Ροή ειδήσεων

Σκληρό παζάρι για την επιδότηση δόσεων στην 1η κατοικία

Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησε για μία ακόμα φορά ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των θεσμών το θέμα του νέου πτωχευτικού πλαισίου αλλά του προγράμματος «γέφυρα» που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση μετά τη λήξη του ισχύοντος – έως το τέλος Ιουλίου- πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Εικόνα ρήξης ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν προκύπτει, αλλά πολλές λεπτομέρειες και στο μέτωπο του πτωχευτικού αλλά και στο μέτωπο της… γέφυρας μένει να διευκρινιστούν μέσω αλληλογραφίας και νέων τηλεδιασκέψεων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Με τα νέα δεδομένα το νέο πτωχευτικό πλαίσιο δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2021, ενώ η «γέφυρα» επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων πληγέντων από τον κορωνοϊό καταβάλλεται προσπάθεια να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να ενεργοποιηθεί από τον Αύγουστο.

Το πρόγραμμα γέφυρα καλύπτει μόνο πληγέντες από τον κορωνοϊό με κόκκινα ή και ενήμερα δάνεια με το κράτος να επιδοτεί για εννέα μήνες τη δόση του στεγαστικού τους δανείου διευκολύνοντας τόσο τους οφειλέτες, όσο και τις τράπεζες να μην φορτωθούν με νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το ύψος της επιδότησης της δόσης παραμένει ακόμα ανοιχτό, καθώς δεν έχουν μορφοποιηθεί τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια τα οποία θα διαμορφώνουν την περίμετρο των τελικών δικαιούχων. Εκτιμάται πως θα «κλειδώσουν» έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στο μέτωπο του νέου πτωχευτικού οι «ενστάσεις» εντοπίζονται σε τρία επίπεδα. Οι τράπεζες εμφανίζονται αντίθετες στον εξωδικαστικό συμβιβασμό παραπέμποντας στους κανόνες δεοντολογίας που εφαρμόζουν με το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει συνολική διευθέτηση των χρεών των δανειοληπτών. Εάν η τράπεζα κάνει μια ρύθμιση και προκύπτει δόση 200 ευρώ, αλλά ο οφειλέτης χρωστά συνολικά σε δέκα ακόμα μεριές και καθένας προτείνει μια φαινομενικά χαμηλή δόση 200 ευρώ, τότε μαζεύονται 2.000 ευρώ το μήνα σε δόσεις αναφέρει σχηματικά στέλεχος που παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία συμπληρώνοντας πως εάν ο οφειλέτης βγάζει 1.000 ευρώ το μήνα «είναι σαφές πως δεν βγαίνει»…

Το δεύτερο έχει να κάνει με ενστάσεις των θεσμών στην επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και το τρίτο συναρτάται με τη μορφή του φορέα στον οποίο θα περνά το σπίτι του οφειλέτη μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας του (πτώχευση φυσικών προσώπων) με δικαίωμα ενοικίασής του προκειμένου να μην υπάρχουν εξώσεις.

Οι δύο πλευρές, αναφέρουν πληροφορίες συμφώνησαν ο φορέας αυτός να είναι ιδιωτικός, αλλά δεν έχει μορφοποιηθεί ακόμα το πλάνο λειτουργίας του.

Check Also

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Δημοσίευσε την ενδιάμεση έκθεση της έρευνας για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού η ενδιάμεση έκθεση για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *