Πώς είναι να γεύεσαι ένα εικονικό δείπνο;

Πώς είναι να γεύεσαι ένα εικονικό δείπνο;

Ένας καλλιτέχνης και ένας σεφ φαντάστηκαν και δημιούργησαν το δείπνο του μέλλοντος που συνδυάζει εικονική πραγματικότητα, φαντασία και φυσικά φαγητό. Η πρωτοποριακή εμπειρία εικονικής πραγματικότητας του Ιταλού καλλιτέχνη Mattia Casalegno με τίτλο Aerobanquets RMX, παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην Εβδομάδα Τέχνης του Μαϊάμι στη Φλόριντα. Η πολυαισθητηριακή εμπειρία συνδυάζει την εικονική πραγματικότητα, το φαγητό

Ένας καλλιτέχνης και ένας σεφ φαντάστηκαν και δημιούργησαν το δείπνο του μέλλοντος που συνδυάζει εικονική πραγματικότητα, φαντασία και φυσικά φαγητό.

Η πρωτοποριακή εμπειρία εικονικής πραγματικότητας του Ιταλού καλλιτέχνη Mattia Casalegno με τίτλο Aerobanquets RMX, παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην Εβδομάδα Τέχνης του Μαϊάμι στη Φλόριντα. Η πολυαισθητηριακή εμπειρία συνδυάζει την εικονική πραγματικότητα, το φαγητό και τη φαντασία, προσφέροντας ένα δείπνο μικτής πραγματικότητας που δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχουμε δει στο παρελθόν.

«Οι αισθήσεις σας είναι πιο οξυμένες. Είστε πιο προσεκτικοί και συνειδητοποιείτε τι τρώτε», δήλωσε ο Casalengo στο Artnet News. «Για μένα η εικονική πραγματικότητα είναι ένα παιχνίδι. Είναι ένας τρόπος να επεκτείνεις τις αισθήσεις σου και να επικεντρωθείς περισσότερο στη γεύση και την υφή», πρόσθεσε.

(Mattia Casalegno)

Είναι εμπνευσμένη από το φουτουριστικό βιβλίο με τίτλο «The Futurist Cookbook» του Ιταλού ποιητή και θεωρητικού, F. T. Marinetti, μια συλλογή σουρεαλιστικών συνταγών και φανταστικών δείπνων σε ένα ουτοπικό κόσμο, που δημοσιεύθηκε το 1932.

«Δημιουργήσαμε πρώτα τις διάφορες σκηνές και τα περιβάλλοντα που υπάρχουν στο βιβλίο, και στη συνέχεια δουλέψαμε το μενού. Σκεφτήκαμε γεύσεις και χρώματα εμπνευσμένα από τους εικονικούς χώρους που φτιάξαμε. Και στη συνέχεια αναπτύξαμε περαιτέρω τα σχήματα και τα χρώματα», εξηγεί ο Casalegno.

(Mattia Casalegno)

Στην μοναδική αυτή γαστρονομική εμπειρία μπορούν να συμμετάσχουν έως και 16 άτομα. Πριν φορέσουν τα ακουστικά Meta Quest 2 VR, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να βρίσκουν την άκρη του κεραμικού σκεύους στο οποίο θα σερβιριστεί το φαγητό, ώστε να μπορούν να το πιάσουν με τα εικονικά χέρια τους. Ο Casalegno ανέπτυξε ένα προσαρμοσμένο αξεσουάρ που μετατρέπει τα χειριστήρια Touch της Meta σε φουτουριστικά σκεύη πιάτων.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο δείπνο των πέντε μπουκιών που διαρκεί 30 λεπτά και κοστίζει 58 δολάρια και το γεύμα VIP αξίας 200 δολαρίων, το οποίο διαρκεί μια ώρα και περιλαμβάνει 10 μπουκιές και αλκοολούχα ποτά.

«Εξετάζουμε το πώς οι γεύσεις συνομιλούν με το χρώμα. Παίζουμε με τις προσδοκίες. Δεν σας δίνουμε καμία ιδέα για το τι πρόκειται να φάτε. Κανείς δεν πρέπει να το γνωρίζει αυτό εκ των προτέρων», συνεχίζει ο Casalegno.

(Sarah Cascone)

Το μενού των 5-7 πιάτων σχεδίασε και ετοίμασε ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Chintan Pandya.

«Κάθε πιάτο έχει μόνο μια μπουκιά και έτσι έπρεπε να δημιουργήσω πολλαπλά στρώματα, πολλαπλές υφές και πολλαπλές γεύσεις σε μια μόνο μικρή μπουκιά», δήλωσε ο Pandya.

«Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση για έναν σεφ να δημιουργήσει μια τέτοια πολυπλοκότητα σε τόσο μικρές μπουκιές», δήλωσε ο Casalengo. «Έπρεπε να βρούμε τρόπους να έχουμε όλες τις γεύσεις και τις υφές σε μια μπουκιά. Όλα έχουν να κάνουν με την οικοδόμηση στρωμάτων».

Αυτή η εξαιρετικά μοναδική γαστρονομική και καλλιτεχνική εμπειρία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Chronus Art Center της Σαγκάης το 2018. Κάθε φορά που την παρουσιάζει, ο Casalegno συνεργάζεται με έναν νέο σεφ, προσαρμόζοντας τις εικόνες εικονικής πραγματικότητας και το soundtrack ώστε να συνοδεύουν το νέο μενού.

ΠΗΓΗ: VR Scout, Artnet

 

 

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν