Ροή ειδήσεων

Σε τροχιά φθοράς η ελληνική κυβέρνηση

H ελληνική κυβέρνηση μπαίνει σε έναν κύκλο φθοράς καθώς ταλανίζεται διαρκώς από ανοικτά μέτωπα τα οποία αδυνατεί να φέρει σε αίσιο πέρας. Τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι το ελληνοτουρκικό μέτωπο, η πανδημία του κορωνοϊού που εξαπλώνεται καθώς και το μεγάλο μέτωπο της οικονομικής κρίσης που έχει «χτυπήσει» την ελληνική οικονομία. Στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση διατηρεί καθαρά τις αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν λέει να σηκώσει κεφάλι. Αλλά υπάρχουν και δημοσκοπικά στοιχεία που δείχνουν φθορά στο κυβερνητικό μέτωπο.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO υπάρχει έντονη ανησυχία στους πολίτες για τα μέτωπα της οικονομίας και της πανδημίας, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν καθησύχασαν αλλά ούτε προκάλεσαν εμπιστοσύνη στον κόσμο. Βάσει των απαντήσεών τους στην ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το «όχι» προηγείται με 38% έναντι 36% του «ναι.

Δημοσκοπικά στοιχεία φθοράς

Στο μέτωπο του κορωνοϊού και την αντιμετώπισή του από την Κυβέρνηση παρατηρείται μια μεγάλη πτώση στην εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων σε σχέση με τον Μάιο, καθώς το 84% που δήλωνε τότε ικανοποιημένο από τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, έγινε 61% στη… φρέσκια δημοσκόπηση.

Ασφαλώς μεγάλο μέρος της άρσης της εμπιστοσύνης του κόσμου είναι οι παλινωδίες του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ για τις μάσκες που αμαύρωσε την έναρξη της σχολικής χρονιάς και γέμισε απαισιοδοξία τους γονείς των μαθητών. Η δημοσκόπηση, μάλιστα, δείχνει και άλλη μία πλευρά: Για το ζήτημα της μάσκας στους μαθητές στα σχολεία, το 59% κρίνει το μέτρο αναγκαίο ενώ το 33% το κρίνει υπερβολικό.

Δεν είναι μόνο αυτό. Πριν δύο μέρες ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αναγκαίο διάγγελμα για να κλείσει τα σενάρια lockdown που άνοιξαν υπουργοί του και οι επιστήμονες. Την ίδια μέρα σε όλη την χώρα υπήρχαν 300 καταλήψεις σχολείων για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα παιδιά. Στην Καρδίτσα, επίσης, υπήρχε μεγάλη αμφισβήτηση και γιουχαρίσματα, πρώτη φορά μετά από τόσο καιρό. Η εικόνα που βγήκε προς τα έξω είναι ότι πλέον έχει χαθεί η απόλυτη διαχείριση των πραγμάτων.

Ελληνοτουρκικό μέτωπο

Στο ελληνοτουρκικό μέτωπο η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο με την Τουρκία με εγγυήτρια δύναμη την Γερμανία. Ωστόσο, οι προκλήσεις των Τούρκων αξιωματούχων δίνουν και παίρνουν και όλα δείχνουν ότι η στάση της Τουρκίας είναι προσχηματική. Θέλει να περάσει τον κάβο των κυρώσεων που θα αποφασιστούν στις 24-25 Σεπτεμβρίου στην Σύνοδο Κορυφής και ακολούθως να ανοίξει αρκετά την ατζέντα των διεκδικήσεων με μόνο στόχο να κερδίσει τον έλεγχο της ΑΟΖ του Καστελλόριζου. Η ελληνική διπλωματική στρατηγική είναι να κερδίσει χρόνο και να αποδείξει ότι η Τουρκία δεν έχει προθέσεις διαλόγου την στιγμή που θα έπρεπε να επιβάλει σκληρές κυρώσεις με την επίκληση βέτο σε άλλες αποφάσεις της Συνόδου, όπως π.χ. για τις κυρώσεις στην Λευκορωσία. Αυτό θα πράξει η Κύπρος στην ΑΟΖ της οποίας έχουν εισέλθει επανειλημμένα τουρκικά τρυπάνια.

Οικονομία σε νέα ύφεση

Στο μέτωπο της οικονομίας η κυβέρνηση αποφάσισε μία εμπροσθοβαρή πολιτική υπέρ της απασχόλησης με το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων και μείωσης των φόρων και των εισφορών, ωστόσο η εικόνα θολώνει από το ενδεχόμενο καθολικού lockdown. Ήδη οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν υποχρεωθεί, σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα, να θέσουν το 40% των εργαζόμενών τους σε εξ αποστάσεως εργασία ή τηλεργασία. Αυτό για όσες επιχειρήσεις χρειάζονται την αυτοπρόσωπη παρουσία του εργαζόμενου είναι ουσιαστικά μείωση του 40% της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης, πράγμα επιβαρυντικό την στιγμή που έχει υποστεί μεγάλο lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας και το καθολικό κλείσιμο της αγοράς. Εκτός αυτού ένα νέο κλείσιμο της αγοράς, ακόμα και αν είναι μικρότερο σε χρονική διάρκεια, θα αποβεί μοιραίο και για τα άλλα μακροοικονομικά μεγέθη όπως η ύφεση και κυρίως η ανεργία η οποία ενδεχομένως να εκτιναχθεί.

Αυτό, όμως, που πραγματικά θα φθείρει την κυβέρνηση είναι η εικόνα που θα δημιουργηθεί στα νοσοκομεία της χώρας και τις ΜΕΘ στις οποίες θα νοσηλεύεται κάποιος με αριθμό προτεραιότητας και αυστηρά πρωτόκολλα. Το «μπρος γκρεμός και πίσω ρεύμα» είναι αυτό που κυριαρχεί στο Μαξίμου και στα υπουργικά στελέχη τα οποία τα μεν είναι υπέρ του lockdown (Κικίλιας, Πέτσας κ.ά.) και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που δεν θέλουν επ’ ουδενί να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο. Τις επόμενες μέρες, και μέχρι τον Δεκέμβριο, θα ξέρουμε το πόσο θα επηρεάσει την κυβέρνηση ο κύκλος φθοράς στον οποίο έχει μπει.

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: 60 βουλευτές ζητούν να ανάψει το “πράσινο φως” για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Την ανάγκη ενσωμάτωσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μετά τη σχετική γνωμοδότηση …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *