Π.Ο.Υ: Ξέσπασμα επιδημίας μηνιγγίτιδας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κήρυξε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη βορειοανατολική επαρχία Τσόπ, όπου έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 261 κρούσματα και 129 θάνατοι. Οι επιβεβαιωτικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι εντόπισαν το είδος Neisseria meningitidis, έναν από τους συχνότερους τύπους βακτηριακής μηνιγγίτιδας με πιθανότητα να προκαλέσει μεγάλες επιδημίες.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν αναπτύξει ήδη στην περιοχή μια πρώτη ομάδα έκτακτης ανάγκης και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να ενισχυθεί γρήγορα η υγειονομική ανταπόκριση.

«Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη και μια μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία.Προχωράμε γρήγορα, παραδίδουμε φάρμακα και αναπτύσσουμε εμπειρογνώμονες για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο το ξέσπασμα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα », δήλωσε η Δρ. Μοέτι Περιφερειακή Διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

Περισσότεροι από 100 ασθενείς λαμβάνουν ήδη θεραπεία στο σπίτι και στα κέντρα υγείας της περιοχής. Η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω σταγονιδίων αναπνοής ή εκκρίσεων του λαιμού από μολυσμένα άτομα. Η στενή και παρατεταμένη επαφή ή η διαβίωση σε κοντινή απόσταση με ένα μολυσμένο άτομο διευκολύνει την εξάπλωση της νόσου. Αν και άτομα κάθε ηλικίας μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο, επηρεάζει κυρίως βρέφη, παιδιά και νέους. Η μηνιγγίτιδα είναι δυνητικά θανατηφόρα και αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Η είσοδος για θεραπεία είναι απαραίτητη και η κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Με τα χρόνια, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στα εμβόλια, τα οποία είναι ειδικά για τον τύπο της μηνιγγίτιδας.

Περισσότεροι από 1,6 εκ.  άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 1 και 29 ετών εμβολιάστηκαν σε μια μαζική εκστρατεία το 2016 στο Κονγκό το οποίο βρίσκεται στη ζώνη αφρικανικής μηνιγγίτιδας που διασχίζει την ήπειρο από τη Σενεγάλη έως την Αιθιοπία και περιλαμβάνει 26 χώρες. Η αφρικανική ζώνη μηνιγγίτιδας είναι η πιο ευάλωτη παγκοσμίως σε επαναλαμβανόμενες εστίες.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

Check Also

ΕΚ: Σταδιακή κατάργηση της χρήσης των ζώων στην έρευνα

Σχέδιο δράσης σε επίπεδο ΕΕ με φιλόδοξους και εφικτούς στόχους καθώς και χρονοδιαγράμματα για τη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *