Ρουμανία: Κατεδαφίζεται σταθμός ηλεκτροπαραγωγής για κατασκευή πυρηνικού – Έντονες αντιδράσεις (video)

Ρουμανία: Κατεδαφίζεται σταθμός ηλεκτροπαραγωγής για κατασκευή πυρηνικού – Έντονες αντιδράσεις (video)

Δύο πύργοι ενός πρώην ρουμανικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα κατεδαφίστηκαν την Πέμπτη, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου προτεινόμενου πυρηνικού σταθμού. Οι ντόπιοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την κατάρρευση μιας καπνοδόχου και ενός πύργου ψύξης στην πόλη Doicesti, περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, μετά από ελεγχόμενες εκρήξεις. Το Doicesti αποτελεί

Δύο πύργοι ενός πρώην ρουμανικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα κατεδαφίστηκαν την Πέμπτη, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου προτεινόμενου πυρηνικού σταθμού.

Οι ντόπιοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την κατάρρευση μιας καπνοδόχου και ενός πύργου ψύξης στην πόλη Doicesti, περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, μετά από ελεγχόμενες εκρήξεις.

Το Doicesti αποτελεί πιθανή τοποθεσία για ένα προτεινόμενο νέο πυρηνικό εργοστάσιο που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία NuScale με τη χρήση της τεχνολογίας Small Modular Reactor (SMR).

Η πρόταση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους ντόπιους, καθώς και από τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι διαδήλωσαν κατά του έργου στις 3 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι οι ντόπιοι δεν έχουν ερωτηθεί δεόντως και ότι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής.

Η NuScale και ο διαχειριστής πυρηνικής ενέργειας της Ρουμανίας Nuclearelectrica λένε ότι το έργο, εάν προχωρήσει, θα βοηθήσει τη Ρουμανία να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και θα προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία. Τον Σεπτέμβριο, ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Virgil Popescu δήλωσε την ελπίδα του ότι το έργο θα βοηθήσει τη Ρουμανία να γίνει περιφερειακό κέντρο για την παραγωγή της τεχνολογίας SMR.

Εκτός από τη Ρουμανία, η NuScale θέλει επίσης να κατασκευάσει τα εργοστάσια στην Πολωνία και το Καζακστάν. Οι μελέτες σκοπιμότητας και ο αρχικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του εργοστασίου στο Doicesti έχουν υποστηριχθεί με επιχορηγήσεις άνω των 15 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν