Σπάνιος τριπλός κρατήρας εντοπίστηκε στον Άρη

Σπάνιος τριπλός κρατήρας εντοπίστηκε στον Άρη

Ο Άρης διαθέτει πολλούς κρατήρες στην επιφάνεια του, απομεινάρια από παλαιές πτώσεις αστεροειδών και κομητών. Το σκάφος Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη εδώ και χρόνια, ανακάλυψε ένα εντυπωσιακό ασυνήθιστο τριπλό κρατήρα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τρεις κρατήρες που εν μέρει αλληλεπικαλύπτονται.

Ο τριπλός κρατήρας, βρίσκεται σε μια αρχαία τοποθεσία (Noachis Terra) στο νότιο ημισφαίριο του ‘Αρη και η δημιουργία του χρονολογείται περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ο «κόκκινος» πλανήτης βομβαρδίστηκε από μεγάλο αριθμό αστεροειδών και κομητών. Τα ίχνη εκείνου του συμβάντος έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στην επιφάνια του πλανήτη.

Ανατολικά ενός άλλου γνωστότερου κρατήρα του Λε Βεριέ (διαμέτρου 140 χιλιομέτρων) βρίσκεται ο τριπλός αυτός κρατήρας, ο οποίος αποτελείται από τρεις επιμέρους κρατήρες, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος έχει διάμετρο 45 χιλιομέτρων και ο μικρότερος 28 χλμ.

ΠΗΓΗ: ESA

Μια πιθανή εξήγηση για τη δημιουργία του τριπλού κρατήρα είναι ότι ένα ουράνιο σώμα, καθώς έπεφτε στον ‘Αρη, διασπάστηκε σε τρία κομμάτια πριν φθάσει στο έδαφος. Μια άλλη εξήγηση είναι η καθαρή σύμπτωση: σε διαφορετικές χρονικές περιόδους τρία διαφορετικά σώματα (πιθανώς αστεροειδείς) έπληξαν στον Άρη περίπου στο ίδιο σημείο.

Αν η πρώτη εξήγηση είναι αυτή που ισχύει, αυτό σημαίνει ότι η αρειανή ατμόσφαιρα ήταν πολύ πυκνότερη και δυσκολότερο να διαπεραστεί στο μακρινό παρελθόν. Αυτό ενισχύει την άποψη πολλών επιστημόνων ότι κάποτε ο Άρης είχε πολύ θερμότερο και πιο υγρό κλίμα, με άφθονα νερά να κυλάνε στην επιφάνεια του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ESA

www.ert.gr

Check Also

Ο πρώτος δακτύλιος που δημιουργεί φεγγάρια γύρω από έναν εξωγήινο κόσμο

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πρώτο δακτύλιο με τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολλαπλά φεγγάρια γύρω από έναν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *