική αύξηση κατά την εφηβεία ή την εγκυμοσύνη και καμία επιβράδυνση του μεταβολισμού γύρω από την εμμηνόπαυση.

Εξάλλου ο υψηλός μεταβολισμός στα πρώτα χρόνια της ζωής υπογραμμίζει πόσο σημαντική στιγμή αποτελεί στην ανάπτυξη ενός παιδιού και γιατί ο υποσιτισμός στην παιδική ηλικία μπορεί να έχει αποτελέσματα που θα κρατήσουν μία ζωή.

«Όταν οι άνθρωποι μιλούν για μεταβολισμό, σκέφτονται τη διατροφή και την άσκηση – αλλά είναι βαθύτερο από αυτό, στην πραγματικότητα παρακολουθούμε το σώμα σας, τα κύτταρά σας, την ώρα που δουλεύουν», δήλωσε ο καθηγητής Herman Pontzer, από το Πανεπιστήμιο Duke, στο BBC News.

«Είναι απίστευτα απασχολημένα σε ηλικία ενός έτους και όταν βλέπουμε μειώσεις με την ηλικία, βλέπουμε τα κύτταρά σας να σταματούν να δουλεύουν».

Ο μεταβολισμός των ανθρώπων μετρήθηκε χρησιμοποιώντας διπλά επισημασμένο νερό.

Κατασκευασμένο από βαρύτερες μορφές ατόμων υδρογόνου και οξυγόνου που αποτελούν το νερό, μπορεί να εντοπιστεί καθώς φεύγει από το σώμα.

Αλλά το διπλά επισημασμένο νερό είναι απίστευτα ακριβό, οπότε χρειάστηκε να συνεργαστούν ερευνητές από 29 χώρες για να συλλέξουν δεδομένα για 6.400 άτομα.

Δόσεις φαρμάκων

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλήρης κατανόηση του μεταβαλλόμενου μεταβολισμού θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ιατρική.

Ο καθηγητής Pontzer είπε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκάλυψη του κατά πόσον οι καρκίνοι εξαπλώνονται διαφορετικά καθώς αλλάζει ο μεταβολισμός και εάν οι δόσεις φαρμάκων θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές φάσεις.

Συζητείται ακόμα και το αν τα φάρμακα που τροποποιούν τον μεταβολισμό θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τις ασθένειες της τρίτης ηλικίας.

Οι δρ Rozalyn Anderson και Timothy Rhoads, από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, δήλωσαν ότι η «άνευ προηγουμένου» μελέτη έχει ήδη οδηγήσει σε «σημαντικές νέες γνώσεις για τον ανθρώπινο μεταβολισμό».

Και «δεν μπορεί να είναι τυχαίο» πως οι ασθένειες της τρίτης ηλικίας ξεκινούν καθώς ο μεταβολισμός μειώνεται.

Επιδημία παχυσαρκίας

Ο καθηγητής Tom Sanders, από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Είναι ενδιαφέρον ότι βρήκαν πολύ μικρές διαφορές στη συνολική κατανάλωση ενέργειας μεταξύ της πρώιμης ενήλικης ζωής και της μέσης ηλικίας – μια εποχή κατά την οποία οι περισσότεροι ενήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες παίρνουν βάρος».

«Αυτά τα ευρήματα θα υποστηρίξουν την άποψη ότι η επιδημία παχυσαρκίας τροφοδοτείται από την υπερβολική πρόσληψη ενέργειας από τρόφιμα και όχι από τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης».

Ο Δρ Soren Brage, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η συνολική ποσότητα ενέργειας που καταναλώθηκε ήταν «τρομακτικά δύσκολο να μετρηθεί».

«Πρέπει επειγόντως να στρέψουμε την προσοχή μας όχι μόνο στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση που ορίζεται από την καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά και στην ενεργειακή κρίση που προκαλείται από την μη καύση αρκετών θερμίδων στο σώμα μας».

Πηγή: BBC

www.ertnews.gr

Check Also

ΕΚ: Σταδιακή κατάργηση της χρήσης των ζώων στην έρευνα

Σχέδιο δράσης σε επίπεδο ΕΕ με φιλόδοξους και εφικτούς στόχους καθώς και χρονοδιαγράμματα για τη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *