«Ραντεβού στις βρύσες» από τη Greenpeace, για ελεύθερη πρόσβαση σε πόσιμο νερό

«Ραντεβού στις βρύσες» από τη Greenpeace, για ελεύθερη πρόσβαση σε πόσιμο νερό

Ένα νέο πρότζεκτ ονόματι «Ραντεβού στις βρύσες», με στόχο να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό και πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους, ξεκινά με πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας της Greenpeace. Μέσα από τη σελίδα του πρότζεκτ, οι πολίτες θα μπορούν να δουν σε χάρτη πού υπάρχουν δημόσιες βρύσες, ποιες λειτουργούν και ποιες όχι, ενώ

«Ραντεβού στις βρύσες» από τη Greenpeace

Ένα νέο πρότζεκτ ονόματι «Ραντεβού στις βρύσες», με στόχο να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό και πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους, ξεκινά με πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας της Greenpeace. Μέσα από τη σελίδα του πρότζεκτ, οι πολίτες θα μπορούν να δουν σε χάρτη πού υπάρχουν δημόσιες βρύσες, ποιες λειτουργούν και ποιες όχι, ενώ θα μπορούν να προσθέσουν και οι ίδιοι τις δημόσιες βρύσες που θα εντοπίσουν.

Μέσω του «Ραντεβού στις βρύσες», η εθελοντική ομάδα και το γραφείο της Greenpeace διεκδικούν την υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος όλων μας σε καθαρό, πόσιμο νερό παντού, τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των απορριμμάτων και την ορθολογική χρήση του νερού. Όπως υπογραμμίζουν, εν έτει 2023, είναι αδιανόητο να υπάρχουν δήμοι με βρύσες εκτός λειτουργίας ή δήμοι που δεν έχουν καν προχωρήσει στον σχεδιασμό δικτύου δημοτικών βρυσών σε κοινόχρηστους χώρους και στη σύνδεσή τους με το δίκτυο ύδρευσης. Τέτοια έργα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των δήμων να έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν νερό από τις δημόσιες βρύσες χρησιμοποιώντας το δικό τους δοχείο και να μειώσουν τη χρήση πλαστικού μιας χρήσης, περιορίζοντας την αγορά περιττών μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού, κάτι που αποτελεί και ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης.

Ακόμα καλύτερα, οι δημόσιες βρύσες που θα σχεδιαστούν και θα τοποθετηθούν, θα πρέπει να είναι ειδικά διαμορφωμένες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ζώα και πουλιά, με ειδικές γούρνες κάτω ή δίπλα στη βρύση όπου θα καταλήγει η ποσότητα νερού που θα περισσεύει.

Το πόσιμο νερό στις πόλεις αλλά και σε όλη τη χώρα είναι ένα ζήτημα πολύ μεγάλης σημασίας, λαμβάνοντας ειδικά υπόψη την κλιματική κρίση την οποία βιώνουμε, τις θερμοκρασίες-ρεκόρ του καλοκαιριού που πέρασε αλλά και τα ακραία φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο συχνά. Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να το διαφυλάξουμε. Εκτός από δημόσιες και λειτουργικές βρύσες λοιπόν, είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός για αντικατάσταση και συντήρηση των αγωγών δικτύων και των υδροπαροχών των ακινήτων, συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού και μείωση των διαρροών, έργα υδρονομίας και επαναχρησιμοποίησης, ορθολογική διαχείριση του νερού και σε άλλους τομείς χρήσης του όπως στην ένδυση, την τροφή κ.α.

Η έναρξη του πρότζεκτ αυτού έρχεται σε συνέχεια της επιστολής που έστειλε η εθελοντική ομάδα της Greenpeace σε υποψήφιους δημάρχους πριν τις δημοτικές εκλογές σε διάφορους δήμους της χώρας, τους οποίους καλούσε να δεσμευτούν ότι θα προβούν στα απαραίτητα έργα για την επιδιόρθωση των δημοσίων βρυσών που έχουν πέσει σε αχρηστία αλλά και την εγκατάσταση νέων ώστε να μεγαλώσει και να ενισχυθεί το δίκτυο.

© Nicoletta Zarifi, Greenpeace

Η Greenpeace καλεί τους πολίτες όλης της χώρας να μπουν στον χάρτη, να προσθέσουν τις βρύσες στην περιοχή τους και να απαιτήσουν από τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν στην ενίσχυση του δικτύου κοινόχρηστων βρυσών.

Σχετική Είδηση:

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos