Ροή ειδήσεων

Σιγκαπούρη: Οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα ρομπότ που νιώθει πόνο

Σιγκαπούρη: Οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα ρομπότ που νιώθει πόνο

Επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη κατασκεύασαν ρομπότ που μπορεί να νιώσει πόνο και να αυτοεπισκευαστεί εάν πάθει βλάβη. Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση εμπνευσμένη από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η επιστημονική ομάδα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) ανέπτυξε έναν τρόπο ώστε τα ρομπότ να μπορούν να αναγνωρίζουν τον πόνο και να επιδιορθώνουν την οποιαδήποτε βλάβη έχουν υποστεί, χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση.

«Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε αντίγραφα των ανθρώπων. Εκπαιδεύουμε  τα ρομπότ να εντοπίζουν επώδυνες και, κατά συνέπεια, δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις έτσι ώστε να μάθουν να αντιδρούν ανάλογα», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Σήμερα, τα ρομπότ χρησιμοποιούν ένα δίκτυο αισθητήρων για τη παραγωγή πληροφοριών σχετικά με το άμεσο περιβάλλον τους. Για παράδειγμα, ένα ρομπότ διάσωσης χρησιμοποιεί αισθητήρες κάμερας και μικροφώνου για να εντοπίσει τυχόν επιζώντες κάτω από συντρίμμια και στη συνέχεια ανασύρει το άτομο καθοδηγούμενο από τους αισθητήρες αφής που βρίσκονται στους βραχίονές του. Ένα ρομπότ που εργάζεται σε γραμμή συναρμολόγησης χρησιμοποιεί την όραση για να καθοδηγήσει το βραχίονά του στη σωστή θέση και τους αισθητήρες αφής του για να προσδιορίσει εάν το αντικείμενο γλιστρά όταν το σηκώνει.

Για να εκπαιδεύσουν το ρομπότ έτσι ώστε να αναγνωρίζει τον πόνο, οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν νέο τύπο τεχνητού δέρματος εξοπλισμένου με αισθητήρες («memtransistors») οι οποίοι επεξεργάζονται τη μνήμη και τις πληροφορίες.

Αυτές οι συσκευές τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν στο ρομπότ να ερμηνεύει αυτά τα αρνητικά ερεθίσματα ως σήματα πόνου, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του σε πραγματικό χρόνο.

«Οι σημερινοί αισθητήρες των ρομπότ συνήθως δεν επεξεργάζονται πληροφορίες, αλλά τις στέλνουν σε μια ενιαία, μεγάλη, ισχυρή κεντρική μονάδα επεξεργασίας όπου πραγματοποιείται η μάθηση», αναφέρουν οι ερευνητές. Η ευαισθησία των ρομπότ στον πόνο θα τα έκανε πιο αυτόνομα, καθώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε περίπτωση κινδύνου.

Τέλος, οι ερευνητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Nanyang ανέπτυξαν ένα «τζελ ιόντων» που επιδιορθώνει τις ηλεκτρονικές βλάβες που μπορεί να υποστεί το ρομπότ. H ερευνητική ομάδα έδειξε μέσω εργαστηριακών πειραμάτων, πώς το ρομπότ μπόρεσε να μάθει να ανταποκρίνεται σε τραυματισμούς σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, το ρομπότ συνέχισε να ανταποκρίνεται ακόμη και μετά από τη βλάβη, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του συστήματος.

Η πρωτοποριακή έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications».

ΠΗΓΗ: Sciencedaily, 20minutes

 

 

 

 

 

www.ert.gr

Check Also

Χρήστος Κυρατσούς: Η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron φθάνει και στην Ε.Ε.

Ενδιαφέροντα και αισιόδοξα στοιχεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη θεραπεία της Covid-19 έδωσε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *